Hlavní obsah

V části Moravy a Slezska hrozí od večera znovu ledovka

Foto: Getty Images

Ilustrační foto

Reklama

Výstraha platí od dnešního večera do silvestrovského rána.

Článek

Na většině území Olomouckého a v části Moravskoslezského kraje znovu hrozí zrádná ledovka, která se tvoří při mrznoucím dešti. Výstraha platí od dnešního večera do silvestrovského rána, největší riziko přitom bude ve čtvrtek ráno a dopoledne, uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ledovka se na většině území republiky tvořila i v předchozích dnech a i dnes ráno místy zkomplikovala dopravu.

Výstraha platí pro oblasti Konice, Lipník nad Bečvou, Litovel, Mohelnice, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh v Olomouckém kraji a pro regiony Bruntál, Rýmařov a Vítkov v Moravskoslezském kraji.

Při ledovce musejí být opatrní řidiči i chodci, roste riziko úrazů a nehod. Starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Motoristé by měli sledovat dopravní zpravodajství, jezdit velmi opatrně. a počítat s prodloužením doby jízdy.

Ledovka je průvodním jevem mrznoucího deště nebo mrholení. Vzniká v případech, kdy prší na prochlazenou zem, větve stromů, elektrická vedení a podobně. Vodní kapky se po dopadu rozlijí po povrchu, okamžitě mrznou a vytvářejí průhlednou vrstvu ledu s hladkým povrchem. Na rozdíl od náledí bývá ledovka čirá a mnohdy naprosto hladká. Vzniká nejen na cestách, ale i na větvích či sloupech.

Reklama

Související témata:

Doporučované