Hlavní obsah

„Nic podobného u nás nemáme.“ Češi cvičili s vojáky USA

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Čeští vojáci z bojového uskupení NATO se zapojili do slovenského cvičení.

Reklama

Výsadkáři z Chrudimi mají za sebou cvičení v rámci vojsk NATO. Nechyběly tanky nebo vrtulníky. Reportéři Seznam Zpráv přímo na středním Slovensku zjišťovali, jak spolupráce s vojáky USA a dalšími funguje.

Článek

Od zvláštního zpravodaje na Slovensku.

Přijíždíme k vojenskému prostoru na středním Slovensku. V okolí jsou hlavně lesy, na vesnici tu člověk téměř nenarazí.

To, že jsme na místě, poznáme podle modrých cedulí s nápisem Centrum výcviku Lešť a také podle toho, že v okolí pobíhají američtí vojáci v béžových uniformách.

Před vstupem do vojenského prostoru je nutná kontrola a poté vjíždíme do míst, kde už několik týdnů Češi velí jednotce NATO na Slovensku, která se postupně formuje v souvislosti s posílením východního křídla Severoatlantické aliance po ruské invazi na Ukrajinu.

V areálu nechybí vlajky NATO, Slovenska nebo Evropské unie.

Podívejte se na video ze cvičení

Cvičení na Slovensku se účastnili také vojáci z USA.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

V době našeho příjezdu je na místě možné vidět cvičení, kterého se účastnili Češi, Slováci i Američani.

Do akce byly nasazeny tanky, obrněná bojová vozidla a zapojil se také americký vrtulník Black Hawk. To vše v kulisách zchátralých budov.

Nechyběli čeští výsadkáři z Chrudimi. „Jsme tady necelé dva měsíce a čekají nás ještě tři týdny do konce našeho nasazení. Běžný pracovní den probíhá tak, že máme svůj plán, kterého se držíme. Pro mě je to první nasazení, bylo to narychlo,“ popisuje pro Seznam Zprávy důstojník operační skupiny Filip, jak to na místě chodí.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Český důstojník operační skupiny Filip.

Vojenský prostor Lešť je obrovský – má 140 km². „Nic podobného v České republice nemáme. Zařízení, které tady Slováci mají, využíváme na 100 procent. Mají možnosti na ostré střelby, mají cvičiště pro trénink obrany,“ říká český důstojník, který se po návratu do Česka těší na grilování s příbuznými.

Ve volném čase můžou vojáci základnu opustit, a tak už například vyrazili na túru do Vysokých Tater nebo do aquaparku.

Na Slovensku je momentálně zhruba 200 českých vojáků, jejich počet se ale postupně navýší. Kromě nasazení profesionálů se letos počítá i s využitím aktivních záloh.

„Náš mandát 650 nemůže být naplněný od začátku, protože jsme museli rychle přijet a plánovat a koordinovat ostatní národy. Teď je tady zhruba 250 vojáků,“ vysvětluje generálporučík Josef Kopecký, velitel Velitelství pro operace.

Podívejte se, jak vypadlo cvičení NATO na Slovensku

Podle Kopeckého se do budoucna počítá s nasazením pandurů a tanků. Seznam Zprávám také popsal úkoly jednotky NATO na Slovensku.

„Má to tři hlavní oblasti. Jedna je odstrašení, kdy svoji přítomností počty vojáků představují určitou sílu, takže je to protiváha. Dále je to výcvik, který se tady aktivně provádí, který reaguje na to, jak se dnes vede válka, a třetí úkol je být připravený v případě potřeby vést bojovou činnost. Vojáci jsou připraveni bránit alianční hranici,“ líčí.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Major James Delongchamp.

Stávající česká jednotka zůstane na Slovensku do 18. června, poté ji vystřídají členové mechanizovaného praporu ze Žatce. Čeští vojáci teď spolupracují hlavně s Američany, kteří tu mají i svoji techniku. „Máme tu kolem 200 vojáků, máme tu Strykery (bojové obrněné vozidlo, pozn. red.),“ říká za americkou stranu major James Delongchamp.

Slovenská armáda si spolupráci s Američany i Čechy pochvaluje. „Spolupráci hodnotím vysoce pozitivně. S partnery cvičíme roky. My cvičíme s mechanizovanými jednotkami, Česko poslalo výsadkové komando, Američané tu mají Strykery na kolovém podvozku, které nemáme. Nás to obohacuje ve výcviku,“ dodává velitel pozemních sil slovenské armády Ivan Pach.

Kromě Česka do společné alianční jednotky, takzvané battlegrupy, vyslaly své příslušníky také Německo, Slovensko, Slovinsko, USA a Nizozemsko.

Podobná bojová uskupení NATO vytváří kvůli ruské invazi na Ukrajinu také v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Již dříve po ruské anexi Krymu vznikla v Pobaltí a v Polsku.

Reklama

Doporučované