Hlavní obsah

Tábory pro ukrajinské děti se rychle plní

Foto: Shutterstock.com

Ukrajinské rodiny mají zájem posílat děti na tábory, často si ale nevědí rady. Ilustrační foto.

Reklama

Ukrajinské rodiny v Česku hledají letní aktivity pro své děti. Zájem je třeba o adaptační kurzy a příměstské tábory, mnohé už jsou ale zabrané. „Pro většinu jsou vhodné i delší pobyty, při kterých nebudou s rodinou,“ radí experti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Viktorie Černěcká, která do Česka přišla teprve před pár měsíci z Charkova, hledala v posledních týdnech letní tábor pro svou dceru Alisu.

Jedenáctiletá dívka podle ní nyní prochází „velmi náročným obdobím“, protože tu nemá kamarády a neumí ani jazyk. Tábor by tak pro ni mohl být příležitostí procvičit se v češtině.

„A i kdyby tam nebyly jiné rusko- nebo ukrajinskojazyčné děti, byla by v dětském kolektivu. Takhle tráví celý den jen se mnou. Samozřejmě se ji snažím zabavit, ale dětské společnosti se jí zoufale nedostává,“ vysvětlila pro Seznam Zprávy.

Jazykový tábor, který si pro dceru vysnila, se jí ale nakonec nepodařilo zařídit. Nejenže se kapacity letních akcí rychle plní, ale měla také problém sehnat lékařská potvrzení, která jsou pro přihlášení dítěte na tábor nutné.

„Pokud rodiče pracují, je v podstatě zcela nemožné tábor dítěti zařídit. Je potřeba dojet k lékaři, a k tomu potřebujete čas. Navíc ne všichni vás vezmou ve stejný den,“ popsala.

Problémy s potvrzením od lékaře

S podobnými problémy jako Viktorie se podle šéfa České rady dětí a mládeže Aleše Sedláčka setkávají i další ukrajinské rodiny. „Ne všechny děti, které tady jsou, mají lékaře, který by mohl posudek o zdravotní způsobilosti vydat. To je požadavek státu, který ne všechny děti mohou splnit,“ řekl.

Podle něj uprchlíci nevědí, kam za lékařem zajít, protože ho v Česku ještě nepotřebovali.

Podobně to hodnotí i Alena Čorna, poradkyně na helplince Člověka v tísni. „Lékaři u sebe ukrajinské děti nezaregistrují, ale mohou k němu pravidelně chodit. Většinou nicméně posudky vydávají, ideálně pokud se s ním předem domluví,“ vysvětlila. Je třeba ale dávat pozor na to, že některé posudky jsou zpoplatněné.

Kvůli takovým komplikacím tak podle Sedláčka často rodiče ztratí zájem a tábor nakonec nezařídí. Raději zvolí příměstské tábory, případně adaptační skupiny. Ty jsou podle Čorné vhodné zejména pro děti, které se chtějí v létě učit třeba právě češtinu.

Odborníci, které Seznam Zprávy oslovily, se shodují, že letní aktivity jsou důležité i pro ukrajinské děti. „Potřebují změnit prostředí. Často mají ubytování, kde je dítě v jednom pokoji s matkou, a už je to dlouhé, nejsou na to zvyklí. De facto se potřebují trochu odloučit,“ popsala Čorna.

Po několika měsících bez kamarádů mohou být letní pobyty a tábory pro děti „klíčové“ i podle psychologa a terapeuta Pavla Pařízka z Terapie.cz. „Pro děti je vrstevnická skupina velmi důležitá a kvůli tomu, že museli uprchnout, o ni přišly. Mají slabší síť, která je držela,“ přiblížil.

Výlety, hudba i sport

Tábor jen pro ukrajinské děti pořádá třeba Dětský dům mládeže v Praze. Konat se bude ve Vřesníku u Humpolce na Vysočině. „Máme to už v podstatě plné, je tam veliký zájem. Naše ostatní střediska měla kapacity naplněné ještě dřív než my,“ uvedla Jitka Fialová, která pobyt zařizuje.

Jako jedni z mála se během týdenního výjezdu budou starat o děti mezi pěti a sedmi lety. „Pojedou tam s námi také ukrajinské učitelky, abychom se s nimi domluvili,“ nastínila Fialová.

Vyučovacích hodin se na tomto táboře ale děti nedočkají. Češtinu si budou procvičovat nenásilnou formou – budou mluvit s českými učitelkami. Místo toho je čekají výlety, bazén a hry.

Kde hledat další aktivity?

  • Seznam některých táborů a adaptačních kurzů sepsal server Seznam Zprávy v minulém týdnu. Najdete tam aktivity v Praze, ale i dalších krajích. Nejnovější zprávy v ukrajinštině přinášíme každý den.
  • O neustále přidávaných letních aktivitách pro děti v Česku pravidelně informuje i Rádio Ukrajina v rubrice Ukrajinka v Česku.

Brněnské Středisko volného času Lužánky v létě pořádá tábory zaměřené na hudbu, sport, výtvarnou výchovu nebo anglický jazyk. Ty ale zase nejsou pouze pro ukrajinské děti.

„Cílem je, aby se děti bavily. Vše bude hravou formou pro děti ve věku od 6 do 15 let. Do programu bude zakomponovaná i výuka českého jazyka,“ popsala manažerka komunikace Kristýna Kolibová. Centrum současně pořádá příměstské tábory, adaptační skupiny nebo jazykové kurzy.

Obě zařízení mají ještě poslední volná místa. Na pobytové tábory se mohou děti ještě hlásit přes organizace, které zastřešuje Česká rada dětí a mládeže.

Cena za tábor? Zdarma

Ukrajinci mají pobyty v Česku zpravidla zdarma. Někdy musí uhradit rezervační příspěvek, který se jim ale po skončení tábora vrátí. „Potřebujeme mít jistotu, že ty děti přijdou. Samozřejmě se mohou odhlásit, máme náhradníky, ale rodiny nám o tom musí dát vědět,“ vysvětlila Fialová.

Oba zmíněné tábory budou veškeré výlohy hradit ze sponzorských darů a finančně přispělo i Ministerstvo školství, ať už pomocí speciálních výzev nebo šablon určených pro ukrajinské uprchlíky.

Třeba do poslední uzavřené výzvy na adaptační kurzy přišlo podle mluvčí resortu Anety Lednové 374 žádostí. „Podpořili jsme přes 17 tisíc kurzů, kterých se už zúčastnilo zhruba 28 000 žáků,“ napsala Seznam Zprávám. Peníze organizátoři využili třeba na nájem nebo jídlo.

Další peníze chce resort rozdělit mezi jazykové kurzy, o ty je ale menší zájem. Do výzvy zatím přišlo 24 žádostí, další ale podle Lednové ještě mohou přibýt.

Reklama

Doporučované