Hlavní obsah

VZP odhaduje, že náklady na léčbu Ukrajinců budou letos téměř sedm miliard

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Všeobecná zdravotní pojišťovna dosud zaregistrovala necelých 333 000 pojištěnců z Ukrajiny.

Reklama

aktualizováno •

Ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek uvedl, že reálné náklady budou zřejmě nižší. Příjmy z plateb a odvodů pracujících Ukrajinců budou při počtu 350 000 uprchlíků asi 4,5 až 4,7 miliardy Kč.

Článek

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) očekává, že při počtu 350 000 uprchlíků z Ukrajiny budou letos náklady na jejich péči asi 6,9 miliardy korun.

Příjmy z jejich zdravotního pojistného, které za ně odvede stát nebo zaměstnavatelé, budou asi o 2,4 miliardy Kč nižší.

Novinářům to v pondělí řekli zástupci správní rady pojišťovny, která zatím registrovala necelých 333 000 pojištěnců z Ukrajiny. Z nich 57 procent je v produktivním věku a pětina už pracuje. Dalších zhruba 38 000 Ukrajinců se registrovalo k menším zdravotním pojišťovnám.

Podle ředitele VZP Zdeňka Kabátka budou ale reálné náklady zřejmě nižší. „Je to číslo, které je podle mého názoru na horní hranici odhadu,“ uvedl.

Pojišťovna počítá s maximálním odhadem 350 000 uprchlíků, z nichž každý bude potřebovat zdravotní péči za zhruba 26 400 korun, což je asi 60 procent průměru českých pojištěnců.

„Nakonec to třeba může dopadnout tak, že bude saldo vyrovnané,“ doplnil předseda správní rady, poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL).

Pracuje či podniká na 35 000 Ukrajinců

Do Česka ale přicházejí i vážně nemocní uprchlíci, například pacienti s rakovinou nebo cystickou fibrózou. Registrováno je přitom i dítě se spinální svalovou atrofií (SMA), jehož léčba vyžaduje podání dosud nejdražšího v ČR hrazeného léku Zolgesma, který stojí přes 50 milionů korun.

Zatím vykázaná péče za měsíc březen je podle Kabátka řádově ve vyšších desítkách milionů, ale nejde o konečná čísla. „Domníváme se, že celá řada se zapojí do pracovního procesu nebo bude zemi opouštět, takže (náklady) budou spíš klesat,“ dodal ředitel.

Podle dat pojišťovny je již zaměstnáno či podniká téměř 35 000 Ukrajinců, tedy asi 18 procent z těch v produktivním věku.

V produktivním věku je celkem 190 000 z nových ukrajinských pojištěnců VZP. Dětí je 125 000, dospělých žen 152 000 a dospělých mužů 57 000. V současné době za ty, kteří nepracují, hradí po dobu jednoho roku zdravotní pojištění stát. Měsíčně za každého – stejně jako za české děti, seniory či nezaměstnané – odvádí 1979 korun, od července to bude 1597 korun.

VZP očekává, že příjmy z těchto plateb a odvodů pracujících budou při počtu 350 000 uprchlíků asi 4,5 až 4,7 miliardy Kč.

Aktualizace: Doplnili jsme detaily o léčbě.

Reklama

Doporučované