Hlavní obsah

Z Prahy míří na Ukrajinu pomoc pro předčasně narozené děti

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Pomoc v podobě materiálních potřeb směřuje na osm neonatologických oddělení na Ukrajině.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Před čtrnácti dny oslovil primář olomoucké neonatologie Lumír Kantor organizaci Nedoklubko s prosbou o pomoc. Sám hned v prvních dnech války sháněl peníze a materiály pro ukrajinská neonatologická oddělení.

„Se svým týmem lékařů a sester se rozhodl podpořit neonatologická oddělení na Ukrajině. V prvních dnech ruské invaze ve spolupráci s Českým centrem v Kyjevě zjistili, co je nejvíce potřeba, a to jim během čtyřiadvaceti hodin odeslali,“ řekla pro Seznam Zprávy Lucie Žáčková, ředitelka Nedoklubka.

Nedoklubko je nezisková organizace, která pomáhá rodinám po předčasném porodu a informuje veřejnost o neonatologii. Podpora se týká nejen rodin, ale i zdravotníků, zajišťují psychologickou pomoc a podporují prevenci a výzkum.

„Každý den se na Ukrajině narodí kolem tisíce dětí a asi sto z nich bude vyžadovat nějakou formu neonatální intenzivní péče,“ píšou autoři sbírky. Zdravotníci v Kyjevě a dalších městech jsou podle nich nucení pracovat v provizorních podmínkách.

Čtyři týdny války na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, ČTK, Profimedia.cz

Čtyři týdny války na Ukrajině.

V noci ze středy na čtvrtek (z 23. na 24. února) vtrhla ruská armáda na Ukrajinu. Seznam Zprávy připravily sérii textů, analýz a rozhovorů ke čtyři týdny trvající válce.

VÁLKA DEN PO DNI – chronologický přehled, jak postupovaly boje v prvním měsíci.

TVÁŘE MRTVÝCH – Jména, fotografie a osudy konkrétních obětí války.

VĚŘÍTE PUTINOVI? – Jak se změnil pohled Rusů na jejich prezidenta?

NA VÝCHODNÍ FRONTĚ – Pohled experta na válku jako vojenskou operaci.

JÁ, UKRAJINEC – Konkrétní zkušenost ukrajinského uprchlíka.

RUBLY, HŘIVNY, KORUNY – Jak Rusko, Česko a Západ zvládají ekonomické dopady války.

KOMENTÁŘ ŠÉFREDAKTORA – Co nám válka dala, když tolik ničí.

Ve spolupráci s neonatologickými zdravotníky, Českým centrem Kyjev a ukrajinským sdružením rodičů Ranni ptashky (Ranní ptáče) uspořádala organizace finanční a materiální sbírku na pomoc porodnic na Ukrajině. Dosud finančně přispělo skoro 400 lidí a vybralo se přes 300 tisíc korun.

Sbírka probíhá deset dní a řidič dnes odveze dodávkou materiál na Ukrajinu. „Sbírka se rozrostla nad naše očekávání. Lidem, kteří přispěli, se líbí, že je pomoc cílená, že komunikujeme s konkrétními lidmi na Ukrajině, kteří vědí, co potřebují,“ řekla ředitelka organizace.

Materiál míří do nemocnic v Sumě, Dněpru, Záporoží, Charkově a dalších městech na východě země. „Za finanční dary, které nám chodí, jsme postupně nakupovali vybavení podle seznamu, který jsme z jednotlivých center obdrželi a toho materiálu se jim nedostává, i když ho potřebují. Jedná se o kanyly, infuzní systémy, dýchací masky, dezinfekce, sterilní obvazy, lahve na mléko, dětskou stravu a další,“ vysvětlila Žáčková

„Pokud budou mít nemocnice další požadavky a potřeby, tak jsme připravení pokračovat v pomoci. Protože si myslím, že jednou dodávkou tohle neskončí,“ doplnila Žáčková. „Nechtěli jsme z toho dělat senzaci, je to pro nás samozřejmost. Přijde nám to logické, když přesně víme, kde je co potřeba.“

Za finanční dary, které nám chodí, jsme postupně nakupovali vybavení podle seznamu, který jsme z jednotlivých center obdrželi a toho materiálu se jim nedostává, i když ho potřebují. Jedná se o kanyly, infuzní systémy, dýchací masky, dezinfekce, sterilní obvazy, lahve na mléko, dětskou stravu a další.
Lucie Žáčková, ředitelka Nedoklubka

Stále ale pomáhají i v Česku. Například pro Ukrajince, kteří by u nás potřebovali péči neonatologů nebo porodníků připravili infografiku: „Ve spolupráci s organizací našeho typu na Ukrajině Ranní ptáče jsme připravili informační grafiku i v ukrajinštině. Jsme v kontaktu s nemocnicemi u nás, ty mají i informace na svých stránkách, aby se dostaly k lidem, kteří by potřebovali pomoc,“ doplnila Žáčková.

Jedním z dětí, které se u nás narodily ukrajinským běženkyním, je Alina. Narodila se 14. března v Ostravě předčasně ve 34. týdnu. Matka utekla i s dvouletou dcerou z města Chrust v Zakarpatské oblasti. Její manžel dojíždí do Česka a živí se jako zedník. Podle něj není péče na Ukrajině na takové úrovni jako u nás: „V Česku je dobře, lépe než u nás. I porody jsou lepší. Dali nám čaj, jídlo, sestřička se každých pět minut chodí dívat na dítě. Je to super, je to jako kdyby to bylo někde v Americe,“ řekl Jevgenij. Další ukrajinské děti se narodily v Jilemnici, Sokolově nebo Trutnově.

Reklama

Doporučované