Hlavní obsah

Plošné testování skončí ve školách i firmách 18. února

Foto: vlada.cz

Vláda premiéra Petra Fialy diskutovala také o konci preventivního testování.

Reklama

aktualizováno •

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) na svém středečním jednání diskutovala o konci preventivního testování na covid-19. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek poté informoval poslance, že to bude v pátek 18. února.

Článek

Testování probíhá v Česku přes dva týdny a podle posledních dat Ministerstva zdravotnictví odhalilo jen ve firmách přes 80 tisíc pozitivních samotestů.

„Dnes vláda rozhodla, že poslední plošné testování ve školách a u zaměstnavatelů končí 18. února. Máme jasný plán, jasnou strategii, a toto je první krok (rozvolňování),“ prohlásil Válek ve Sněmovně.

V lednu prošly testováním na covid dvě pětiny dospělých v Česku. Zrušit některé restrikce, včetně plošného testování, navrhovali třeba jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) nebo hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Vláda ve středu řešila také téma pracovní karantény. Resort ministra školství Petra Gazdíka (Starostové) navrhl, aby se rozšířila také pro zařízení, která poskytují ústavní péči. Tedy dětské domovy nebo výchovné ústavy.

„Když nám onemocní více vychovatelů, tak by se to hodilo,“ odpověděla například ředitelka dětského domova v Dlažkovicích Ivana Pettrichová na otázku, jestli by pracovní karanténu využili.

I tuto změnu vláda přijala.

Zatím vláda schválila od 17. ledna pracovní karanténu pro pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách. Zaměstnavatelé by ji měli využívat jen výjimečně, zejména v situacích, kdy je ohrožena péče o pacienty nebo klienty sociálních služeb.

O pracovní karanténě rozhodují krajské hygienické stanice a měli by ji případně využít pouze pracovníci v riziku, nikoli s jasnou nákazou.

Reklama

Doporučované