Hlavní obsah

Vánoce u samoživitelů: Na dárky pětistovka, cukroví a večeře omezeně

Foto: Shutterstock.com

Šetřit budou letos samoživitelé nejen na vánočních dárcích, ale často i na štědrovečerní večeři nebo výzdobě. Ilustrační foto.

Reklama

Na samoživitele v Česku výrazně dopadá zdražování. Jejich situace je nejhorší za několik let. S nadcházejícími Vánocemi zjišťují, že často nemají dost peněz na dárky nebo jídlo, vyplývá ze zjištění neziskových organizací.

Článek

„Můj rozpočet na dárky byla maximálně pětistovka. To už jsem vyčerpala. Se splněním synových přání mi naštěstí pomůžou neziskovky,“ vypráví 41letá Jana V. z Brna.

Dlouhodobě byla v pracovní neschopnosti, od ledna ale začne pracovat při invalidním důchodu, a to v chráněné dílně. Aby se vešla do rozpočtu, vánoční dárky vyrábí doma, nakupuje v second handech nebo bazarech na internetu.

V posledních měsících výrazně pocítila zdražení potravin, ale i nájmu, který jí skokově zdražil o 3500 korun.

„Potraviny kupuju opravdu ty nejzákladnější a nejlevnější, ale i na nich pozoruji, že se ceny pořád zvyšují. Mám strach z toho, co bude. Už tohle navýšení je pro mě těžko zvládatelné a vůbec nevím, jestli budu schopna to utáhnout,“ říká s obavou v hlase.

Narůstající výdaje za bydlení, energie a potraviny spolu se zpožděnými příspěvky na bydlení před Vánocemi pociťují samoživitelé po celém Česku. Pouhá pětina z nich má našetřené peníze na vánoční dárky pro děti. Polovina samoživitelů pak vůbec není schopna v průběhu roku kvůli vysokým životním nákladům na dárky ušetřit.

Vyplývá to z listopadového průzkumu Klubu svobodných matek mezi 757 samoživiteli. Klub poskytuje rodinám sólo rodičů finanční, materiální či odbornou právní pomoc.

Vánoce v krizi

57 procent Čechů letos utratí za dárky pod stromečkem méně než v předchozích letech. Většině domácností na výdaje postačí běžná výplata, třetina sáhne do úspor, vyplývá z průzkumu Home Credit exkluzivně pro SZ Byznys.

Šetří na dárcích, výzdobě i jídlu

Na tradičního kapra s bramborovým salátem by Janě letos peníze zřejmě nezbyly. S tím, aby její sedmiletý syn – v rámci možností – zažil plnohodnotné Vánoce, jí pomohou rodiče. „Pozvali nás na večeři. Jsou ale také poznamenaní nárůstem cen a mají pět vnoučat, takže na to, aby každému kupovali dárek, jim peníze opravdu nezbývají,“ líčí žena.

Markéta R. z Prahy plánuje i přes složitou situaci svým dvěma dětem připravit Štědrý den doma. „I kdybych jim měla upéct jen vanilkové rohlíčky, které milují, tak to udělám. Teď řešíme stromeček. Máme tady prodejce, ke kterému chodíme každý rok. Těsně před Vánocemi stromečky zlevňuje a vždycky na nás tak trošku myslí, takže na to spoléháme,“ svěřuje se matka patnáctileté dcery a desetiletého syna. Také její rozpočet na dárky je maximálně 500 korun na dítě.

Klub svobodných matek jejím potomkům zařídil praktické dárky. Například dcera dostane monitor k počítači. O dárcích to ale podle Markéty u nich už dávno není. „Budu se snažit nám Štědrý den udělat plnohodnotný přesto, že dárky jsou zatím jisté jen dva. Děti si zaslouží hezké Vánoce, protože za to, jaká je situace, nemůžou. A čas s nimi mi nikdo nevrátí,“ říká 47letá svobodná matka.

Podle výsledků dotazníkového šetření organizace Fandi mámám bude letos o Vánocích méně utrácet téměř 96 procent matek samoživitelek. Většina potvrzuje to, o čem mluví Jana či Markéta – rozpočet na dárky je 500, maximálně 1000 korun. Sedm z deseti dotázaných pak neplánuje péct cukroví, protože nemají finance na suroviny.

Příběh tří domácností: Jak letos hledají úspory?

Časosběrnou formou od ledna popisujeme, jak se ke zdražování staví tři české domácnosti: čtyřčlenná rodina, seniorský pár a samostatně žijící seniorka.

V prvním lednovém dílu domácnosti popisovaly, na čem se rozhodly během letošního roku ušetřit:

Na jaře musela rodina i senioři přidat další preventivní kroky, například snížit teplotu, přestat nakupovat maso nebo prát v noci:

V létě se rodina rozhodla uspořit na dovolené, naopak důchodkyně se odměnila a vyjela k moři. Seniorský pár se už začal připravovat na novou topnou sezonu a sbíral dřevo:

V potížích je čím dál víc samoživitelů

Dana Pavlousková, ředitelka a zakladatelka Klubu svobodných matek, uvádí, že letošek byl pro samoživitele po dvou letech lockdownů poslední ránou v nouzi. „U sólo rodičů je problém, že si hrozně složitě vytvářejí finanční rezervy. To znamená, že buď jsou na nule, nebo jsou jejich rezervy úplně minimální. Situace je poslední tři roky kritická,“ vysvětluje.

Nejnáročnější podle ní byly poslední dva měsíce. K rodinám, kterým organizace doposud pomáhala, se letos přidaly žádosti od samoživitelů, kteří dříve pomoc nepotřebovali.

„Jsou to lidé, kteří ještě nedávno vše zvládali svépomocí. Kvůli brutálnímu zdražování ale musí nově o pomoc žádat stát nebo neziskovky,“ objasňuje Pavlousková.

To potvrzuje i Žaneta Slámová z organizace Fandi mámám: „Situace samoživitelek je – dle naší zkušenosti – nejhorší za šest let existence našeho projektu. Aktuálně se nám hlásí nejvíce maminek v historii.“

Samoživitelky podle ní vyčerpaly finanční rezervy během epidemie koronaviru. „Čím dál více se obávají budoucnosti a dalšího zdražování v příštím roce,“ popisuje Slámová. Nejvíce řeší zdražení energií a jídla. Obávají se ale i výpadku příjmu v důsledku nemoci dítěte nebo drahých léků.

„Po dlouhé době jsem v situaci, kdy fakt nevím, co dělat. Největší pecka jsou nevyplacené příspěvky na bydlení. Úřady je prý budou vyplácet až na konci prosince,“ popisuje Markéta R.

Téměř celou výplatu dá na nájem a energie. Na potraviny nebo potřeby dětí jí nezbývá skoro nic.

„Do konce listopadu mám zaplatit dvě školy v přírodě, ale teď na to prostě nemám. Nechci, aby kvůli naší situaci byly děti vyčleněné z kolektivu. Naštěstí mi pomáhá Klub, moje maminka a třeba nedávno mi pomohla i kamarádka, která mi nakoupila, když jsme měli prázdnou lednici,“ uzavírá.

Pomoc proti zdražování – Jak zvládnout krizi

Domácnosti a firmy čelí problémům s vysokou inflací a růstem cen energií. Projekt Seznam Zpráv „Jak zvládnout krizi“ vám nabízí praktické informace, jak ušetřit a jak řešit či snížit dopady zdražování.

Mohlo by vás také zajímat:

Reklama

Doporučované