Hlavní obsah

V Českém Švýcarsku hoří na 500 hektarech, někam musí nosit vodu na zádech

Foto: Hasičský záchranný sbor ČR

Nejkritičtější místa zůstávají v okolí Pravčické brány.

Reklama

Hasičům se po deseti dnech podařilo výrazně zmenšit plochu požáru v Národním parku České Švýcarsko, a to zhruba na polovinu. Vzhledem k postupu by se nasazené síly mohly koncem týdne snížit.

Článek

V parku začalo hořet 24. července a postupně oheň zasáhl plochu přes 1000 hektarů.

Při požáru, který dostali hasiči pod kontrolu v pondělí, zasahuje poslední dny až tisícovka hasičů a stovky kusů hasičské techniky.

Pozemní cestou se hasiči dostali s vodou i na hranici s Německem a propojili se s německými kolegy, kteří likvidují požár na své straně.

Ve středu jim se zásahem pomáhá pět vrtulníků a dvě švédská letadla, odpoledne mají na pomoc opět vzlétnout i letadla Antonov.

Mluvčí hasičů Martin Kavka uvedl, že vzhledem ke zmenšování plochy požáru by se síly a prostředky v Českém Švýcarsku mohly koncem týdne snížit.

Hasiči se zaměřují na Bouřňák, na jehož vrchol natáhli hadicové vedení, dále oblasti Větrovce, Trianglu, Křídelní stěny, v soutěskách Kamenice a čelní stěny v Hřensku.

Pěšky s vodou na zádech

Nejkritičtější místa zůstávají v okolí Pravčické brány. Na ní je i pozorovatelna, ze které hasiči sledují možná skrytá ohniska. Protože je terén nepřístupný, musí k nim pěšky s vaky na zádech.

Podle Kavky do národního parku míří ze všech krajů osobní termokamery pro hasiče a zmíněné vaky, do kterých se hasičům vejde 20 litrů vody.

Spolu s lany může celková zátěž hasičů představovat 26 kilogramů. To jim ztěžují i současné vysoké teploty, které mají i v dalších dnech podle předpovědi překročit tropických 30 stupňů. Kvůli vedru se hasiči musí i častěji střídat.

Práci zkomplikoval i covid. Objevil se ve velícím štábu, který se kvůli tomu obměnil. Mezi jednotky se nákaza nedostala. Hasiči ale mají nyní možnost otestovat se PCR testy v Hřensku v záchranářském kamionu Golem a nemusí kvůli tomu jezdit do vzdálenějších měst.

+9

Slováci odletí v pátek

Už týden hasí požár s českými hasiči mimo jiné jejich slovenští kolegové s vrtulníkem. Od minulé středy provedli podle informací na jejich Facebooku 518 shozů, což je přes 1,5 milionu litrů vody. Vedle nich pomáhá hasit také slovenský armádní vrtulník Black Hawk.

Už dříve Slováci avizovali, že leteckou pomoc ukončí v pátek. S ohledem na plánovanou redukci sil při hašení ale podle Kavky nebudou na místě chybět.

V předchozích dnech vypomáhaly i vrtulníky z Německa, počátkem týdne ale odletěly, aby zasahovaly u ohnisek na německé straně. Zůstávají tam i dnes, Kavka ale nevyloučil, že operativně německé stroje zalétnou na českou stranu a uhasí nějaké skryté ohnisko. „Obdobně to mohou udělat naše vrtulníky,“ uvedl Kavka.

I přes zmenšování plochy požářiště zůstávají obyvatelé obcí Mezná, Mezní Louka a Hřensko evakuovaní. Mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf to ráno odůvodnil tím, že silnici mezi obcemi, kde dohromady žije na 280 stálých obyvatel, hojně používají hasiči a pohyb po ní by byl nebezpečný.

V Hřensku mohli zůstat lidé, kteří bydlí na levém břehu říčky Kamenice. Na pravém břehu jsou hlavně hotely, nad nimiž hlídají hasiči skrytá ohniska požáru.

Reklama

Doporučované