Hlavní obsah

Záchranáři měli na přípravu pár hodin, museli sbalit vše na týden

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Do Turecka zamířilo z Česka 68 záchranářů.

Reklama

Do pomoci po ničivých zemětřeseních v Turecku a Sýrii se zapojí i 68členný tým z Česka. Záchranáři už v pondělí večer dorazili do Turecka a prozatím se počítá, že na místě stráví deset dnů.

Článek

„Nové je to pro nás v tom, že tam pořád dochází k otřesům. To nejsou nějaké dotřesy, ale další regulérní zemětřesení,“ řekl novinářům před odletem zástupce velitele týmu Petr Vodička.

Záchranáři z takzvaného USAR (Urban Search and Rescue, vyhledávání a záchrana v obydlených oblastech, pozn. red.) týmu měli na přípravu zhruba šest hodin.

„Normálně jsem přišel v sedm do práce a už jsme věděli, že se něco děje. Po půl hodině se rozhodlo, že se tam asi pojede, takže jsme ‚vystoupili‘ z normální práce a začali se připravovat. Ostatní kolegové, kteří nebyli v práci, buď zůstali doma, nebo museli přijet,“ popsal prvotní okamžiky styčný důstojník Jiří Kubeš.

Na východ zamířila dvě letadla – jedno z Prahy, druhé z Ostravy. Obě přistála v jihoturecké Adaně po zhruba tříhodinovém letu. „Jsme soběstační po dobu pěti až sedmi dnů – máme svoje stany, svoje jídlo, svoji vodu,“ přiblížil Vodička s tím, že cílem je přidělat místním co nejméně práce.

Nejnebezpečnější podle něj bude mise pro ty, kteří budou pracovat přímo v sutinách. „Kdyby se objevil další otřes, hrozí zřícení torza budovy, ve které pracují,“ vysvětlil.

+14

„Kynologové vyhledávají, hasiči vyprošťují, lékař se zdravotníky ošetřují,“ popsal rozdělení rolí v týmu. Směny jsou šesti- až osmihodinové. „A kynologové nám dělají závěrečný průzkum, jestli nám tam ještě někdo nezůstal,“ dodal.

Spolu s hasiči na místo katastrofy odletěli také dva lékaři z traumatýmu Úrazové nemocnice v Brně.

Zásadní roli při záchraně hraje čas, a to nejen kvůli povaze zranění, ale i nízkým teplotám, které v oblasti panují.

Doba, po kterou může člověk pod sutinami přežít, závisí na mnoha faktorech. V průměru se jedná zhruba o 72 hodin bez vody a tři týdny bez jídla, pokud má přístup ke vzduchu. Zasypání může v mnohých případech způsobit vážná fyzická zranění, což přežití ještě více ztěžuje.

Více informací o situaci v Turecku a Sýrii zde:

Turecko a Sýrii zasáhlo v noci na pondělí velmi silné zemětřesení. Následovalo zhruba 20 dalších otřesů. A další silný úder přišel kolem poledne. Obě země hlásí obrovské škody. Počet obětí přesáhl 3800 a stále roste.

Reklama

Doporučované