Hlavní obsah

Záchrana popálené holčičky z Ukrajiny pokračuje, pomáhá dárcovská kůže

Foto: Ministerstvo vnitra - Twitter @vnitro

Na palubě armádního letounu CASA vyrazil na Ukrajinu pro malou pacientku tým lékařů. Do letadla bylo umístěno lůžko intenzivní péče.

Reklama

Malá pacientka, kterou se o víkendu podařilo převézt z Ukrajiny v rámci programu MEDEVAC, nadále bojuje o život. Její stav je kritický, ale stabilizovaný.

Článek

Těžce poraněná 18měsíční holčička ve vinohradské nemocnici podstoupila první z náročných chirurgických zákroků.

„Provedli jsme nekrektomii (odstranění mrtvé tkáně, pozn. red.) z plochy téměř 30 % povrchu těla na končetinách. Jedná se o velmi náročný zákrok, který je spojen s krevními ztrátami a extrémními ztrátami tepla. Takto závažně popálené děti ztrácí velmi rychle tělesnou teplotu, kterou si nemohou regulovat kůží, jako je to u zdravých dětí,“ popsal Robert Zajíček, přednosta Kliniky popáleninové medicíny vinohradské nemocnice.

Na krytí obnažené poškozené tkáně lékaři použili dárcovskou kůži. Nemocnice si ji vyrábí ve vlastní Oční a tkáňové bance.

„Stav dívenky je kritický, ale stabilizovaný. Holčička zůstává v péči týmu specialistů Jednotky intenzivni a resuscitační péče Kliniky pediatrie a dědičných poruch metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice, se kterými v léčbě velmi kritických popálených dětských pacientů dlouhodobě a úspěšně spolupracujeme. Do konce týdne bychom rádi z tělíčka dítěte odstranili všechny mrtvé tkáně,“ dodal přednosta Zajíček.

Transport malé popálené pacientky Z Ukrajiny do Česka byl historicky prvním takovým počinem. Jak Seznam Zprávy už dříve popsaly, o záchranu dívky požádalo Popáleninové centrum ve Lvově. Společně se svou maminkou byla do Česka převezena díky programu MEDEVAC – tedy ve spolupráci s lékaři i Armádou ČR.

„Žádost o evakuaci holčičky byla výjimkou s ohledem na skutečnost, že nebylo možné kvůli rozsahu jejího zranění zajistit potřebnou specializovanou zdravotní péči na Ukrajině, kterou dokáží zajistit čeští odborníci z FN Královské Vinohrady a Všeobecné fakultní nemocnice,“ uvedla Hana Malá z Ministerstva vnitra.

Co je MEDEVAC

Program MEDEVAC je vládní, zdravotně humanitární program České republiky, který se zaměřuje na poskytování lékařské péče zranitelným skupinám obyvatelstva v regionech zasažených migrací, zatížených velkým množství uprchlíků nebo v místech, kde není dostupná specializovaná odborná péče. Léčba je poskytována zdarma a výhradně civilistům (převážně ženám, dětem a starším osobám), kteří se nacházejí ve vážném zdravotním stavu, nebo jim jejich zdravotní stav neumožňuje vést důstojný život.

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Společně s MEDEVAC a Červeným křížem se podařilo vybudovat distribuční most mezi Českem a Ukrajinou, kterým prošla v uplynulých týdnech materiální pomoc do válkou zasažených oblastí. Speciálně pro popáleninová centra byla tato pomoc ve výši 2,5 milionu korun.

Klinika popáleninové medicíny FNKV zároveň slouží jako koordinátor pomoci směřované z evropských popáleninových center na Ukrajinu.

Zda budou v příštích dnech podobné evakuace z Ukrajiny pokračovat, nyní není jisté. Podle Hany Malé by byly opět zváženy v reakci na žádost ukrajinských lékařů. Program MEDEVAC totiž reaguje na potřeby ukrajinské strany, která od počátku války žádá zejména spotřební zdravotnický materiál.

Reklama

Doporučované