Hlavní obsah

„Ukrajincům vstup zakázán.“ Ty cedule jsou fotomontáž, brání se obchody

Foto: Daniel Palát

Obchod v pražském Karlíně. Spolumajitelka odmítá, že by ve výloze kdy visela cedule zakazující vstup Ukrajincům. Za výlohou má jen bílý papír s informacemi o obchodě.

Reklama

aktualizováno •

Podle fotografií, které se šíří po sociálních sítích, vyvěsily dva obchody v Praze ceduli s informací, že k nim mají Ukrajinci zakázaný vstup. Majitelky obchodů tvrdí, že jde o fotomontáž, jedna z nich se už obrátila na policii.

Článek

Oba obchody se nachází v pražském Karlíně, jeden nabízí oblečení, druhý se specializuje na punčochové zboží.

Na sociálních sítích se začaly šířit fotografie, podle nichž měly obchody ve výloze či na vývěsní tabuli nalepené modro-žluté cedule se sdělením „Українцom вхід заборонено“. Tedy Ukrajincům vstup zakázán.

Jak ale na místě zjistil reportér Seznam Zpráv, místní prodejci odmítají, že by taková cedule kdy na jejich obchodě visela.

„Nemám s tím nic společného a strašně mě to štve, je to lidská hloupost,“ uvedla spolumajitelka obchodu Marcela Abdel Fattahová. Ve výloze sice papír na stejném místě jako na fotce kolující po internetu visí, ale je bílý a uvádí pouze informace týkající se obchodu.

„Ta cedule tam nikdy nebyla, nevím, proč bych něco takového vylepovala, když prodávám punčocháče,“ argumentuje spolumajitelka.

Foto: Reprofoto Twitter/@PragueMorning (upraveno)

Fotografie, která se šíří na sociálních sítích. (Slovo fotomontáž redakčně doplněno)

Stejně rázně odmítají nařčení kolující po sociálních sítích i v druhém, nedalekém obchodě s módou. „Žádná cedule tady nebyla, je tady jen prázdná tabule,“ uvedla pro Seznam Zprávy matka majitelky butiku Lenka Vrzalová. S dcerou se chce ještě poradit, zda se obrátí na policii.

Mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich řekl, že pokud by podnikatel bez legitimního důvodu vyloučil určitou skupinu lidí, ať už by to byli Slováci, Němci nebo Ukrajinci, tak by se dopustil porušení zákazu diskriminace. V ten okamžik mu hrozí pokuta od ČOI až ve výši tří milionů korun podle zákona o ochraně spotřebitele.

Seznam Zprávy u policie zjišťovaly, zda věc prošetřuje. Mluvčí Violeta Siřišťová uvedla, že ve čtvrtek odpoledne přišel někdo na stanici podobný případ ohlásit.

Autor fotomontáže se jejím šířením mohl dopustit zásahu do dobrého jména právnické osoby, které tím může vzniknout škoda.

S přispěním Magdaleny Kulasové.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření České obchodní inspekce.

Reklama

Doporučované