Hlavní obsah

Z USA přivezou ostatky generála Moravce, který naplánoval atentát na Heydricha

Foto: wikimedia

Generál Moravec byl neuvěřitelný, obrovský hrdina, Čechoslovák tělem i duší, řekla ministryně obrany Jana Černochová.

Reklama

Ze Spojených států budou v noci na úterý převezeny ostatky generála Františka Moravce.

Článek

Do rodné Čáslavi urnu s popelem přepraví český vojenský speciál téměř 56 let po jeho smrti. V úterý bude slavnostně uložena v kolumbáriu na místním hřbitově.

Naložení urny doprovodí na vojenském letišti u Washingtonu slavnostní ceremoniál, kterého by se měli mimo jiné zúčastnit zástupci amerických tajných služeb.

Převoz ostatků rodina společně s českými úřady chystala delší dobu, zpozdila ho koronavirová pandemie. Do Washingtonu armáda pro urnu s jeho popelem vyslala vojenský speciál, ministryně obrany Jana Černochová cestu spojila mimo jiné s jednáním s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem o dění na Ukrajině, modernizaci armády a o česko-americké obranné smlouvě.

„Generál Moravec byl neuvěřitelný, obrovský hrdina, Čechoslovák tělem i duší,“ poznamenala v USA k někdejšímu veliteli československé rozvědky Černochová. Připomněla, že jeho ostatky budou do Česka převezeny nedlouho před výročím 80 let od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Právě Moravec je považován za autora tohoto plánu.

Do Spojených států Moravec emigroval po komunistickém puči v roce 1948. Zemřel v červenci 1966 ve Washingtonu.

Reklama

Doporučované