Hlavní obsah

Stanové městečko je zatím prázdné. Na magistrátu doufají, že nebude potřeba

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Deset stanů pro celkem 150 lidí postavili hasiči v Malešicích u třídírny balíků České pošty.

Reklama

Kolem nouzového ubytování v Malešicích stále panují nejasnosti. Zabývat se jím bude ve středu krizový štáb hlavního města. Ten by měl rozhodnout i o dalším osudu asistenčního centra ve Vysočanech.

Článek

Pražští hasiči finišují se stavbou druhého stanového městečka, které by mělo poskytnout dočasné přístřeší pro 150 uprchlíků z Ukrajiny. Zbývá natáhnout elektřinu a dokončit kanalizaci ve sprchách.

Podle původního plánu už měli na louce mezi kolejemi a výpadovkou z Prahy přebývat první běženci, stany v Malešicích ale zůstávají prázdné.

Starostka Prahy 10 Renata Chmelová (Vlasta) tvrdí, že od středy by měli uprchlíci, kteří přebývající na hlavním nádraží, dostávat letáčky o možnosti ubytování v Malešicích.

Magistrát nicméně stále doufá, že nouzové ubytování nakonec nebude potřeba. „Počet příchozích se stále snižuje,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí Vít Hofman.

Jeho slova ale rozporuje Geti Mubeenová z Organizace pro pomoc uprchlíků (OPU). Podle ní spalo na nádraží v noci na úterý 230 lidí.

„Vypadli ze síta pomoci“

OPU na nádraží navíc 31. května přestane poskytovat humanitární pomoc. Zůstat by tam měl jen informační stánek, jak dříve avizoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Nedošlo k nápravě systému informačního servisu. Nemůžeme jim poradit, kam mají jít a co mají dělat,“ zdůvodnila Mubeenová odchod v rozhovoru pro Ptám se já. Spousta běženců podle ní „vypadla ze síta pomoci“ a dobrovolníci už jim nemají jak poradit.

Stále zůstává nejasné, kdo a kdy se ve stanovém městečku ubytuje.

„Předpokládám, že to bude hlavně pro lidi, kteří si tam nějakým způsobem na pár dní odpočinou a pak budou tranzitovat dál, nebo se vracet zpátky na Ukrajinu. Ti lidé z hlavního nádraží se potřebují vyspat a umýt, aby měli případně sílu cestovat dál,“ řekla starostka Chmelová.

Další postup by měl projednat krizový štáb hlavního města Prahy. Kromě zprovoznění stanového městečka v Malešicích a situace na hlavním nádraží bude na programu i možné uzavření asistenčního centra ve Vysočanech, čímž pohrozil primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Primátor už několik týdnů apeluje na vládu, aby přemisťovala uprchlíky do méně vytížených regionů. V úterý oznámil, že se kvůli tomu chce sejít s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Stavbu stanového městečka chystá i Jihomoravský kraj. I Brno totiž v posledních týdnech řešilo problémy okolo hlavního nádraží, kde si uprchlíci vytvořili stanoviště.

Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) chce informace o důvodech a místě stavby sdělit na středeční tiskové konferenci.

Reklama

Doporučované