Hlavní obsah

Student zabil učitele v Praze mačetou. Motivem měl být studijní neúspěch

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Studenti Středního odborného učiliště v ulici Ohradní, v němž došlo k útoku.

Reklama

aktualizováno •

Student dnes před polednem mačetou zabil učitele na střední škole v Praze 4. Policie útočníka zadržela.

Článek

19letý student pražského učiliště zaútočil ve čtvrtek před polednem mačetou na jednoho z učitelů. Pedagog útok nepřežil.

„Hlavním motivem, se kterým kriminalisté pracují, je spor s učitelem. Muž nebyl při zadržení pod vlivem alkoholu ani návykových látek,“ řekl Seznam Zprávám policejní mluvčí Jan Rybanský.

K útoku došlo na Středním odborném učilišti v ulici Ohradní. Podle prvních informací student zaútočil na učitele v jeho kabinetu ve čtvrtém patře budovy. Mluvčí záchranné služby Jana Poštová uvedla, že pedagog svým zraněním podlehl na místě.

Žák poté z budovy utekl, nejspíše oknem v šatnách. Zbraň nechal na místě. Policii o útoku informoval jeden ze zaměstnanců školy na lince 158.

Po pachateli bylo vyhlášeno pátrání, hledalo ho několik stovek policistů i vrtulník. Po jedné hodině odpolední mluvčí policie Jan Rybanský informoval, že útočník byl zadržen v Dolních Břežanech. „Nikdo další nebyl při útoku zraněn,“ dodal policejní mluvčí.

Ostatní studenti se v době útoku schovávali v zamčených třídách. Podle svědectví policie po útoku vyvedla studenty ze tříd na chodbu a kontrolovala, kdo všechno je přítomen. „Přišla pro nás policie, že se něco stalo a máme odejít. Pak nás srovnali do řady, chtěli nás identifikovat a teprve pak jsme mohli odejít,“ uvedl jeden ze studentů.

Policie s ohledem na pozůstalé nechtěla komentovat bližší podrobnosti o oběti útoku. „Byl to náš vyučující, dlouholetý pedagogický pracovník,“ uvedl ředitel učiliště Karel Dvořák.

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) uvedl, že je zprávou upřímně zdrcen. „Doufám, že policie tento odporný čin co nejdříve vyšetří a viník bude náležitě potrestán. Chci vyjádřit upřímnou soustrast rodině pana učitele a stejně tak podporu jeho kolegům a žákům,“ dodal Gazdík, který přijel na místo.

Potvrdil také, že podezřelým z útoku je žák zavražděného učitele. Uvedl, že důvodem mohl být špatný studijní výsledek. „Včera měl student patrně studijní neúspěch a mohl to řešit tímto způsobem. Ale znovu opakuji: v tuto chvíli je ten člověk podezřelý, je zadržený a je u výslechu, takže více budeme vědět později,“ řekl Petr Gazdík (STAN).

Útok ve škole je černou můrou každého učitele, rodiče, žáka. Bohužel se jeden takový dnes odehrál v Praze. Upřímnou soustrast pozůstalým. Policie dělá maximum pro dopadení vraha,“ komentoval útok ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

+1

Reklama

Související témata:

Doporučované