Hlavní obsah

Vláda chce zmrazit platy i státním zástupcům. Podáme žaloby, reagují

Foto: Getty Images

Ilustrační foto

Reklama

Zmrazení platů v loňském roce státní zástupci akceptovali jako projev solidarity. S dalším zásahem do jejich platových poměrů už ale nesouhlasí.

Článek

Zamýšlené zmrazení platů státních zástupců a soudců je v rozporu s ústavním pořádkem, uvedla dnes ve svém stanovisku Unie státních zástupců (USZ). Schvalování normy v režimu legislativní nouze by navíc podle unie bylo porušením standardního legislativního procesu. Po přijetí normy nezbyde, než otázku platů řešit civilními žalobami před soudy, dodalo stavovské sdružení.

Vláda Petra Fialy (ODS) navrhuje, aby platy politiků, soudců a státních zástupců zůstaly od února stejně vysoké jako loni. Předlohu chce přijmout zrychleně ve stavu legislativní nouze, Sněmovna by ji mohla projednávat již příští úterý.

Podle návrhu by po zmrazení byla platová základna u státních zástupců 90 748,80 Kč místo 96 287,40 korun a u soudců 100 872 Kč namísto 106 986 korun.

USZ k tomu uvedla, že si je vědoma nesnadné ekonomické situace, kterou zavinila především přetrvávající pandemie covid-19. „Nic proto nenamítala proti zmrazení platů státních zástupců a soudců po celý rok 2021, které považovala za projev solidarity. Plánuje-li však nyní vláda nikoli pouze zmrazit, ale od února 2022 dokonce fakticky snížit platy státních zástupců a soudců, jde o neakceptovatelný postup, porušující roky platná zákonná pravidla pro výpočet platů v justici,“ konstatovala unie.

Připomněla, že v případě růstu ekonomiky platy státních zástupců a soudců poměrně stoupají, v případě krize naopak automaticky klesají. „Není žádný důvod uvedená pravidla porušovat a nesystémově snižovat platy, nadto ve chvíli, kdy vybraným jiným zaměstnancům státu se platy zvyšují. Takový postup je v evidentním rozporu s ústavním pořádkem, neboť narušuje nezávislost justice coby stěžejní součásti demokratického právního státu,“ pokračovala.

Podle USZ je také „zcela zjevné“, že současná situace nepředstavuje stav legislativní nouze. „Je tak přinejmenším nešťastným signálem, že první návrh nové vlády takto úzce se dotýkající justice byl kabinetem přijat bez jakékoliv diskuze s jejími zástupci, za porušení standardního legislativního procesu a s plným vědomím, že jde podle všeho o návrh protiústavní, jak ostatně vyplývá i z vyjádření Legislativní rady vlády,“ napsalo sdružení.

Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun (za Piráty) ve svém dřívějším stanovisku skutečně varoval, že návrh by mohl narazit u Ústavního soudu. Poukázal především na sněmovní jednací řád, který stanoví, že postupovat ve stavu legislativní nouze lze za mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo kdy státu hrozí značné hospodářské škody.

USZ vyzvala politiky, aby postupovali s maximální odpovědností k principům fungování právního státu. „Je třeba dodat, že zmrazení a jiné formy reálného snižování platů v justici nepředstavují takovou úsporu, která by mohla významněji přispět k řešení současného rozpočtového schodku,“ uzavřela.

Výše platů politiků, soudců a státních zástupců se stanovuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Částka se násobí koeficientem podle odpovědnosti a náročnosti funkce. Už loni platil základ z roku 2020. Důvodem byly úspory za epidemie. Od letoška je navyšování znovu automatické.

Reklama

Související témata:

Doporučované