Hlavní obsah

Spor s developerem: V parku mají vyrůst domy. Místní jsou proti

Obyvatelé Prahy 5 protestují proti výstavbě v parku u Nikolajky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V páté pražské městské části se rozhořel boj o zástavbu části parku v okolí historické usedlosti Nikolajka. Proti záměru změnit část pozemků na stavební parcely se postavili místní obyvatelé.

Článek

Kopec Mrázovka v Praze 5 je jedno z míst v širším centru metropole, kde zůstala celistvá zeleň. Anglický park v okolí usedlosti Nikolajka se ale v uplynulých letech postupně zmenšoval ve prospěch developerských projektů. 

Proti posledním plánu na výstavbu se pak postavili místní obyvatelé, podle kterých jde o další pokus, jak zastavět park. Na místě chce stavět společnost Michala Čamka, podnikatele s úzkými vazbami na městskou část. Čamek mimo jiné vlastní společnost Centra, která spravuje městské nemovitosti.

Podle mediálního zástupce Čamkovy společnosti nikdy nešlo o developerský projekt, jak ho prezentují odpůrci stavby. „Není to tak, že by majitel pozemku chtěl území zastavit, ale chce tu vybudovat rodinný odkaz a usídlit se tady s rodinou. Po celou dobu to bylo plánované jako soukromé bydlení, žádný developerský projekt,“ tvrdí Jakub Splavec, mediální zástupce majitele pozemků.

Návrh na změnu územního plánu z roku 2017 ale na místě navrhuje „samostatně stojící vily včetně vilových činžovních domů“. V místě bývalého parku mělo vyrůst celkem sedm až čtyřpatrových domů. To nakonec neprošlo kvůli námitkám ministerstva kultury a dalších dotčených orgánů. Majitel pozemků proto přišel nejprve s redukcí počtu vil ze sedmi na tři a když neprošlo ani to, je na stole projekt tří rodinných domů.

Spolek Přátelé Malvazinek se podle předsedkyně Jolany Dočekalové o plánované změně dozvěděl náhodou. Místní šetření výboru pro územní plánování páté městské části totiž nebylo v zápisu z jednání výboru v roce 2017 naplánováno jako místní šetření, ale jako „informace o vycházce a exkurzy.“ I s pravopisnou chybou na konci. Na dotaz, zda vycházka byla místním šetřením, či nikoliv, radnice MČ Praha 5 do vydání článku nereagovala.

„Vycházky se účastnil majitel pozemků a dohodli se, že ty pozemky jsou zanedbané, že jsou se tam scházejí bezdomovci a drogové závislé osoby a že nejlepší způsob, jak vyřešit je něco kultivovaného tam postavit,“ tvrdí Jolana Dočekalová. Záměr zkultivovat část historického parku zástavbou pak potvrdil i mediální zástupce majitele pozemků.

Nečekaná petice

Záměr na částečné zastavění parku ovšem provázela i velmi nezvyklá petice občanů, kteří projekt podpořili. V případě petic, týkajících se zástavby území, je ta podpůrná něco výjimečného a u místních obyvatel vyvolala údiv.

Jedním z nich je i zpěvák a herec Ondřej Havelka, kterého podpůrná petice přiměla zúčastnit se projednávání změny územního plánu na magistrátu. „Na jednání byli zástupci té údajné petice a my jsme se jich potom chtěli zeptat, kdo jsou. Oslovil jsem je a ptal jsem se, kde bydlí, protože je jako sousedé neznáme. V podstatě před námi utíkali,“ tvrdí Ondřej Havelka.

Přestože podle tvrzení mediálního zástupce majitele pozemku jím petice nebyla iniciována, jedním z podepsaných občanů je majitel společnosti Centra Michal Čamek. Lidé sdružení ve spolku Přátelé Malvazinek v seznamu našli i několik shod jmen se jmény zaměstnanců Čamkovy společnosti Centra. 

Městská část ze změnou územního plánu souhlasí, poukazuje mimo jiné na to, že stavět se na místě mělo už před 100 lety, kdy regulační plán v místě počítal se vznikem ulice. Změnu územního plánu podpořila městská část i výbor pro územní rozvoj na magistrátu a mělo by ji projednat i  zastupitelstvo hlavního města Prahy. Zda tento bod na své další zasedání zařadí, není jasné.

Tým Josefa Klímy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Josef Klíma, Marcela Sobotková a Jaroslav Mareš.

Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí. To jsou témata týmu Josefa Klímy.

Reklama

Doporučované