Hlavní obsah

Vláda odvolává svůj slib. Všichni pedagogové se navýšení platů nedočkají

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Programové prohlášení vlády slibovalo 130 procent průměrné mzdy pro všechny pedagogické pracovníky. Je to ale jedna z prvních věcí, od které koalice couvá.

Článek

Novela zákona o pedagogických pracovnících obsahuje řadu kroků, které by měly pomoci učitelům v praxi, například těm začínajícím. Stejně tak se debatuje o zakotvení nových odborných pozic nebo otevření profese pro neučitele.

Úprava ale také obsahuje koaliční slib, že pedagogičtí pracovníci dosáhnou od příštího roku na 130 procent průměrné hrubé mzdy. A tak se pedagogům konečně dorovnají dlouhodobě podhodnocené platy. S navyšováním začala minulá vláda Andreje Babiše (ANO) a současná Petra Fialy (ODS) se zavázala v tom pokračovat.

Jenže nyní ze závazku couvá, alespoň tedy částečně. Pozměňovací návrh koaličních poslanců ze všech pěti vládních stran mění skupinu, pro kterou bude navýšení platit.

Zmíněných 130 procent se dočkají pouze učitelé, peníze navíc ale nedostanou ostatní pedagogičtí pracovníci – tedy 4827 vychovatelů, 22 375 asistentů pedagoga, 1564 speciálních pedagogů, 1029 psychologů a 1715 dalších pedagogických pracovníků.

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) přitom po posledním školském výboru uvedl, že taková změna není na stole a nevidí k ní ani důvod. Teď ale názor změnil a pozměňovací návrh podpořil.

Proč tedy v návrhu pedagogičtí pracovníci nezůstali?

„Neptejte se mě, zeptejte se poslanců, kteří návrh předkládali, ale asi také žijí v nějakém reálném světě a vyhodnotili to, že v současné době, kdy je opravdu těžko, se zavazovat nad rámec asi není tak úplně svědomité, ale to mluvím za ně. Já ale doufám, že se nějak podstatně odměňování nezmění,“ věří ministr školství Balaš, že i na ostatní pedagogické pracovníky se při plánování rozpočtu nezapomene, když už z aktuálního návrhu vypadli.

Vláda šetří i ve školství

Vláda zkrátka hledá, kde ušetřit. Ve školství si tak koalice vyhodnotila dvě takové oblasti – uspořit na výdajích za asistenty pedagoga a k tomu na slíbeném navýšení pro pedagogy.

Vláda proto v tomto konkrétním bodě upraví i programové prohlášení, potvrzuje jeden z předkladatelů pozměňovacího návrhu poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).

„Myslím, že je poctivé někdy říct, že některé věci byly chybně napsány,“ dodává k tomu Výborný.

Programové prohlášení vlády

„Garantujeme kvalitní platové ohodnocení pedagogických pracovníků a udržíme jejich platy na úrovni 130 % průměrné hrubé měsíční mzdy. Důraz budeme klást na udržení 20% podílu nadtarifních složek platu a jejich efektivní využívání. Připravíme a zavedeme systém profesního růstu pedagogů jako nástroje profesní podpory.“

Zdroj: Programové prohlášení vlády Petra Fialy

Podle školských odborů ale vláda pouze planě slíbila změnu, kterou posléze zase odvolala.

„Je to velmi nefér, protože ze zákona máme jenom pedagogy, nyní se ale rozdělují na lepší a horší,“ popisuje šéf odborářů František Dobšík. „Pan ministr se měl za pedagogy více prát, protože vládní prohlášení mluví jasně. Pokud se bude měnit i vládní prohlášení, tak je to v podstatě jen kus papíru,“ dodává.

I školský výbor novelu zákona jako celek podpořil, včetně zmíněného pozměňovacího návrhu. Prostřednictvím něj se mění i výpočet zmíněných 130 procent. Původně se počítalo s tím, že by na jeden pedagogický úvazek připadl 1,404násobek průměrné mzdy z předminulého roku. Teď by částka měla představovat „v měsíčním průměru na jeden úvazek učitele nejméně 130 procent průměrné hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství“.

To tedy v překladu znamená, že se z výpočtu 130 procent na jednu stranu stává mandatorní výdaj pro státní rozpočet, na tu druhou se ale opět bude hrát při jeho vyjednávání s čísly. Jaká částka na platy teď tedy přesně půjde, bude záležet na tom, jak se k výpočtu 130 procent na další rok postaví vláda a kolik peněz půjde do tarifní části platu a kolik na odměny.

Reklama

Doporučované