Hlavní obsah

V Praze letos do 82 lamp nainstalují nabíječky pro elektromobily

Foto: THMP

Letos bude v Praze vyměněno 654 lamp a na 189 z nich bude možné připojit nabíječky.

Reklama

V hlavním městě budou letos do lamp veřejného osvětlení nainstalovány nabíječky pro elektromobily. Dobíjecí stanice se objeví na 82 stožárech.

Článek

Dnes to sdělil radní Jan Chabr (TOP 09). V budoucnu se má pak podle plánu města jejich počet postupně zvyšovat, proto magistrát letos plánuje vyměnit a zmodernizovat více než 600 lamp. V Praze je zhruba 135 000 lamp veřejného osvětlení.

Na umisťování nabíječek magistrát spolupracuje s Pražskou energetikou (PRE). „Prostřednictvím tohoto projektu dostaneme během roku na pražské lampy nabíječky. Elektromobilita je nyní v rámci evropského trhu s automobily nyní preferovanou variantou a je třeba k tomu připravit dobíjecí infrastrukturu i v rámci veřejného prostoru. Ne každý může k dobíjení využívat vlastní garáž,“ uvedl Chabr.

Kvůli instalaci nabíječek je potřeba k lampám přivést nové kabely, které kapacitně zvládnou přivést energii pro lampu i nabíječku. Město proto spolupracuje s PRE a při výměnách kabelů současně vloží do chodníku i kabel pro nabíječku. Letos bude vyměněno 654 lamp a na 189 z nich bude možné připojit nabíječky. Lampy vymění městská firma Technologie hlavního města Prahy (THMP) v deseti městských částech.

V Praze má být podle dřívějších vyjádření vedení města do roku 2026 asi 3 000 moderních lamp, tedy 6 000 nabíječek. Proměna souvisí rovněž s normou pro automobily Euro 7, která by podle záměru Evropské komise měla začít platit v roce 2025 a fakticky by znemožnila výrobu automobilů bez elektropohonu. Podle odhadů má být v České republice v roce 2030 asi 500 000 až 700 000 elektromobilů, z toho asi třetina v Praze.

Podle dřívějších informací mají nové stožáry s dobíjecími stanicemi vznikat například v Kamýku, Chodovci, Hájích a na levém břehu Vltavy pak třeba na Veleslavíně, Velké Ohradě nebo ve Vokovicích. V širším centru města budou na pomezí Vinohrad a Žižkova nebo ve Dvorcích. Jedná se také o Kobylisích a Černém Mostě.

Reklama

Doporučované