Hlavní obsah

Vláda chce prodloužit nouzový stav a motivovat uprchlíky ke stěhování

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala.

Reklama

aktualizováno •

Vláda odsouhlasila podle dostupných informací návrh na prodloužení nouzového stavu, vyhlášeného kvůli vlně migrace z Ukrajiny, o 30 dnů. Rozhodla tak na dnešním mimořádném zasedání.

Článek

Žádost kabinetu posoudí Sněmovna. Bez prodloužení by opatření skončilo 31. května. Kabinet vyhlásil nouzový stav na 30 dnů od 4. března, Sněmovna následně odsouhlasila jeho prodloužení do konce května.

„Abychom mohli nadále situaci dobře zvládat, tak jsme se na vládě domluvili, že bude potřeba Sněmovnu požádat o prodloužení nouzového stavu o dalších třicet dní,“ vysvětlil po mimořádném jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS) a dodal, že v České republice se registrovalo 340 tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ubezpečil, že nouzový stav nebude zasahovat do práv českých občanů. „Neomezovali jsme otvírací doby, cestování z okresu a do okresu. Využívali jsme ho pro řešení uprchlické krize. A stejně tak to bude v těch dalších 30 dnech,“ uvedl Rakušan.

Nouzový stav je podle ministra nutný hned z několika důvodů. Jako první zmínil možnost ubytovávat lidi v nouzových prostorech. „Které by podle běžné legislativy ani nebyly k ubytování určené. A zároveň je na nouzový stav vázané i rychlé proplácení peněz krajům a rychlá krizová opatření, kterými reagujeme na lokální problémy,“ zdůvodňoval ministr vnitra vládní žádost o prodloužení nouzového stavu.

Podle Rakušana není bez nouzového stavu ani možné propojovat humanitární IT systém se systémy cizinecké policie a Ministerstva práce a sociálních věcí.

Dalších 30 dní chtějí vládní představitelé využít také k tomu, aby upravili české zákony, a další vyhlašování nouzového stavu tak už nebylo nutné. Premiér a ministr také zmínili, že hledají cestu, jak pomoci lokalitám, které jsou přetížené a nezvládají nápor uprchlíků.

„Skutečně některá místa jsou přetížená a jiná nejsou. Za vládu bych chtěl říct, že neuvažujeme o násilné nucené cestě. Uvažujeme o motivační cestě. Jedině taková má oporu v legislativě,“ uvedl premiér Petr Fiala a dodal, že je vedle nabídky pracovních míst v lokalitách nutné zvažovat i dostatek školních zařízení a ubytování. „Musíme se na problém dívat komplexně,“ doplnil Fiala.

„Pracujeme s nejrůznějšími tipy a variantami. Proto jsme se rozhodli s hejtmany a panem primátorem Hřibem ještě jednou sejít na speciálním jednání tento týden,“ reagoval ministr Rakušan na dotaz Seznam Zpráv, jestli se uvažuje i o finančních motivacích.

Reklama

Doporučované