Hlavní obsah

Ukrajinské děti zůstávají bez pediatrů. Potvrzení získávají, kde se dá

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

O děti z Ukrajiny se lékaři v případě obtíží postarají. Pediatři je ale u sebe až na výjimky nezaregistrují, což působí problémy, když potřebují potvrzení třeba na letní tábor. Vznikl proto nový ministerský pokyn.

Článek

Pokud mají děti odjet se školou na pobyt delší než pět dní, potřebují potvrzení o zdravotní způsobilosti. To jim vydá jejich dětský lékař. Jenže nově příchozí děti z Ukrajiny až na výjimky pediatři nezaregistrují, protože mají zcela naplněné kapacity.

„Když děti měly alespoň v nějaké fotokopii očkovací průkaz, tak ještě rodiče způsobilost u lékařů zvládli zařídit. Jedna dívenka ale papír neměla, tak odjet nemohla,“ říká ředitel pražské ZŠ a MŠ Chelčického Pavel Ostap.

V některých místech totiž pediatra jen těžko shání čeští rodiče, natož ti ukrajinští. Dojíždět do ordinace tak musí klidně desítky kilometrů.

„S příchodem velkého počtu ukrajinských dětí se situace ještě více zkomplikovala. Problémy jsou zejména v Praze, v Brně, ale i v některých dalších lokalitách s větší koncentrací dětí,“ vysvětluje předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

Papír není důležitější než dítě

Problém není s akutními onemocněními nebo ošetřením, toho se dětem dostane. Potíže přichází právě s vystavováním různých potvrzení nebo posudků pro Ukrajince.

„Tyto může lékař vystavit na základě znalosti celkového zdravotního stavu a informací o předchozí léčbě, očkování, prodělaných onemocnění. Tato komplexní prohlídka s kontrolou očkovacího průkazu je časově a jazykově náročná a jsou lokality, kde praktičtí dětští lékaři již nemají kapacitu je provádět,“ dodává Hülleová.

Řada rodičů navíc dětem nepřivezla z Ukrajiny očkovací průkaz. Některé tak musí nejprve očkování znovu podstoupit. V úvahu pak ještě přichází dálková žádost k ukrajinskému ministerstvu zdravotnictví, které by mělo dokumentaci rodičům dodat.

„Ne všem dětem se povedlo před školou v přírodě způsobilost sehnat. Rozhodla jsem se ale, že vezmeme všechny a já to pojistím z pozice zdravotníka. Papír prostě nemůže být důležitější než dítě,“ je přesvědčena ředitelka ZŠ Eden Jana Churáčková.

K tomu připomíná, že už dva roky platí nová zákonná úprava, podle které mohou na školu v přírodě i děti, které nejsou očkované.

Změna, která by mohla pomoct

Ani v případě, kdy zdravotní dokumentaci děti z Ukrajiny mají, ale není jisté, že lékař bude mít čas se věnovat dítěti, které není jeho registrovaným pacientem. V poslední týdnech za to ale lobbuje nejen pro své nové žáky z Ukrajiny ředitelka ZŠ Solidarita Karin Marques. Prostředky na školu v přírodě jim škola sehnala, problém ale vznikl právě ohledně potvrzení o zdravotní způsobilosti.

„Potíže jsme ale měli i s dětmi, které k nám chodí třeba dva nebo tři roky, a pořád se jim nepodařilo sehnat pediatra,“ vysvětluje Marques.

Obrátila se proto na Ministerstvo školství, které podnět předalo Ministerstvu zdravotnictví. To pak upřesnilo metodiku pro lékaře. Dětem, které nejsou u žádného pediatra registrované, může dokument vydat kterýkoliv dětský lékař.

„Další možností je vystavení posudku pediatrem v dětském UA pointu u nemocnic zřizovaných Ministerstvem zdravotnictví,“ dodává mluvčí úřadu Ondřej Jakob.

Po zpřesnění postupu se tak minimálně žákům ZŠ Solidarita daří postupně potvrzení o zdravotní způsobilosti získávat.

„Obvolali jsme rodiče, kterým se to nepovedlo, ať jdou k lékařům znovu, že vznikl nový pokyn a už se jim to podle mých informací daří,“ dodává Marques.

V případě ordinací dětských lékařů ale stále záleží na benevolenci toho kterého pediatra. Úhrada péče o neregistrované ukrajinské děti totiž stále není s Ministerstvem zdravotnictví a pojišťovnami vyřešená.

Reklama

Doporučované