Hlavní obsah

Úřad práce se ohradil proti dezinformaci, že funguje už jen pro uprchlíky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Úřad práce se ohradil proti šíření nepravdivých tvrzení, že kvůli náporu uprchlíků přestal poskytovat své služby českým žadatelům.

Článek

Zdůraznil, že dál funguje a vyřizuje pro klienty agendu dávek a zaměstnanosti. Sdělila to mluvčí generálního ředitelství úřadu práce Kateřina Beránková.

„Úřad práce ČR se důrazně ohrazuje proti tvrzením, která kolují na některých sociálních sítích a jejichž autoři tvrdí, že ´na základě rozhodnutí vlády Úřad práce ČR vyhlásil stop stav kvůli uprchlíkům z Ukrajiny´. Tento a jemu podobné výroky nejsou pravdivé a Úřad práce ČR se od nich distancuje. Veškeré své služby klientům poskytuje, a to jak v oblasti nepojistných sociálních dávek, tak v oblasti zaměstnanosti,“ zdůraznila mluvčí.

Reagovala na šířící se zprávy, že pracovní úřady odmítají české klienty a věnují se jen ukrajinským uprchlíkům. Úřednice podle nich sdělují, že vláda vyhlásila „stop stav“, úřad musí nabízená volná místa přednostně dávat příchozím z Ukrajiny, čeští uchazeči si práci mají u zaměstnavatelů domlouvat sami a podniky přijímají jen uprchlíky a české zaměstnance a brigádníky propouštějí.

S vyvracením nepravdivých zpráv chtějí podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly pomáhat i odbory. Středula minulý týden řekl, že odboráři v podnicích šířící se zprávy o propouštění českého pracovníka a přijetí ukrajinského místo něj ověřovali. „Nebyla to pravda. Budeme pomáhat s odbouráváním lží a smyšlených příběhů, které jsou součástí informační války,“ uvedl po posledním jednání tripartity Středula.

Reklama

Doporučované