Hlavní obsah

Vyšší daně pro bohatší? Jurečka ať řeší důchody, odmítá návrh expert ODS

Foto: Michal Turek, MAFRA, Profimedia.cz

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček se ohradil proti zvyšování daní. Poradil vládnímu kolegovi Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL), aby se zaměřil na důchodovou reformu.

Reklama

Myšlenka ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) na vyšší zdanění u bohatých lidí narazila i u koaliční ODS. Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček radí, aby se koaliční kolega spíše zaměřil na důchodovou reformu.

Článek

Úvahy nad dalším zdaněním lidí s vysokými příjmy, se kterými přišel místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, rázně odmítl ekonomický expert Jan Skopeček z koaliční ODS.

„Nesouhlasím s tím. Já jsem kandidoval v poslaneckých volbách s programem, který sliboval nezvyšovat daně. Kandidoval jsem v rámci koalice Spolu, tedy i s KDU-ČSL a panem Jurečkou. Ten závazek je jasný,“ uvedl Skopeček v nedělní diskuzi na stanici CNN Prima News.

Podle Skopečka bohatí lidé na daních platí více už dnes. „Jak na dani z příjmů fyzických osob, tak i prostřednictvím spotřební daně, protože mají vyšší spotřebu. Nemá smysl trestat aktivní lidi, kvalifikované lidi, kteří vydělávají více,“ zmínil ekonomický expert ODS a doplnil, že problém českých veřejných financí není na straně příjmů, ale naopak výdajů.

„Tam musí ministři napnout pozornost, tam musí hledat úspory. V případě pana kolegy Jurečky je potřeba připravit penzijní reformu,“ řekl Jan Skopeček směrem k resortu Ministerstva práce a sociálních věcí.

Radek Vondráček, místopředseda opozičního hnutí ANO, uvedl, že odmítnutí nápadu Janem Skopečkem je pro něj nedostatečně a měl by se od myšlenky veřejně distancovat i premiér Petr Fiala (ODS).

„Proč se vláda soustředí na diskuzi o zvyšování daní? Proč jste zrušili EET? Mohli jste mít až 13 miliard korun ročně,“ obracel se v televizní diskuzi Radek Vondráček na zástupce vládní koalice.

Jurečka zmínil zvýšení daní pro bohaté lidi v sobotním rozhovoru pro deník Právo. Vychází přitom z myšlenky, že lidé s vysokými příjmy by měli být v současnosti solidárnější. „Stojím si za principem, že lidé, kteří patří mezi příjmově vyšší skupinu obyvatel, by měli být připraveni na vyšší míru solidarity. V tomto ohledu, nebo spíše principu, chci v jednáních postupovat a navrhovat to,“ řekl ministr práce a doplnil, že je potřeba hledat další zdroje pro státní rozpočet.

Nápad na vyšší zdanění ovšem nechtěl podrobněji komentovat, dodal pouze, že by mohlo jít o dočasné navýšení v intervalu dvou až čtyř let. Tedy po dobu, kdy bude podle ministra Jurečky potřeba pokrýt nejvyšší náklady spojené s cenami energií.

Reklama

Doporučované