Hlavní obsah

Z povinnosti pouhá možnost. Vnitro chce zrušit část povinných „datovek“

Foto: Shutterstock.com

Ministerstvo vnitra chce ještě před účinností upravit zákon, podle kterého by se automaticky zřídily datové schránky až 1,3 milionu fyzických osob. (Ilustrační snímek)

Reklama

Stát nejspíš nebude od příštího roku plošně rozdávat lidem „dárek“ v podobě datové schránky. Hrozilo, že se automaticky zřídí v příštím roce každému, kdo začne komunikovat se státem on-line. Ministerstvo vnitra prosazuje změnu.

Článek

Buď si deaktivujete datovou schránku na jeden „klik“ hned v první chvíli, kdy se o jejím automatickém zřízení dozvíte, nebo bude platit ještě mírnější varianta, kdy se v příštím roce pouze lidem nabídne, že si mohou dobrovolně schránku založit.

Ministerstvo vnitra tak chce na poslední chvíli změnit chystanou novinku, kterou prosadilo předchozí vedení úřadu za vlády Andreje Babiše. Pokud by zůstala platná, tak by v příštím roce masově vznikaly datové schránky i fyzickým osobám, které ojediněle využijí on-line komunikaci se státem skrze Identitu občana.

Jde o nástroj, za pomoci kterého je od letoška možné například po internetu zažádat o rodičovský příspěvek, příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě.

Neziskové organizace upozorňují, že by se tak datové schránky zřizovaly například i seniorům, kteří o nich nebudou muset ani vědět. Přitom jim do schránky budou chodit zprávy od státu a budou považované za doručené.

Podle odhadů Ministerstva vnitra se mělo během příštího roku takto nově vytvořit jen fyzickým osobám až 1,3 milionu datových schránek. Samotný resort v důvodové zprávě k úpravě zákona píše o tom, že automatické zřizování datových schránek je „příliš ambiciózní“ a pro fyzické osoby je případná nutnost zajít si schránku deaktivovat „zatěžující“.

„Doba není úplně příznivá a další povinnost směrem k občanům by v rozjitřené společenské náladě mohla být špatně komunikovaná, tak jsme se rozhodli to změnit a z povinnosti udělat možnost,“ vysvětluje náměstek ministra vnitra Lukáš Kolářík (Piráti).

Ministerstvo vnitra tak chce skrze pozměňovací návrh prosadit, že pokud fyzické osoby použijí v příštím roce Identitu občana, dostanou pouze nabídku na vytvoření datové schránky.

A pokud se změnu nepodaří prosadit, pak chtějí uživatelům při automatickém zřízení datové schránky rovnou nabídnout možnost ji deaktivovat. „Uděláte klik a je to vyřešené,“ říká Kolářík.

Správný směr, nebo ústupek digitalizace?

„Jde to správným směrem,“ chválí plán Jan Vobořil, výkonný ředitel neziskové organizace Iuridicum Remedium, která se zaměřuje na lidská práva a před automatickým zřizováním datových schránek dlouhodobě varuje.

Ale dodává, že stále prosazuje odklad automatického zřizování datových schránek i u dalších skupin, jako jsou právnické osoby a podnikající fyzické osoby.

„Třeba když si vezmete společenství vlastníků jednotek. Vedou to často senioři, na které to spadlo, protože to nikdo jiný nechce dělat. Nebo spolky, třeba myslivci. Nejde o to se naučit se schránkou pracovat, ale oni často nemají počítače připojené k internetu,“ dodává Jan Vobořil.

Anketa

Používáte datovou schránku?
Ano, je to praktické.
10,8 %
Ano, ale z nutnosti.
3,4 %
Ne, ale uvažuji o ní.
2,8 %
Ne, nic takového nechci.
83 %
Celkem hlasovalo 2220 čtenářů.

Konkrétně Družstevní asociace v připomínkovém řízení žádá, aby se stejně jako u fyzických osob zrušilo pravidlo i pro společenství vlastníků jednotek. „Společenství vlastníků jednotek je převážně vedeno fyzickými osobami z řad vlastníků – laiky, kteří velmi často nemají ani počítače nebo e-mailové adresy. Uvědomme si, že se nejedná pouze o činžovní domy ve velkých městech, ale i o menší bytové domy ve vesnických lokalitách,“ dodává Družstevní asociace ke své žádosti.

Naopak například Ministerstvo dopravy proti ústupkům protestuje. Úpravu automatického zřizování schránek chápe jako odklon od vytyčené digitalizace. „Máme za to, že předmětná stávající právní úprava je namístě a přispěje k vyšší míře žádoucí digitalizace v naší společnosti,“ stojí v připomínce resortu dopravy ke změně zákona.

Ministerstvo spravedlnosti zase namítá, že rozšíření uživatelů datových schránek by mimo jiné vedlo ke zrychlení soudních a správních řízení. „Považujeme za vhodné, aby byla zpracována podrobnější analýza přínosů a záporů, jež se pojí se zrušením předmětného institutu, a teprve následně bylo případně přikročeno k jeho zrušení,“ navrhuje ministerstvo.

Zatím stále platí tato pravidla, která se aktuálně snaží Ministerstvo vnitra upravit:

Datové schránky od 1. 1. 2023

Občané:

  • Stát datovou schránku automaticky zřídí těm, kdo se ke kterékoli digitální službě státu přihlásí prostředkem pro elektronickou identifikaci (bankovní identita, mojeID, eObčanka apod.). Bude je totiž považovat za digitálně gramotné.
  • Fyzická osoba může datovou schránku znepřístupnit pro veškerou komunikaci.

Podnikající fyzické osoby (OSVČ):

  • Stát jim automaticky zřídí datovou schránku při zápisu do příslušné evidence OSVČ.
  • Všechny OSVČ budou mít povinnost datovou schránku užívat, nebudou ji moct zablokovat jako občané.

Právnické osoby:

  • Stát automaticky zřídí datovou schránku všem právnickým osobám zapsaným v registru, který vede Český statistický úřad.
  • Tento registr osob eviduje právnické osoby a organizační složky právnických osob, podnikající fyzické osoby, podnikající zahraniční osoby a organizační složky zahraničních osob, organizace s mezinárodním prvkem, organizační složky státu a orgány veřejné moci.
  • Nově se tak povinnost mít a používat tuto schránku bude vztahovat například na některé typy společného vlastnictví jednotek.

Všichni podnikatelé (právnické osoby a OSVČ):

  • Přes datovou schránku budou muset přijímat úřední korespondenci a řešit daně.
  • Pokud jim do ní napíše soukromá osoba nebo firma, bude platit tzv. fikce doručení. Z právního pohledu je taková poštovní datová zpráva zcela rovnocenná odeslání doporučeného dopisu nebo dopisu do vlastních rukou. (Toto platí už od letošního února pro existující datové schránky podnikatelů.)
  • Nebudou ale muset datovou schránku používat pro odeslání zpráv.

Reklama

Doporučované