Hlavní obsah

S ženou z Babišova mítinku vede policie přestupkové řízení

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš při zahájení kampaně v obytném voze letos v květnu.

Reklama

aktualizováno •

Policie už vyslechla ženu, kterou zajistila na středečním mítinku poslance hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše v Českém Krumlově. Vede s ní přestupkové řízení.

Článek

Ženu bezprostředně po výslechu policisté pustili, řekl dnes mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Postup policistů vůči ženě, která proti Babišovi protestovala, prověří policejní úřad vnitřní kontroly.

Prověření uložil policejní prezident Martin Vondrášek. Reagoval na video webu Forum24, na němž dva neuniformovaní policisté odvádějí ženu do neoznačeného auta. Policie už dřív uvedla, že žena policistu v civilu napadla. Ona sama řekla deníku Forum24, že udeřila muže, který do ní během akce strkal, aniž věděla, že jde o policistu v civilu.

„Je běžné, že dohlížíme na akcích, které vyhodnotíme jako rizikové. A to bez důvodu na to, kdo je organizátorem mítinku. Setkání veřejnosti s Andrejem Babišem patří do té kategorie, protože tam občas k nějakým konfliktům dochází,“ zdůvodnil Moravčík, proč policie na mítinku v Českém Krumlově byla.

„Z vlastní zkušenosti z různých shromáždění můžu říct, že neuniformovaní policisti běžně v davu jsou, i když jde o absolutně klidnou akci,“ doplnil.

Rušno bylo i na čtvrtečním mítinku v Táboře:

Čtvrteční rušné setkání Andreje Babiše s lidmi v TábořeVideo: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

Babiš v Českém Krumlově a také v blízkém Frymburku podle médií čelil hlasitým protestům svých odpůrců, podobně jako v úterý v Třeboni na Jindřichohradecku. Akci tam bylo nutné přerušit kvůli nahlášenému atentátu. „Pražští kriminalisté šetřením zjistili, že se informace o plánovaném atentátu nezakládá na pravdě,“ uvedla dnes policie na twitteru.

Babiš od začátku léta jezdí za voliči po Česku, pořídil si k tomu obytný vůz. Odmítá tvrzení, že jde o kampaň před prezidentskými volbami. Cesty podniká jako předseda hnutí ANO v souvislosti se senátními a komunálními volbami, řekl už dřív.

Na sociálních sítích se občas objeví nahrávky konfliktů mezi Babišovými příznivci a odpůrci nebo emotivní protesty proti expremiérovi. Koncem června Babiš uvedl, že plánuje oznámit rozhodnutí ohledně své případné prezidentské kandidatury nejspíš 4. listopadu.

Reklama

Doporučované