Hlavní obsah

Válek omezil platby za testování na covid. Řada míst od dubna zavře

Foto: David Neff

Testování na covid-19. Snímek je ilustrační.

Reklama

Řada testovacích míst nebude moci vykazovat testy na covid-19 zdravotním pojišťovnám. Informoval je o tom dopis, který poslalo Ministerstvo zdravotnictví.

Článek

Článek si také poslechněte v audioverzi.

Desítky testovacích míst na covid-19 stojí před rozhodnutím, že od 1. dubna ukončí své služby. Vede je k tomu nové rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví.

Úřad ministra zdravotnictví Vlastimila Válka rozeslal minulý pátek na všechna testovací místa a laboratoře dopis se zprávou, že od zmíněného data bude testování na covid omezeno. Ministerstvo sdělilo, že od 1. dubna nebudou už moci vykazovat výkony spojené s testováním ty společnosti, které nemají smlouvy se zdravotními pojišťovnami.

„Tímto krokem dochází k racionalizaci sítě poskytovatelů zdravotních služeb provádějících odběry biologického materiálu a následně RT-PCR vyšetření hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob s tím, že „důvodem tohoto kroku je aktuální vývoj epidemické situace“.

Dosud byl kvůli epidemiologické situaci systém takový, že lidé se mohli testovat zdarma (očkování měli v lednu možnost 5 PCR testů, nyní je umožněn jeden test měsíčně pro každého), přičemž testování mohly vykazovat pojišťovnám i společnosti, které s nimi neměly smlouvy.

Některá testovací místa budou mít možnost nabízet testování, které si lidé sami zaplatí. Očekává se však, že velký zájem o to nebude.

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky bylo v Česku přes pět set míst, kde se lidé mohli nechat otestovat. Podle odhadů zhruba třetina z nich by mohla brzy úplně skončit.

Dopadne to přitom i na ty, které vykazovaly nejvíce provedených testů. Jednou z těch, které skončí, je totiž například Mobile clinic expert MCE, která podle údajů zveřejněných Seznam Zprávami vykázala za rok 2021 největší tuzemské zdravotní pojišťovně VZP druhý největší počet PCR testů (275 tisíc).

„Na konci března zavíráme,“ potvrzuje například jednatel firmy Karel Luxík.

Počty vykázaných PCR testů

Název laboratořePočet vykázaných PCR testů
SPADIA LAB508 438
Mobile clinic expert MCE275 544
PREVEDIG medical221 630
Krajská nemocnice Liberec160 087
NutriMed Lab158 267
Sang Lab - klinická laboratoř152 731
AeskuLab137 484
GHC GENETICS137 159
GenDetective129 283
VIDIA-DIAGNOSTIKA127 535

Jednatel Mobile clinic expert MCE přitom upozorňuje, že v případné nové vlně onemocnění nebude opětovné otevření testovacích míst jednoduché. „Když se pak něco stane, nebudou schopni síť nastartovat,“ uvedl Karel Luxík.

Epidemiolog Rastislav Maďar, který vede jednu ze skupin Národní institutu pro zvládání pandemie, však za krokem ministerstva vidí snahu ministerstva o normalizaci stavu.

„Pokud se situace nezhorší, mělo by to takto stačit,“ řekl Rastislav Maďar.

Uzavírat některá testovací místa budou však nejspíše i společnosti, které smlouvu s pojišťovnami mají. Zdůvodňují to právě tím, že počet zájemců o testování na covid-19 klesá.

„Nás se to přímo netýká, protože smlouvu s pojišťovnami máme, ale lidí ubývá, takže stejně provoz budeme omezovat,“ řekl lékař Petr Tomaštík, který na Brněnsku provozuje osm testovacích míst na covid-19.

Testování na covid-19 stálo všechny zdravotní pojišťovny zhruba 55 miliard korun. A například Všeobecná zdravotní pojišťovna uvedla, že celkově jí loni laboratoře a firmy vykázaly PCR testy za 3,8 miliardy korun a antigenní pak za 4,5 miliardy korun.

Počty vykázaných antigenních testů

Název laboratořePočet vykázaných testů
Renturi1 070 109
Medical Testing718 102
PREVEDIG medical359 778
Scimed Biotechnologies303 807
VIDIA-DIAGNOSTIKA292 995
SPADIA LAB Brno229 832
NH Hospital a.s. - Nemocnice Hořovice225 114
GHC GENETICS217 976
MUDr. Michal Bábíček209 002
AeskuLab158 016

Reklama

Doporučované