Hlavní obsah

Větší základ, menší zásluhovost. Chystaná změna důchodů nepotěší bohatší

Foto: Seznam Zprávy

Větší základní důchod, méně peněz z odvedeného pojistného. Na podzim se má začít řešit změna výpočtu prvního důchodového pilíře. Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo práce a sociálních věcí zvažuje, že do budoucna pozmění základní výpočet důchodů. Jinak podle náměstkyně Ivy Merhautové hrozí, že stát nezvládne penze ufinancovat a senioři s těmi nejnižšími se propadnou do chudoby.

Článek

Během léta mají úřednicí na Ministerstvu práce a sociálních věcí připravit podklady na projednání zásadnější úpravy výpočtu důchodů. Základní myšlenkou je, že se zvýší základní složka, o které se mluví také jako o solidární, a naopak sníží zásluhová část.

„Není to tak, že snížíme zásluhy za děti. My bychom snížili zásluhu za odvedené pojistné a za vyšší příjmy. S tím, že lidé, kteří mají vyšší příjmy anebo nemají děti, tak mají větší prostor pro soukromé úspory,“ shrnuje promýšlenou změnu Iva Merhautová, náměstkyně ministra práce a sociálních věcí, která má v gesci sociální pojištění a nepojistné dávky.

Podle náměstkyně je úprava výpočtu potřebná ze dvou důvodů: státní rozpočet by do budoucna v opačném případě výplatu důchodů neustál a zároveň změna může kvůli zdražování nákladů na bydlení pomoci seniorům nespadnout pod hranici chudoby.

Ministerstvo zároveň očekává, že se díky této změně sníží počet seniorů žádajících o dávky nebo se alespoň sníží výše pobíraných dávek.

„Myšlenky jdou tím směrem, že lidé, kteří mají úplně nejnižší důchody, se stávají pravděpodobně účastníky nějakého dávkového systému. Tím, že navýšíme základní výměru, snížíme závislost na dávkovém systému,“ vysvětluje náměstkyně.

Současní senioři se nemusejí obávat, že by jim po změně důchody klesly. „Pokud by se důchody měnily, tak by to nemělo mít negativní dopad na lidi, kteří už mají vyměřené starobní důchody,“ dodává Iva Merhautová.

Ještě za této vlády

Od podzimu by se téma úpravy prvního pilíře důchodového systému mělo začít diskutovat v rámci důchodového poradního týmu ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Podle náměstkyně je přitom předpoklad, že změny by se mohly uvést v život ještě během současné vlády. „Určitě k tomu směřujeme,“ potvrdila náměstkyně.

Solidární nebo základní část důchodu se aktuálně pohybuje kolem čtyř tisíc korun. „Minulá důchodová komise hovořila o deseti tisících korun, to znamená, že by se základ zvedal ze čtyř na deset tisíc korun. Skutečné zvýšení se ale bude teprve diskutovat,“ podotkla Iva Merhautová.

Změnou výpočtu by tedy stát, jak už bylo zmíněno, částečně ušetřil v budoucnu na lidech s vyššími důchody a částečně i na tom, že by se snížil počet lidí s nízkými důchody, kterým se vyplácí sociální dávky.

Současně by změna měla také více motivovat bohatší lidi spořit si na důchod. Právě toto téma probíral poradní tým pro důchody na svém čtvrtečním jednání. „Shodli jsme se na tom, že je potřeba posílit nějakým způsobem nástroj, aby lidé byli více motivovaní si odkládat finanční prostředky na stáří od mladšího věku,“ uvedla náměstkyně po jednání.

Reklama

Doporučované