Hlavní obsah

Učitel strčil žákovi do pusy hadr. Za „přestřelený vtip“ dostal trest

Foto: Střední škola Educhem

Hlavní budova SŠ Educhem v Meziboří.

Reklama

Případ učitele, který strčil žákovi hadr do pusy, vzbudil pozornost na sociálních sítích. Podle vedení školy šlo o ojedinělý incident, za který byl vyučující už i potrestaný.

Článek

Informace o případu, kdy učitel ze soukromé školy Educhem v Meziboří strčil svému žákovi do pusy hadr, se rozšířily mezi uživateli sociálních sítí TikTok nebo Instagram. Vedení školy zprávy o incidentu potvrdilo.

„Byl to čistý složený hadr, který tomu žákovi na vteřinu dal do pusy,“ popsala podstatu ředitelka školy Helena Kripnerová. Podle ní šlo ze strany vyučujícího o přestřelený vtip, za který dostal už i trest.

„Učitel dostal postih. Zatím u nás stále pracuje, akorát už neučí ve třídě, kde se tohle odehrálo. Nemohli jsme si dovolit ho propustit. Bylo to na začátku školního roku a my nemáme lidi,“ komentovala ředitelka školy Helena Kripnerová. Podle jejích slov šlo ze strany pedagoga o pouhý vtip.

Navíc nikdy dřív se na něj stížnosti od žáků neobjevily. „Pracuje na škole už 30 let a nikdy s ním nebyl žádný problém. Dokonce tady po tom incidentu vznikla petice žáků školy na obhajobu učitele,“ uvedla Kripnerová.

Incident se na škole v Meziboří odehrál v září letošního roku. Žák oznámil, co mu pedagog provedl, ředitelce školy. Ta s ním případ následně začala řešit. „Ten žák to jako legraci asi úplně nebral. Hned šel za mnou a řekl mi o tom, co se stalo,“ popsala Kripnerová.

Po několika dnech vedení školy informovalo i Českou školní inspekci (ČŠI).

Přeřazení do jiné třídy, výtka i finanční postih

Ústecký inspektorát podle náměstka ústředního školního inspektora Ondřeje Andryse dostal zprávu o incidentu v říjnu. „Obdrželi jsme podnět v tomto směru, v němž bylo u jednoho pedagoga poukazováno na strkání hadru do úst žáka,“ popsal. Podle Andryse byla stížnost v první fázi předána ředitelce školy k prošetření. „To je standardní postup, protože řešení jednání pedagogického pracovníka náleží do působnosti ředitele školy,“ uvedl Andrys.

Ředitelka následně inspekci informovala, že podnikla kroky k nápravě. „Jednalo se o přeřazení pedagoga do jiné třídy, udělení výtky a souvisejícího finančního postihu. Ředitelka také nařídila u pedagoga zvýšenou hospitační činnost,“ dodal Andrys s tím, že ředitelka postupovala správně, a inspekce se proto případem v současné chvíli dál už zabývat nebude.

Kripnerová si v případu stojí za tím, že se vyučující nechal „vyhecovat“ a myslel si, že jde o legraci. „Udělal to z hecu. Nešlo o nic závažného, ale v každém případě to dělat neměl. Byla to chyba,“ dodala s tím, že incident je ze strany školy už zcela uzavřený a nechápe, proč nadále koluje po sociálních sítích.

Reklama

Doporučované