Hlavní obsah

Sehnat léky na horečku pro děti je v Česku skoro nemožné

Foto: i viewfinder, Shutterstock.com

Dodávky léčiv pro děti by se podle lékového ústavu měly obnovit během září a října. (Ilustrační foto).

Reklama

V českých lékárnách kvůli výpadku ve výrobě i distribuci chybí léky s ibuprofenem pro děti, které zmírňují horečku. Kromě nich jsou přerušené i dodávky některých přípravků s paracetamolem pro malé pacienty.

Článek

„Důvodem výpadku těchto léčivých přípravků jsou přetrvávající výrobní problémy (u přípravku Nurofen) a kapacitní či distribuční důvody, například u přípravku Ibalgin Baby,“ uvedla mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Klára Brunclíková.

Lidé v poslední době nahrazovali chybějící léčiva s ibuprofenem přípravky s paracetamolem. Také ten působí proti zvýšené tělesné teplotě a bolestem, není ale protizánětlivý. Nicméně i část léčiv s paracetamolem pro děti je teď už nedostupná.

„S léčivou látkou ibuprofen pro dětské pacienty by měl být na trhu v tuto chvíli ještě dostupný například léčivý přípravek Ibuprofen DR.MAX či Nurofen Junior Pomeranč,“ doplnila Brunclíková.

Jenže narazit na lékárnu, ve které by tyto léky stále měli, je pro mnoho rodičů téměř nemožné.

Které léky chybí a kdy zase budou?

Název přípravkuDoplněk názvuPředpokládaný termín obnovení
IBALGIN BABY20MG/ML POR SUS 100ML3. 10. 2022
NUROFEN PRO DĚTI20MG/ML POR SUS 100ML IIPrvní polovina 09/2022
NUROFEN PRO DĚTI20MG/ML POR SUS 200ML IIDruhá polovina 11/2022
NUROFEN PRO DĚTI ACTIVE100MG POR TBL DIS 12První polovina 09/2022
NUROFEN PRO DĚTI POMERANČ40MG/ML POR SUS 100MLDruhá polovina 09/2022
NUROFEN PRO DĚTI JAHODA40MG/ML POR SUS 100MLDruhá polovina 10/2022
NUROFEN PRO DĚTI60MG SUP 10Polovina 10/2022
NUROFEN PRO DĚTI ČÍPKY 125 MG 125MG SUP 10Začátek 09/2022

Přerušení dodávek se dotýká i některých léčivých přípravků s obsahem léčivé látky paracetamol určených pro děti. Aktuálně jde třeba o PARALEN (100MG SUP 5) a PARALEN SUS (24MG/ML POR SUS 100ML). Pro dětské pacienty by s léčivou látkou paracetamol měly být na trhu dostupné následující léčivé přípravky: PANADOL PRO DĚTI JAHODA (24MG/ML POR SUS 100ML III), PANADOL BABY (125MG SUP 10), PANADOL JUNIOR (250MG SUP 10) a PARALEN (125MG TBL NOB 20).

Zdroj: SÚKL

„Hlásím, že všechny větší řetězce mají Nurofeny, Ibalginy, Paraleny i Panadoly pro děti beznadějně vyprodané. Na nástup do školy a dětské rýmičky se začínám vyloženě těšit,“ napsala například jedna z uživatelek na sociální síti Twitter.

Pokud už se navíc léčiva objeví, zpravidla z pultů rychle mizí. „Přípravky pro děti s ibuprofenem nemáme celé léto – sirupy, čípky ani rozpustné tablety. Předevčírem se objevily ibuprofenové sirupy, ale během jednoho odpoledne byly zcela rozebrané a zase nejsou,“ přiblížila mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.

Kdy se dodávky obnoví?

Jak doplnil předseda spolku Mladí lékárníci Lukáš Malý, obdobné výpadky se nyní netýkají pouze Česka.

„Potýkají se s nimi třeba i v Německu,“ uvedl. Poslední balení se však v některých lékárnách či skladech mohou nacházet. Stejně tak mohou být některá léčiva k dostání v drogeriích či jiných místech s licencí k prodeji vyhrazených léčiv.

„Naštěstí jsou normálně dostupné tablety s ibuprofenem od 6 let a také paracetamolové tablety pro pacienty od hmotnosti 12 kilogramů a více. Oproti minulému týdnu už není dostupná přímo surovina ibuprofen k individuální přípravě čípků v lékárnách, ale paracetamol je stále k dispozici,“ popsal lékárník.

Problémem takových individuálně vyrobených náhrad je však jejich několikanásobná cena a krátkodobá použitelnost. Připravují je proto zpravidla spíše nemocniční lékárny pro místní okamžitou spotřebu.

„Nicméně myslím, že se stále dají jednotlivé kusy léků sehnat a v lékárně se budeme vždy snažit vyjít vstříc a vyřešit problém. Dokud nezačnou lidé panikařit a skupovat ve velkých množstvích,“ dodal předseda Mladých lékárníků.

Výpadek dětských léčiv je zejména nyní, na prahu obvyklé sezóny respiračních nákaz, pro rodiče špatnou zprávou. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv je ale obnovení dodávek otázkou příštích týdnů. Některé by se do Česka měly dostat asi v polovině září, další během října.

Reklama

Doporučované