Hlavní obsah

Z nádraží odešlo do stanů jen 17 lidí, tvrdí organizace. Rakušan nesouhlasí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Uprchlíci na hlavním nádraží v Praze.

Reklama

aktualizováno •

Zatímco organizace, které pomáhají uprchlíkům na hlavním nádraží v Praze, tvrdí, že do stanového městečka odešlo jen 17 lidí, podle ministra vnitra jich nádraží opustilo přes 140.

Článek

Vybudování stanového městečka v pražské Troji nevyřešilo nevyhovující situaci na hlavním nádraží, tvrdí organizace, které tam pomáhají. „Od spuštění stanového městečka odešlo z hlavního nádraží přesně 17 lidí,“ řekla v pondělí dopoledne Geti Mubeenová Organizace na pomoc uprchlíkům (OPU).

Na nádraží podle ní i nadále nocuje 300 až 400 lidí, především romského původu. Podle Mubeenové chybí návazné sociální a právní služby, které by běžencům, kteří se ocitli v jakémsi právním vakuu, pomohly jejich situaci řešit.

Také podle Mlady Hoškové z iniciativy Hlavák je situace na nádraží stále „poměrně kritická“ a část běženců i nadále musí spát na zemi. Iniciativa v minulých dnech zorganizovala sbírku, v které mohou lidé pro uprchlíky nosit hygienické potřeby, trvanlivé potraviny či dětskou výživu.

Praha o víkendu informovala, že ve stanovém městečku v Troji nalezlo azyl 142 ukrajinských uprchlíků.

Podle Rakušana jsou ale všichni uprchlíci ve stanech lidé, kteří řadu dní nocovali na hlavním nádraží. „Ti ostatní obyvatelé jsou samozřejmě také z nádraží, odkud jinud. Akorát z toho nádraží byli odvezeni na KACPU a pak do tábora,“ uvedl ministr.

Obdobně hovoří i mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman: „Všichni uprchlíci (i ti z nádraží) musí projít přes Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Jsou to tedy lidé, kteří přišli do KACPU.“

„Na Hlavním nádraží zůstávají zejména lidé, kteří by se měli vrátit do své vlasti,“ dodal mluvčí pražského magistrátu. V řešení této věci odkázal na vládu.

Praha žádá o pomoc

Ubytování ve stanovém městečku mohou získat uprchlíci z Ukrajiny, kteří čekají na ověření totožnosti. V Troji by měli pobývat, než se rozhodne, zda mají nárok na víza dočasné ochrany.

Na nádraží tak zůstávají mimo jiné lidé, kteří na víza nemají nárok, protože mají zároveň maďarské občanství. Podle Mubeenové je ale nyní těchto lidí menšina. Mezi běženci, kteří se na hlavní nádraží vracejí, jsou podle ní také lidé, s kterými vůbec nebylo zahájeno řízení o udělení víz, protože jim chybí doklady nebo razítko, které by potvrzovalo jejich vstup do schengenského prostoru. Jsou tam také uprchlíci, kteří původně mířili do jiných zemí a vrátili se, nebo odešli z nabídnutého ubytování.

Vybudování stanového městečka tak hlavnímu nádraží neulehčilo.

+5

Stanové městečko v pražské Troji vybudovala Praha minulý týden, během víkendu v něm našlo azyl 142 uprchlíků včetně několika rodin. Kapacita je 150 míst.

Praha se potýká s velkým náporem uprchlíků a nedostatkem míst. Asistenční centrum ve Vysočanech, které slouží pro metropoli a střední Čechy, od začátku ruské invaze na konci února odbavilo kolem 88 000 uprchlíků.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzval minulý týden k vytvoření celostátního mechanismu přerozdělování válečných uprchlíků mezi kraji. Podle něj je nyní v Praze čtyřikrát více uprchlíků z Ukrajiny na počet 1000 obyvatel než v některých jiných krajích Česka. Podle Hřiba hrozí, že Praha bude muset KACPU uzavřít.

Reklama

Doporučované