Hlavní obsah

Úplatek mu nedokázali, jako soudce skončil. Stát mu vyplatil 3,5 milionu

Foto: ČTK, ČTK

Bývalý soudce Ivan Novák.

Reklama

Bývalý soudce Ivan Novák se chystá podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Napadnout chce třeba odposlechy, které na něho byly nasazeny.

Článek

Článek si také pusťte v audioverzi.

Někdejší chomutovský soudce Ivan Novák byl sice odsouzen k roční podmínce za to, že pomáhal k podmíněnému propuštění podnikatele Tomáše Maliny z vězení, avšak jeho kauza nekončí.

Podle svého obhájce Vlastimila Němce se rozhodl obrátit na Nejvyšší soud. „Budeme podávat dovolání,“ řekl advokát Němec. Doplnil, že v dovolání chce mimo jiné řešit odposlechy, které byly na jeho klienta – podle něho nezákonně – nasazeny.

Ivan Novák byl v březnu 2016 zadržen policií. Ta ho obvinila, neboť podle ní převzal úplatek ve výši 80 tisíc korun od advokáta Josefa Douchy. Ten patřil v 90. letech k předním českým kriminalistům, po odchodu od policie se stal advokátem a podnikatele Malinu zastupoval.

Plzeňský krajský soud letos na konci listopadu rozhodl, že neexistuje důkaz, že by Novák tyto peníze převzal, avšak přesto někdejšího soudce potrestal roční podmínkou za přečin pokusu o zneužití pravomoci úřední osoby.

V době, kdy nemohl soudit, pobíral Ivan Novák polovinu soudcovského platu. Měsíčně se jednalo o více než 53 tisíc korun.

„Ivanu Novákovi bylo za období, kdy byl zproštěn výkonu funkce, tj. od 31. 3. 2016 do 23. 11. 2021, vyplaceno celkem 3 578 381 korun,“ uvedla pro Seznam Zprávy předsedkyně Okresního soudu v Chomutově Kateřina Vltavská.

Jenže kvůli pravomocnému odsuzujícímu rozsudku Ivan Novák jako soudce už pracovat nemůže, takže jeho příjmy ze soudcovské funkce skončily.

„Klient je v důchodu, příjem soudce mu určitě chybí,“ uvedl Novákův obhájce Vlastimil Němec.

Policisté v obvinění tvrdili, že mají zdokumentováno, jak se Novák a Doucha nejprve potkali před nákupním centrem. Poté spolu seděli v prodejně Novákova syna.

V ní byli sami, ale policisté monitorovali, jak si oba muži během schůzky několikrát odskočili na záchod. Kde přesně se údajné předání úplatku uskutečnilo, vyšetřovatelé nezjistili.

I soudce Novák stejně jako Douchův advokát po celou dobu říkali, že si peníze nepředali. A jak bylo zmíněno poté, i soud potvrdil, že o předání úplatku neexistuje žádný důkaz.

Reklama

Doporučované