Hlavní obsah

Praha v tichosti výrazně omezila volné pobíhání psů

Foto: Profimedia.cz

Bez vodítka musí být pes v zeleni veden v těsné blízkosti doprovázející osoby, píše se v chystané vyhlášce.

Reklama

aktualizováno •

Psi budou smět podle nové vyhlášky volně běhat v hlavním městě jen na přísně vymezených místech. Metropole zásadní omezení pro pohyb zvířat vydala mezi svátky, aniž by je konzultovala s chovateli.

Článek

Hlavní město dokončilo vyhlášku o ochraně veřejné zeleně, která fakticky zakazuje pohyb psů bez vodítka. Vyhlášku město podle zákona zveřejnilo na svých internetových stránkách, ovšem v období svátků a bez upozornění veřejnosti, lhůta k poslání připomínek vyprší už tento pátek. Praha při tvorbě vyhlášky neoslovila žádný spolek nebo jinou organizaci, která sdružuje majitele psů v hlavním městě.

Počet majitelů psů přitom v posledních letech roste, mimo jiné zřejmě v souvislosti s epidemií covidu-19. Předloni bylo v Praze zaregistrovaných 86 tisíc psů u necelých 78 tisíc majitelů, loni už to bylo přes 90 tisíc zvířat a 83 tisíc chovatelů. Další mohou systémem propadnout, protože zvíře registrují kvůli nižším poplatkům mimo hlavní město nebo to neudělají vůbec.

Zákaz volného pobíhání psů se ukrývá ve vyhlášce o ochraně veřejné zeleně. Doslova se v ní píše: „Volné pobíhání psů je ve veřejné zeleni zakázáno.“ Ze zákazu existují výjimky, a to buď na loukách, polích a lesích mimo zastavěné části města, nebo v přesně vymezených prostorech. Které to jsou, si můžete prohlédnout na následujících mapách:

Od léta zmizela z návrhu vyhlášky věta, že pes musí být neustále na vodítku. Nahradila ji ale formulace, podle které ‚bez vodítka musí být pes veden v těsné blízkosti doprovázející osoby, tak aby nedocházelo ke střetům s ostatními uživateli veřejné zeleně a jejich psy.“

Pokud je pes veden na vodítku, nesmí vodítko bránit v pohybu ostatním uživatelům veřejné zeleně. Pes se tedy podle chystané vyhlášky legálně proběhnout nesmí.

Praha argumentuje, že se při přípravě novely vyhlášky snažila dostatek prostoru pro volný pohyb psů zanechat. A jednala o tom s jednotlivými městskými částmi. „Jednalo se například o sídliště Jižní Město, sídliště Prosek nebo část území městské části Praha 4. Na Jižním městě se úbytek ploch kompenzoval zahrnutím téměř celého Centrálního parku jako prostoru pro volný pohyb psů, městská část Praha 11 pak rozšířila další plochu pro volný pohyb podél ulice U Kunratického lesa. Městská část Praha 4 navrhla 16 nových ploch pro volný pohyb psů a o dalších se jedná. Městská část Praha 9 (Prosek) své vyjádření k možnému kompenzačnímu vytvoření nových ploch dosud nezaslala,“ uvedl příklady mluvčí magistrátu Vít Hofman.

„Snahou hlavního města Prahy tedy od počátku je, aby možnost volného pohybu psů v zeleni přijetím nové vyhlášky neutrpěla. Jsme si vědomi toho, že volný pohyb psů je u řady plemen jejich fyziologická potřeba a i v rámci specifik aglomerace Prahy je proto nutné možnost volného pohybu psů na vybraných plochách zachovat,“ dodal.

„Sebepřísnější vyhláška nezabrání excesům“

Mezi částí veřejnosti budí zákaz volného pobíhání psů silné emoce. Pejskaři poukazují na to, že v některých městských částech ani žádné plochy pro volný pohyb psů nejsou. A poukazují na možná slabá místa.

„Je třeba si uvědomit, že sebepřísnější vyhláška nezabrání excesům. Ta jen omezí ty slušné. Majitelé těch skutečně problémových zvířat bývají většinou sami problémoví. A ty vyhláška zajímat nebude,“ uvedla Barbora Limrová ze sdružení Strana psa.

„Upoutání psů na vodítko nesníží počet konfliktů či útoků, kterých je navíc minimum, ale právě naopak. Pes na vodítku se stává reaktivnějším. Vycházím ze zkušeností odborníků, například mě zaujalo stanovisko profesionálního cvičitele psů doktora Františka Šusty, který také připomínkoval předešlý návrh vyhlášky,“ dodává Limrová. „Někteří psi se stávají agresivními po upnutí na vodítko, zatímco na volno jsou zcela klidní. Ve většině případů se jedná o strachovou agresi, kdy si pes preventivním útokem tvoří kolem sebe takzvaně bezpečný prostor. Na volno si stejný pes může bezpečnou vzdálenost od neznámého subjektu korigovat tak, že raději ustupuje, než by útočil.“

Ačkoliv se právě Strana psa dlouhodobě snaží s městem jednat o podmínkách pro pejskaře, o vyvěšení návrhu vyhlášky na nástěnce se dozvěděla až na poslední chvíli.

Názorů na pohyb psů ve městě je samozřejmě víc i mezi majiteli psů. Například kynolog z výcvikové komise Českého kynologického svazu Martin Matoušek je k textu vyhlášky smířlivější.

„Nebydlím ve městě, takže se mě tento problém přímo netýká. Já jsem ale zastáncem toho, aby psi byli pod kontrolou. Ve městě mají moji psi košík. Je možné to dnes řešit, existují například dlouhá flexivodítka. Naopak mi vadí, když k mému psovi přiběhne cizí pes,“ říká.

Co je to veřejná zeleň

Magistrát oficiálně tvrdí, že se pro majitele psů žádné zpřísnění nechystá.

„Úprava volného pohybu psů ve veřejné zeleni se zásadním způsobem nemění. Již dnes je volný pohyb psů ve veřejné zeleni obecně zakázán a dovolen je pouze na plochách vyznačených piktogramy vlastníkem veřejné zeleně,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Někteří psi se stávají agresivními po upnutí na vodítko, zatímco na volno jsou zcela klidní. Ve většině případů se jedná o strachovou agresi, kdy si pes preventivním útokem tvoří kolem sebe takzvaně bezpečný prostor. Na volno si stejný pes může bezpečnou vzdálenost od neznámého subjektu korigovat tak, že raději ustupuje, než by útočil.
Barbora Limrová, sdružení Strana psa

Podle stávajících pravidel totiž skutečně nesmějí volně pobíhat ve veřejné zeleni. Jenže zdaleka ne každý kousek zelené plochy v Praze je z hlediska předpisů považovaný za veřejnou zeleň. Podle obecně uznávaného výkladu je nyní za zeleň považován pozemek, který je takto označen v katastru nemovitostí.

Velká část toho, co veřejnost považuje za veřejnou zeleň, je oficiálně něčím úplně jiným, typicky je to třeba „ostatní plocha“ s funkcí „jiná plocha.“ Na tu se potom stávající zákaz volného pobíhání psů nevztahuje. Takto označené pozemky často tvoří podstatnou část městských parků. A protože málokdo přesně ví, kde oficiálně „veřejná zeleň“ je a kde není, v praxi se zákaz volného pohybu psů jen málo vymáhá.

Nově by se měly veřejnou zelení rozumět: městské parky, plochy zeleně na náměstích, uliční zeleň včetně stromořadí a květinových záhonů, sídlištní zeleň a další plochy zeleně tvořící součást veřejných prostranství včetně všech cest na těchto plochách. V praxi by tak psi nesměli volně pobíhat nejen po trávníku v parcích, ale ani v žádných alejích nebo po cestách.

V létě vyhláška prošla připomínkovým řízením, kdy se k ní vyjádřilo například Ministerstvo vnitra a jednotlivé městské části. Na konci léta politici avizovali, že se do voleb vyhláška připravit nestihne, nakonec ale vyhlášku vyvěsili přes vánoční svátky, kdy málokdo sleduje lokální politiku. Možnost podání připomínky končí 7. ledna, v lednu by o vyhlášce mělo hlasovat zastupitelstvo.

Aktualizace: Rozšířili jsme vyjádření pražského magistrátu (odstavce 6 a 7) a z perexu smazali tvrzení, že psi vůbec nebudou smět volně běhat v zeleni.

Reklama

Související témata:
Volné pobíhání psů

Doporučované