Hlavní obsah

V noci domů s baterkou? Obce kvůli úspoře vypínají na noc osvětlení

Foto: Shutterstock.com

Hledají se úspory na energiích. Svícení na ulicích v noci některá města a obce omezují. (Ilustrační snímek)

Reklama

Skokově rostoucí ceny energii nutí města i obce k šetrnosti. Některé se rozhodly v noci nesvítit nebo vyšroubovat jednu ze dvou zářivek, jiná investují do úspornějších LED zdrojů.

Článek

V nejhlubší části noci se od minulého týdne vypíná na tři a půl hodiny veřejné osvětlení v čtyřtisícové obci Dolní Břežany, ležící na jižní hranici Prahy. Podle starosty Věslava Michalika (STAN) je hlavním důvodem hledání úspor kvůli rostoucí ceně energií.

„Začali jsme sestavovat rozpočet a položili jsme si otázku, jestli svícení v noci, kdy nikdo po ulicích nechodí ani nejezdí, není za takové situace zbytečný luxus,“ vysvětluje starosta pro Seznam Zprávy.

Vypnutí světel od 0:30 do 4:00 znamená podle Věslava Michalika roční úsporu kolem milionu korun, tedy zhruba třetinu peněz na osvětlení.

„Žádnou negativní reakci nemám. Myslím si, že 99 procent lidí to nezaznamená, protože v této době se nepohybuje venku,“ dodává starosta i s odkazem na to, že čas vypnutí světel zvolili s ohledem na příjezdy a odjezdy posledního nočního a prvního ranního autobusu.

Nejde o jediné vypínání v souvislosti se zdražujícími se energiemi. V médiích se například objevila informace, že v Meziměstí u polských hranic na noc vypínají teplou vodu. Odborníci také zmiňují šetření na vozových parcích. Další města také řeší návrh na zdražení cen plynu od společnosti Pražská plynárenská a staví se k němu odmítavě. Podle ČTK se jedná například o Plzeň, Pardubice, Chrudim, České Budějovice, Český Krumlov nebo Hlučín na Opavsku.

Jedna žárovka stačí

Velkou pozornost ovšem věnují ve městech a obcích zejména veřejnému osvětlení. Jde totiž o velké peníze.

Například severočeský Děčín s téměř padesáti tisíci lidmi se chystá investovat do výměny osvětlení za úspornější LED lampy: očekává totiž, že od příštího roku bude platit násobně více peněz než letos, kdy městu dobíhá vysoutěžená cena.

Děčínu hrozí, že pokud nezačne pracovat na modernizaci 7500 lamp, tak bude namísto devíti milionů korun platit za energie až 40 milionů, jak na stránkách města upozorňuje náměstek primátora Tomáš Brčák (ODS).

Anketa

Souhlasil/a byste s tím, aby se kvůli úspoře ve vaší obci v noci nesvítilo?
Ano
78,4 %
Ne
20,2 %
Nevím
1,4 %
Celkem hlasovalo 2702 čtenářů.

Takzvaně chytré řešení si naplánovali v městysu Liteň ve Středočeském kraji se zhruba 1200 lidmi. Kvůli rostoucím cenám energií rozmýšleli rovnou několik variant: od vypnutí světel přes „přezbrojení“ na LED zdroje až po kombinaci obojího, tedy jak investice do úspornějšího světelného zdroje, tak i vypínání na část noci. Podle starosty Filipa Kaštánka (Nezávislí Liteň) se nakonec rozhodli pro řešení ve dvou krocích. V prvním přešli na LED zdroje, čímž klesla spotřeba na polovinu.

„V některých místech, méně frekventovaných ulicích, jsme navíc udělali to, že namísto dvou žárovek jsme do hlavice dali jenom jednu. Tam jsme se dostali s úsporou o tři čtvrtiny. Ulici to osvětlí tak, že se tam lidé nemusí bát a asi to úplně stačí. Ale nevyhovuje to normě,“ vysvětluje starosta městyse na Berounsku. Očekává, že úspora se projeví už v červencových odečtech a náklady na LED zdroje se na úsporách zaplatí do roka a půl.

„A zrychlujeme i přípravy na chytré osvětlení, díky kterému budeme umět v noci manipulovat s intenzitou osvětlení a dělat tak další úspory,“ dodává Filip Kaštánek k dlouhodobějším plánům.

Historický problém

David Škorňa, který se ve Svazu měst a obcí specializuje na chytrá energetická řešení a působí i na magistrátu v Kladně, mluví o tom, že úplné vypnutí osvětlení představuje řešení, které je použitelné vždy. „Zaleží, jak tam fungují podniky a noční turnusy. Jestli je to menší obec, tak si to může dovolit, pro větší města je to nekonformní řešení, lidem by se to nelíbilo.“

Veřejné osvětlení je podle experta historický problém – veřejných lamp je v České republice velké množství a řada z nich je technologicky zaostalá. Zdražování energií tak vytváří tlak na městské investice do úspornějších řešení.

„Bude se muset investovat do technologií, jako je spouštění světla na pohyb nebo ovládání jejich intenzity. To je budoucnost,“ říká Škorňa. Připouští však, že tato řešení jsou drahá.

Úspory na veřejném osvětlení hledá i hlavní město. Podle radního Jana Chabra (TOP 09) investuje do LED zdrojů. „Je to kvůli snižování energetické náročnosti, ale mají i delší životnost a téměř nulovou poruchovost,“ chválí si radní.

Reklama

Doporučované