Hlavní obsah

Tank za 30 milionů. V Česku se rozjela kampaň na podporu ukrajinské armády

Foto: Albert Málek

Podnikatel Dalibor Dědek a ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis.

Reklama

Akce Dárek pro Putina funguje jako fiktivní e-shop, kde je možné zakoupit obranné vybavení, ale i zbraně a další bojovou techniku.

Článek

Podnikatel a majitel bezpečnostní firmy Jablotron Dalibor Dědek a ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis představili ve středu kampaň Dárek pro Putina.

Podle nich nestačí vybírat peníze pouze na humanitární účely, ale Ukrajině, která už přes dva měsíce čelí ruské agresi, je nezbytné pomoci i jinak.

Na stránkách kampaně, které fungují jako fiktivní e-shop, jsou konkrétní položky vojenského vybavení, na něž lze peníze poslat. Nejdražší položkou v nabídce je tank T-72 za 30 milionů korun. Kupující navíc mohou k vybavení připojit nálepku se vzkazem pro ruského prezidenta Vladimira Putina.

Kampaň má za cíl přivést pozornost k dárcovskému účtu ukrajinské ambasády. Peníze, které na něj dorazí, jsou následně za asistence odborníků z Ministerstva obrany použity k nákupu zbraní a dalšího vojenského materiálu.

Podle ukrajinského velvyslance dosud na dárcovský účet dorazilo přes 1,1 miliardy korun a drtivá většina financí už byla využita. Za 70 dnů od vypuknutí války na konto doputovaly dary od více než 115 tisíc lidí.

„Chtěl bych ocenit skvělou spolupráci s českou vládou a českým ministerstvem obrany,“ prohlásil Perebyjnis na tiskové konferenci. „Ráno jsem podepsal několik smluv ohledně nákupu vojenského materiálu. Předpokládám, že odpoledne to zaplatíme a hned v nejbližších dnech budeme expedovat tam, kde to bude potřeba,“ dodal.

Česká solidarita je podle něj založena i na historické zkušenosti a předpokládá, že Češi nechtějí, aby se Ukrajině stalo to samé, co Československu v roce 1938. Dodal, že projekt považuje za unikátní ve světovém měřítku.

Patronkou akce je také jaderná vědkyně a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Cena války

Podnikatel Dědek chce kampaní poukázat na to, kolik obrana země ve skutečnosti stojí a že je k ní potřeba široká škála vybavení.

„Jedno zmáčknutí spouště stojí čtyři miliony,“ ilustroval cenu protitankových střel Javelin. „My tady sice pomáháme uprchlíkům, kteří z toho největšího pekla unikli, ale velké procento lidí tam zůstalo. Pro ně je jedinou nadějí ukrajinská armáda,“ řekl.

Podle něj byl problém přesvědčit banky, aby při online platbě umožnily příspěvek, který je propagován na nákup zbraní. Většina platebních bran má v podmínkách napsáno, že peníze, které jimi prochází, nesmí být na tyto účely použity.

Byl by prý rád, aby se příspěvky na ukrajinskou armádu dostaly do podobných částek, které se vybraly na humanitární účely. „I malé peníze mohou udělat velké věci,“ nechal se slyšet.

„Sám jsem měl zpočátku problém říct si, že pošlu peníze na zbraně,“ řekl posléze pro Seznam Zprávy. Prý si ale uvědomil, že bez ukrajinské armády není možné dostat humanitární pomoc k civilistům. Dědkův Jablotron má zaměstnance i na Ukrajině a někteří už podle jeho slov ve válce padli.

Reklama

Doporučované