Hlavní obsah

Sportování na lékařský předpis. Němci ukazují české vládě, jak na prevenci

Foto: Profimedia.cz

Financování zdravotní prevence upravuje v Německu samostatný zákon.

Reklama

Fialova vláda chce zlepšit preventivní péči o české seniory tak, aby se kvalita jejich zdraví přiblížila západoevropskému standardu. Příkladem může být Německo, kde se dá prevence platit ze zdravotního pojištění.

Článek

Článek si také poslechněte v audioverzi.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vyvolal nedávno pozornost svým výrokem, že cílem vlády je, aby se kvalita života českého seniora blížila kvalitě života německého nebo rakouského seniora.

Po zveřejnění programového prohlášení vlády se vyjasnilo, co měl ministr Válek na mysli. Nový kabinet premiéra Petra Fialy se chce více soustředit na zdravotní prevenci. S její pomocí by rád dostal zdraví vyšších věkových ročníků na úroveň západní Evropy.

Německo, které Válek zmiňoval na prvním místě, přitom není co do kvality zdraví seniorů od Česka nějak propastně vzdáleno. Aspoň z pohledu základní demografické statistiky.

Očekávaný věk dožití od okamžiku narození byl podle německého ministerstva zdravotnictví v roce 2019 u mužů necelých 79 let a u žen přes 83 let. V Česku měli ve stejném roce podle ČSÚ muži naději dožití více než 76 let a ženy 82 let.

Samozřejmě se dají vzít v úvahu i jiné faktory, jako třeba rozdíly v příjmech nebo kvalitě léčebné péče. Jestli ale může být Německo pro plány Fialova kabinetu něčím inspirativní, je to jeho snaha pečovat o zdraví seniorů v dostatečném předstihu, aby se sociální a zdravotní systém nepřetěžoval náklady na léčbu.

Co stojí ve vládním prohlášení o kvalitě zdraví seniorů:

Podpoříme oblast „veřejného zdraví“ programy na podporu prevence a zdravou výživu. Prevence je nejefektivnější přístup, jak předcházet nemocem, zvyšovat kvalitu života a podporovat zdraví našich občanů. Právě podpora této doposud zanedbávané oblasti má za cíl posunout kvalitu zdraví českých seniorů na stejnou úroveň, jaká je ve vyspělých státech Evropské unie.

Poslední německé vlády berou téma zdravotní prevence seniorů jako důležité téma. Naléhavost pravidla, že je lepší nemocem pokud možno předcházet, než s nimi bojovat, vyvstala s postupným „stárnutím“ Němců. V roce 2020 tvořili lidé ve věku 65 a více let 22 procent obyvatel Německa. Do roku 2060 má podíl stoupnout na 30 procent. Může za to jednak prodlužování věku, jednak pokles porodnosti v uplynulých desetiletích.

Zatímco v Česku se pojem preventivní péče často zužuje na prohlídky u praktických lékařů, zubařů nebo jiných specialistů, které hradí zdravotní pojišťovny, v Německu se prevence chápe šířeji.

V praktické rovině se o to zasloužil hlavně speciální zákon o prevenci, který v Německu platí už sedmým rokem a který zaručil, že se na prevenci a posilování zdravého životního stylu bude vztahovat sociální a zdravotní pojištění. Kromě obecného posunu, aby se lékaři u pacientů více soustředili na předcházení chorob a s tím spojené poradenství, přinesl zákon i nové konkrétní výdobytky.

Lékaři například mohou předepisovat „doporučenky“, které se dají uplatnit ve vybraných sportovních střediscích. Samozřejmě za dozoru zdravotních pojišťoven. Zjednodušeně lze říci, že je možné si jít zaplavat nebo zacvičit v rámci zdravotního pojištění.

„V zásadě profitují všichni pojištění, ať už prostřednictvím individuálních preventivních programů, jako je třeba kurz gymnastiky pro zdravá záda, nebo podporou zdraví v různých prostorách, jako jsou školky, školy, pracoviště, byty nebo pečovatelské domy,“ přibližuje německé ministerstvo zdravotnictví na svých webových stránkách.

Jednou z hlavních cílových skupin zákona o prevenci jsou právě senioři. Předpis obzvlášť pamatuje na lidi žijící v různých pečovatelských zařízeních, včetně těch s vážnějšími zdravotními handicapy. Ti mohou využít například programy na podporu pohybu, tréninky na posílení rovnováhy a předcházení pádu, ale i na podporu zdravého stravování nebo posílení duševního zdraví. Lékařské doporučení k prevenci se tak dá uplatnit například i na relaxace nebo pěstování sociálních kontaktů. Důležitým cílem zákona je také cílevědomější nabízení nepovinných očkování proti různým chorobám.

Pro ministra Válka může být poučné, že se německý zákon o prevenci nerodil snadno. Poprvé ho připravovala už v roce 2004 vládní koalice sociálních demokratů (SPD) a Zelených pod vedením kancléře Gerharda Schrödera. Schvalování zákona se však nejprve zadrhlo uvnitř koalice a později po změně složení vlády. Znovu se vrátil do parlamentu až za třetí vlády kancléřky Angely Merkelové, tedy poté, co se do kabinetu vrátila SPD.

Předpis prošel také diskusí a nakonec i společnou dohodou zástupců pojišťoven, podniků, spolkových zemí, spolkové pracovní agentury nebo pacientského sdružení a dalších organizací. Společné cíle byly představeny na takzvané Národní preventivní konferenci.

Pokud by chtěla současná vláda Petra Fialy přijít s podobnou zákonnou úpravou zdravotní prevence, měla by počítat s podobným „kolečkem“.

Ještě déle než speciální zákon pak v Německu funguje zvláštní propagační vládní agentura pro zdravý životní styl. Štědře dotovaná Spolková centrála pro zdravotní osvětu (BZgA), která spadá pod ministerstvo zahraničí a spolupracuje s prestižními zdravotními ústavy, jako je například Institut Roberta Kocha, nabízí seniorům například sadu kartiček s ukázkami regeneračních cviků, instruktážní videa nebo rady odborníků pro různé venkovní aktivity podle ročních období.

Reklama

Doporučované