Hlavní obsah

Ve velkém případu korupce na severu se prodávaly nemovitosti

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Jednota bratrská udělala realitní obchod s firmou, kterou spoluvlastní obviněný podnikatel.

Reklama

Společnost Jednoty bratrské udělala před koncem loňského roku realitní obchod s firmou, kterou vlastní nezletilá dcera za korupci obviněného podnikatele Jiřího Vařila.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

V rozsáhlém případu na severu Čech, v němž je trestně stíháno 17 lidí a 17 firem a jsou v něm dosud zdokumentovány úplatky přes 18 milionů korun, řeší policie pohyb kolem majetku jednoho z hlavních obviněných.

Jde o transakci firmy STHJ 49, v níž drží menšinový podíl v kauze obviněný podnikatel Jiří Vařil a jediným vlastníkem je jeho šestnáctiletá dcera. Firma dokončila před koncem minulého roku realitní transakci, při níž prodala budovu bývalé školy v přírodě v Antonínově na Jablonecku i s pozemky o rozloze přes 6 tisíc metrů čtverečních.

Nemovitosti koupila za 14 milionů korun společnost církve Jednota bratrská s názvem FS Assets, s. r. o., která se podle své webové prezentace zajímá o financování developerských projektů.

Policie už během vyšetřování Vařilův (téměř 13procentní) podíl ve firmě STHJ 49 zajistila. Zajímala se také o výše uvedenou transakci FS Assets kvůli prověření, zda nejde o vyvádění peněz, ale převod nakonec nezastavila. Že majetek společnosti zajištěn nebyl, potvrdil náměstek ústeckého krajského státního zástupce Dan Anděl, jehož podřízení vyšetřování úplatkářského případu dozorují.

Jiří Vařil, který čelí obvinění kvůli svému majetkovému působení ve firmě BusLine, odmítá, že by chtěl vyvést majetek STHJ 49 mimo dosah policie. Tvrdí také, že mu už vyšetřovatelé zajistili peníze ve větším rozsahu, než byla zatím vyčíslena škoda, kterou podle dosavadních poznatků způsobil ve vyšetřované kauze.

„Policie mně a mým rodinným příslušníkům zadržela dohromady v penězích a v majetku 69 milionů korun na případnou náhradu škody. V posledním usnesení státní zástupce konstatuje, že doposud je škoda vyčíslena do maximální výše 63 milionů,“ uvedl Jiří Vařil.

Zástupci Jednoty bratrské se k nákupu realit od SRHJ 48 nechtěli vyjadřovat - s odůvodněním, že na katastru nemovitostí běžela dvacetidenní lhůta pro přepis. „Obchodní transakce naší společnosti FS Assets nemáme ve zvyku komentovat. Je to náš standardní postup,“ uvedla mluvčí Ester Brožová.

Celá částka, kterou firma Jednoty bratrské zaplatila, byla vložena do advokátní úschovny. Kde skončí, nebo skončila pak, není zřejmé. Konečným vlastníkem firmy STHJ 49, v níž má Jiří Vařil menšinový podíl, je jeho nezletilá 16letá dcera.

„Je skutečným vlastníkem, protože je obmyšlenou svěřenského fondu, který zakládala moje matka,“ vysvětlil Jiří Vařil.

Případ, v němž je Jiří Vařil obviněn, je na české poměry mimořádně rozsáhlý, protože celkově se podle policistů podařilo zadokumentovat úplatky převyšující částku 18,5 milionu korun.

„Vyšetřování významně pokročilo, a pokud nevyjdou najevo další skutečnosti, se kterými bude třeba z hlediska dokazování pracovat, je tím nejzásadnějším, co aktuálně brání ukončení vyšetřování, čekání na podání ústavního znaleckého posudku z oboru ekonomika,“ uvedl žalobce Anděl. Kdy by měl být posudek hotový, však není zatím jasné.

Seznam Zprávy už dříve popsaly, že policisté v jednotlivých dokumentech uvádějí, že firma BusLine a další společnosti dostávaly stamilionové zakázky mimo jiné díky tomu, že si Jiří Vařil zavazoval komunální a krajské politiky z hnutí ANO, z hnutí Starostové a nezávislí nebo z řad komunistů.

Vyšetřovatelé také popisují, že kromě nich Jiří Vařil podobně ovládal i zaměstnance libereckého dopravního podniku, advokáty nebo auditory. Někteří inkasovali od firem ze skupiny BusLine pravidelně peníze v řádu desítek tisíc korun nebo dostávali peníze na koupi osobních aut. Další se nechali získat k přízni „jenom“ VIP vstupenkami na hokejové utkání Bílých Tygrů Liberec nebo zaplacenou cestou na zahraniční utkání fotbalového klubu z Jablonce nad Nisou.

Reklama

Doporučované