Hlavní obsah

V lékárnách chybí běžné léky. Řetězová reakce se jen tak nezastaví

Foto: Profimedia.cz

Případů chřipek, angín či nachlazení přibývá a v Česku stále chybí některé základní léky. Ilustrační foto.

Reklama

Výpadky léků ženou pacienty, rodiče nemocných dětí, lékaře i lékárníky do krizové situace. Nemocných přibývá, rozkolísání trhu přitom může trvat ještě pár měsíců.

Článek

Přerušení dodávek řady základních léků včetně antibiotik se letos odehrává v době sílící sezony respiračních nákaz. Česko se dlouhodobě potýká s výpadkem základního antibiotika penicilin – konkrétně látky fenoxymethylpenicillin. Jde o základní zbraň například proti angíně.

„Prakticky už nejsou dostupné žádné přípravky s fenoxymethylpenicillinem, obtelefonovala jsem včera různé lékárny a narazila na zbytky v některých vybraných, kam posílám pacienty, když je to opravdu nutné,“ popsala ve čtvrtek praktická lékařka Ludmila Bezdíčková, která ordinuje v Praze 6.

Celou situaci podle lékařky komplikuje i to, že data o dostupnosti přímo v jednotlivých lékárnách nejsou centrálně dostupná. Ani lékař nemá automaticky informaci, zda je lék aktuálně k sehnání a zda náhodou pacientovi nepředepisuje něco, k čemu nemá šanci se jednoduše dostat. Hledání a vyzvedávání léků tak často vyžaduje výraznou dávku trpělivosti.

„Bohužel lékaři, pacienti, ale ani lékárníci navzájem nemohou nijak ověřit, kde ještě lék mají. Je nutné si volat a ptát se,“ dodává. To vše se přitom děje v situaci, kdy se ordinace plní nemocnými pacienty.

Informace, které o dostupnosti léků zveřejňuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), signalizují pouze základní informace od výrobců, reálná situace na trhu se ale může ze dne na den měnit.

Název přípravkuDoplněk názvuPředpokládaný termín obnovení
AMOKSIKLAV 1,21000MG/200MG INJ/INF PLV SOL28. 02. 2023
AMOKSIKLAV 1 G875MG/125MG TBL FLM 1420. 01. 2023
AUGMENTIN 625 MG500MG/125MG TBL FLM 21 II20 .01. 2023
AUGMENTIN 1 G875MG/125MG TBL FLM 14 II 20. 01. 2023
V-PENICILIN BBP1200000IU TBL NOB 30 II23. 12. 2022
V-PENICILIN BBP800000IU TBL NOB 30 II16. 01. 2023
PENICILIN G DRASELNÁ SŮL BBP1000000IU INJ PLV SOL 1012. 01. 2023
(Data k 15. 12. 2022, prehledy.sukl.cz)

Tak se stane, že i léčivo, které je podle oficiálních informací v distribuci, může na mnoha místech aktuálně chybět.

„U penicilinu vypadl původní léčivý přípravek. Jednáním s lokálním výrobcem se podařilo pokrýt mimořádnou dodávkou zhruba měsíc listopad a dodávky už jsou zase obnovené. Jsou tam ale také různé lékové formy a lékové síly, takže se to stále trochu proměňuje. Předpokládáme, že by se to mělo během ledna a února ustálit,“ popsala ve středu ředitelka SÚKL Irena Storová.

Řetězová reakce

Pro lékaře už Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP vypracovala návod, jak při nedostatku základního antibiotika postupovat.

Kromě injekčních penicilinových antibiotik mohou zkusit sáhnout po alternativním přípravku.

„Preferujte vždy šetrná antibiotika s co nejužším spektrem účinku s ohledem na možné nežádoucí účinky a riziko vzniku bakteriální rezistence, konkrétní alternativní antibiotikum volte dle typu infekce a pacienta,“ zní jedna z pouček.

Nutno ovšem dodat, že i v případě antibiotik už se v Česku začíná projevovat řetězová reakce výpadků – jakmile není k dostání jeden preparát, brzy začnou docházet i ty, které ho mohou při léčbě zastoupit, a to včetně širokospektrých alternativ.

Ve čtvrtek hlásil web SÚKL výpadek i u léků Augmentin nebo Amoksiklav, které obsahují amoxicilin (širokospektrý penicilin, pozn. red.) a kyselinu klavulanovou. Oba přípravky se užívají například při infekcích dýchacích cest.

„Pokud v nějaké lékové skupině nebo léčivé látce dojde k výpadku, začnou se řetězit i další výpadky, protože trh má v rámci léčiva rozdělené poměry. Je léčivo, které může třeba pokrývat 70 procent trhu a dalších 30 si dělí ostatní. Když vypadne z dodávek lék, který má majoritní podíl, tak nahrazující léčivé přípravky toto pokrýt nestihnou,“ popsala aktuální situaci s výpadky Storová.

Stejnou řetězovou reakci Česko nyní zažívá i pokud jde o léky na horečku pro nejmenší děti.

„Jde o to, že výrobci dodávky plánují s několikaměsíčním předstihem. Nedostupnost teď může být i lokální. Je možné, že v některých lékárnách daný lék dostupný není a jinde ano. Teď se to takto řetězí. Když k takovému výpadku dojde u volně prodejných léčiv, trh se úplně rozkolísá, protože obyvatelé mají tendenci se zásobit, apelovala bych na solidárnost,“ dodala ředitelka lékového ústavu.

Co dělat?

Pokud jde o sirupy a čípky s obsahem paracetamolu a ibuprofen pro nejmenší, podařilo se tento týden vyjednat mimořádné dodávky. Už v příštích dnech by tak mělo do Česka přijít přes 300 tisíc balení dětských sirupů Nurofen. Mezitím ale vypadly například i obdobné léky Panadol Junior nebo Panadol Baby.

Česká lékárnická komora lidem radí celou situaci probrat s lékárníkem a poradit se o dalších možnostech. Malým pacientům od devíti kilogramů je možné podat tablety pro děti s obsahem 125 mg paracetamolu. Dětem nad 20 kilogramů pak půlku tablety s obsahem paracetamolu pro dospělé, tablety pro děti s obsahem 125 mg paracetamolu, tablety s ibuprofenem o dávce 200 mg nebo horký nápoj s paracetamolem pro juniory.

Systémové řešení

Podle ministra Vlastimila Válka z TOP 09 je nutné situaci řešit systémově, ve vnitřním připomínkovém řízení je proto novela zákona o léčivech. Ta má mimo jiné přinést lepší přehled o stavu v lékárnách či povinnost distributorů držet zásobu léků na předpis.

SÚKL by měl mít podle Válka povinnost mít informace o množství léků v lékárnách on-line tak, aby mohl okamžitě reagovat v případě, že je pokles u nějakého léku výrazný a výrobce navíc ohlásí informaci o výpadku. Ústav nyní dostává informace v poměrně dlouhých intervalech a není schopen operativně reagovat, míní vicepremiér.

U léků, které jsou na předpis, by distributoři měli držet zásobu. Podle Válka se ještě povede debata o tom, na jak dlouhou dobu, on by se přimlouval zhruba za šest týdnů.

Pro menší děti mohou lékárníci individuálně léčiva připravit. Ani tahle cesta ale nemusí být jednoduchá. „Individuálně připravované léky připravují jen některé lékárny, podle toho, zda mají suroviny, pomůcky, přístroje či personální kapacity. Individuální léky mají kratší exspiraci a nemá smysl je pořizovat do zásoby, případně pro větší děti,“ dodává komora.

Pokud jde o ostatní léky, i v těchto případech je základní radou zejména vše probrat s lékárníkem. Ten i přes aktuální svízelnou situaci může v některých případech nabídnout jiný medikament se stejnou léčivou látkou. Zaměnit lék je ale možné jen se souhlasem pacienta, a pokud lékař na předpis neuvedl výslovně „nezaměňovat“.

Další cestou je individuální dovoz – jde o možnost použití léčiva, které není registrované v Česku, ale může být alternativou pro registrovaný a aktuálně nedostupný léčivý přípravek. Neregistrovaný přípravek ale může předepsat pouze lékař.

Třetí možností je tzv. terapeutická alternativa. Jde o záměnu předepsaného léku za přípravek s jinou léčivou látkou, která má obdobné léčebné účinky nebo je v jiné lékové formě a síle. Lékárník takový preparát může opět využít, pouze pokud s tím pacient souhlasí a vše je odsouhlaseno také lékařem.

Reklama

Doporučované