Hlavní obsah

Studentské menzy zdražují. Kromě Olomouce to čeká zřejmě i Prahu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zdražování zasáhlo už i univerzitní menzy. Od ledna zvýšila ceny Univerzita Palackého v Olomouci a od začátku nového akademického roku plánuje zdražování i Univerzita Karlova v Praze.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Univerzita Palackého v Olomouci držela ceny studentských obědů od roku 2017. Letos ale zdražuje takřka vše, menzy nevyjímaje.

„Po téměř pěti letech jejich výše už logicky nemohla odrážet nárůst nákladů, k němuž průběžně docházelo. Dosavadní provozní náklady byly poddimenzované a bylo tedy nutné přistoupit k úpravě cen tak, aby na stravování studentů naše univerzita nedoplácela,“ sdělil Seznam Zprávám mluvčí Univerzity Palackého Egon Havrlant.

Ceny jídel tak podražily přibližně o 20 až 30 korun za porci. Do loňského roku studenti platili za porci standardního jídla přibližně 45 korun, dnes to už je minimálně 65. Za výběrové jídlo si místo třeba 52 korun připlatí minimálně 85 korun.

Sama Správa kolejí a menz (SKaM) to studentům odůvodnila tak, že je „nucena reagovat na dlouhodobý nárůst cen potravin a provozních nákladů, které zahrnují energie, mzdy, odpisy, údržbu a opravy majetku stravovacího provozu“.

Měřítkem toho, o kolik ceny zvýšit, byly i ceny v jiných univerzitních menzách. „Při výpočtu cen jídel jsme vycházeli z průměrné výše provozních nákladů na výrobu jednoho jídla. Tyto provozní náklady spolu s náklady na potraviny tvoří potom výslednou cenu jídla. Pro naši lepší představu jsme se snažili porovnat naše ceny s cenami v obdobných stravovacích zařízeních, přičemž jsme pracovali s informacemi, které jsou dostupné na internetu,“ vysvětluje Havrlant.

Ceny v menzách

Univerzita Palackého v Olomouci - polévka 11 Kč, standardní jídlo 65-74 Kč, výběrové jídlo 85-97 Kč

Univerzita Karlova - polévka 13-26 Kč, standardní jídlo 62-67 Kč, výběrové jídlo 87 Kč

Masarykova univerzita - polévka 14-33 Kč, standardní jídlo 75-88 Kč, výběrové jídlo 100+ Kč

Vysoké učení technické v Brně - polévka 13 Kč, standardní jídlo 44 Kč, výběrové jídlo 55-65 Kč

České vysoké učení technické v Praze - polévka 12, standardní jídlo 77-82 Kč, výběrové jídlo 76-123 Kč

Ceny jsme sestavili ze stránek jednotlivých menz k 13. 1. 2022

Podle studentského senátora olomoucké univerzity Michala Nguyena, který vysvětluje zdražování na sociálních sítích, je zvyšování cen v pořádku. Vadí mu však komunikace univerzity, která dlouho neodůvodnila své kroky.

„Je to nepříjemné, ale je to tak. Pokud se poslední roky zdražuje všude okolo, nám se to prostě nemůže vyhnout. Kdybychom problém dále odsouvali, dopadlo by to mnohem hůř. Motivací bylo hlavně to, abychom se nepropadali do ještě většího minusu, který by nakonec mohl způsobit zavírání menz apod. Tohle ale měla opravdu odkomunikovat jiná osoba/instituce než já. Budu se ptát prostřednictvím paní kvestorky, proč se toto nekomunikovalo o dost lépe,“ napsal ve svém příspěvku Nguyen.

Někteří studenti ale upozornilo na to, že jim sice jídlo zdražilo, ale ceny pro zaměstnance se neměnily. Jeden z komentujících pod Nguyenovým příspěvkem upozorňoval na vzniklý nepoměr po úpravě cen, který způsoboval, že studentské jídla jsou aktuálně dražší než zaměstnanecké.

To mluvčí univerzity odmítl. „Cena jídla pro studenty není vyšší než cena jídla pro zaměstnance. Rozdíl je pouze ve výši příspěvku, který studenti a zaměstnanci na stravu dostávají. Dosavadní ceny jídel byly nastaveny tak, že výše příspěvku zaměstnavatele pro zaměstnance pokryla náklady na výrobu jídla, zatímco výše dotace Ministerstva školství pro studenty náklady na výrobu jídla pokryla jen z malé části. Proto došlo k úpravě u studentů a cizích strávníků, kde cena jídel neodpovídala skutečným nákladům,“ líčí cenotvorbu Havrlant.

Zdražovat se bude i na Karlovce

Zdražování pravděpodobně čeká i strávníky v menzách pražské Univerzity Karlovy. Ceny pro studenty jsou zatím nastaveny na třinácti korunách za polévku, 67 Kč za standardní jídlo a 87 Kč zaplatí student za speciální jídlo.

Podle vyjádření vedoucího provozu menz na univerzitě Miroslava Votruby jejich tvorba cenové politiky závisí na cenách surovin, nárůstu mezd, cenách energií a pohonných hmot a na ostatních provozních nákladech.

„Zatím jsme jídlo nezdražovali, navýšení cen bude od příštího akademického roku pravděpodobné. Ceny jídel samozřejmě porovnáváme s cenami ostatních státních vysokých škol, ale rozhodující jsou lokální podmínky pro zajištění služby, jak technické, tak ekonomické,“ napsal Seznam Zprávám Votruba.

K tématu jsme oslovili i Správu kolejí a menz Masarykovy univerzity, která ale i přes opakované připomínky nereagovala.

Reklama

Doporučované