Hlavní obsah

Testy zdravotníků výrazně omezí kapacitu pro ostatní, říká šéf nemocnice

Foto: Seznam Zprávy

Testování na covid-19.

Reklama

Vláda bude ve středu jednat o detailech k testování zaměstnanců ve firmách a institucích. Jedním z dílčích rozhodnutí bude i to, zda testovat personál v nemocnicích.

Článek

Vedení tuzemských nemocnic se připravuje na to, že v rámci plošného testování na covid ve firmách bude nařízeno i testování nemocničního personálu.

Ač není jisté, zda se v nemocnicích testovat bude a v jakém rozsahu, už nyní mnoho ředitelů vypočítává, jaké komplikace jim může tato povinnosti přinést.

V některých nemocnicích se například podle ředitelů může snížit kapacita pro testování pacientů a veřejnosti.

„Bude to znamenat komplikaci z hlediska odběrů pro pacienty. Máme tady odběrové centrum a v momentě, kdy to budeme dělat pro zaměstnance, budeme muset tu kapacitu omezit výrazně,“ řekl ředitel brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Vlastimil Vajdák.

Další manažeři nemocnic pak hovoří o tom, že testování zdravotníků příliš nerozumí. A to proto, že podstatná část jejich zaměstnanců je očkována i třetí dávkou vakcíny.

„My máme možnost kapacitu testování navýšit, ale podle mého názoru to z medicínského hlediska nedává smysl,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba.

Podobně mluví také Petr Fiala, který je místopředsedou Asociace českých a moravských nemocnic. Ta sdružuje více než stovku zdravotnických zařízení.

„U nás je 90 procent zaměstnanců očkovaných třetí dávkou. Považuji za alibismus, aby se všichni museli testovat,“ uvedl Fiala, který je zároveň ředitelem Léčebného a rehabilitačního střediska Chvaly.

A třeba šéf největší nemocnice v Česku – pražského Motola – Miloslav Ludvík vidí problém v tom, že v případě testování zdravotníků nestihne nemocnice testy nakoupit – totiž vypsat na dodavatele veřejnou soutěž.

„Jestli jsem to pochopil, bude se testovat po třech dnech. Jestli to tak bude, jde o objem nad pět milionů korun na dva měsíce, a to nestihneme vysoutěžit,“ prohlásil Ludvík.

Ústav hematologie a krevní transfuze podle svého ředitele Petra Cetkovského v současné době pravidelně testuje neočkované zaměstnance.

„Buď budeme testovat všechny a budeme na to muset vyčlenit personální kapacity nebo pojedeme v systému, který u nás už funguje,“ uvedl Cetkovský.

Jsou však i nemocnice, které problémy s testováním zaměstnanců neočekávají.

„Naši zaměstnanci by se testovali na svých kmenových pracovištích. Testovací kapacity pro veřejnost máme naprosto dostatečné a žádné omezení v tomto směru nehrozí,“ napsala mluvčí ostravské fakultní nemocnice Petra Petlachová.

Podobně hovoří také ředitel Fakultní Thomayerovy nemocnice Zdeněk Beneš nebo Jana Mrákotová, mluvčí společnosti Krajské zdravotní, která pod sebou slučuje největší nemocnice v Ústeckém kraji.

„O přesném systému testování našich zaměstnanců se nyní rozhoduje a bude mít ve zdravotnictví asi odlišný režim. Ohrožené testování pro ostatní lidi rozhodně nebude,“ uvedl Beneš.

„Na testování zaměstnanců se připravujeme, logisticky vše zvládneme tak, aby nebyly kapacity pro veřejnost omezeny,“ napsala Mrákotová.

Jak pravděpodobná je možnost, že se v nemocnicích testovat bude, není zřejmé. Ministerstvo zdravotnictví odkazuje na středeční jednání kabinetu.

„Jedná a diskutuje se o tom s odborníky. Detaily budou oznámeny po jednání vlády,“ řekl mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Na další dotaz, zda by se testování pracovníků v nemocnicích netýkalo vůbec, odpověď zopakoval.

Reklama

Doporučované