Hlavní obsah

Žádné tetování a vegetariáni si musí poradit, slyšeli zájemci o armádní výcvik

Foto: Armáda ČR

Výcvik aktivních záloh.

Reklama

Válka na Ukrajině dala mnohým impulz k tomu, aby se přihlásili do armády. Na poslední seminář pro zájemce o aktivní zálohy či dobrovolné vojenské cvičení přišlo přes sto lidí a téměř všichni podali přihlášku.

Článek

S myšlenkou přidat se k aktivním zálohám si 34letý Lukáš pohrával už delší dobu. „Je dobré mít armádní znalosti, to se nikdy neztratí,“ myslí si. Dokončil střední vzdělání a pracuje, chtěl by ale být schopný pomoci v nouzi, a to hlavně skrze své zkušenostmi zdravotníka. „Je potřeba jít do té armády, protože je taková situace. Po výcviku můžeme navíc zaškolit zase další,“ podotkl.

Aby rozptýlil své poslední pochybnosti, dorazil na seminář, který armáda pro zájemce pravidelně pořádá. Na ten poslední jich dorazilo přes sto. Mezi nimi i třicetiletá Martina, jež pracuje jako letecký svářeč. Její dědeček byl podplukovník a chtěla by pokračovat v jeho stopách.

Chci přestat kouřit a tohle je zrovna dobrá motivace.
Martina, uchazečka

„Samozřejmě to bude náročné, ale hlásíte se do armády, tak se s tím musí počítat,“ říká odhodlaně. Nenechala se odradit ani tím, že nebude smět během celodenního výcviku kouřit. „Chci přestat kouřit a tohle je zrovna dobrá motivace,“ dodala.

Tetování? Zakrýt

Na semináři vojáci upozornili, že i na cvičeních panuje přísný vojenský režim. Co to přesně znamená, se zájemci doptávali na konci. Například jak je to přesně s tetováním. To by během výcviku nemělo být vidět.

„Budete na sobě mít stejnokroj, který bude zakrývat jak vaše paže, tak vaše nohy. V případě, že by tetování bylo i přesto vidět, musí mít dotyčný nějaké návleky tělové barvy nebo tejpy, které tetování zakryjí,“ vysvětluje rotmistr Martin Kadlec. Musí se to podle něho udělat tak, aby to nevypadalo bizarně, což může být v případě některých míst obtížné.

Buď se naučíte jíst maso, nebo budete jíst těstoviny či chleba.
Martin Kadlec

Tetování se týká například uchazeče Františka (32), který ale nevidí v zakrytí žádný problém. „Moc jsem to nečekal, ale když už jdu do armády, tak musím počítat se vším. Budu si holt muset koupit nějaké tělové rukávy nebo nosit dlouhý rukáv.“

Sedmadvacetiletá Sabira má tetování za uchem a to bude na zakrytí složitější. „Mně bylo řečeno, že budu muset tetování na cvičení zakrýt, a když tam budu chtít potom pokračovat do zaměstnání, tak i odstranit,“ řekla. Odstranění tetování ale zvažuje a nebylo by to pro ni překážkou v pokračování.

Podmínky pro zájemce o dobrovolné vojenské cvičení

  • občanství České republiky
  • dosažení věku 18 let
  • zdravotní způsobilost
  • trestní bezúhonnost
  • vzdělání (minimálně střední)
  • prohlášení o nepodporování, nepropagování nebo nesympatizování s hnutím potlačujícím lidská práva a svobody člověka nebo hlásá zášť vůči jiné skupině
  • vyhovění žádosti vojáka v záloze o povolání na DVC ředitelem krajského vojenského velitelství

Některé uchazeče zaskočil i požadavek na stanovenou délku vlasů a vousů. Vlasy u mužů by neměly přesáhnout šest centimetrů nahoře a tři centimetry po stranách, vousy dva centimetry. U žen, které mají zhruba dvacetiprocentní zastoupení mezi uchazeči, musejí být vlasy učesané tak, aby jim nebránily ve výcviku a neohrožovaly na zdraví. To je podle Kadlece hlavní důvod těchto požadavků. „Je to primárně proto, abyste byli ochráněni, protože budete pracovat třeba i se zápalnými látkami a dlouhé vlasy nebo vousy jsou svým způsobem kontraproduktivní,“ vysvětlil Kadlec. Dále doplnil, že by vlasy neměly být nepřirozeně barevné (viditelně obarvené).

Vegani se musí podřídit

Tématem bylo i stravování, které zajímalo hlavně vegany a vegetariány. „Buď se naučíte jíst maso, nebo budete jíst těstoviny či chleba. Vše záleží samozřejmě na domluvě, ale primárně se budete muset podřídit,“ sdělil posluchačům Kadlec. „Holt svoji porci masa s někým vyměním za kus sýra nebo okurku,“ komentoval to jeden z vegetariánských uchazečů.

Žádný z požadavků, který na semináři zazněl, by ale podle rotmistra Vladimíra Procházky neměl před obranou vlasti odradit. „Kdo touží po míru, nechť se připravuje na válku,“ obracel se na budoucí vojáky.

Semináře se zúčastnilo celkem 105 lidí. „Pro letošní rok máme rekrutační cíl 1 200 lidí. V tuhle chvíli jsme zhruba v prvním čtvrtletí a máme jich přibližně 380 již zařazených, takže bychom těch 1 200 mohli zvládnout,“ uvedla plukovnice Iva Bednářová.

„Po 24. únoru se na několik týdnů až desetinásobně zvýšil zájem o vojenskou činnost. Teď pozvolna klesá, ale pořád je vyšší než předtím,“ řekla.

Do budoucna ale vidí problém v generačním rozdílu. „Odhaduji, že věkový průměr našich uchazečů je 35–40 let. Mladých se hlásí minimum,“ upozornila.

Nejčastější a časově nejméně náročnou variantou, jak se zapojit do obrany země, je dobrovolné vojenské cvičení (DVC), ze kterého až polovina účastníků pokračuje do aktivních záloh. Do tohoto útvaru může vstoupit každý, kdo splňuje základní požadavky pro přijetí (viz infobox výše).

Ti, kteří nemohou vykonávat vojenskou činnou službu v aktivních zálohách, ale přesto se chtějí zapojit v ozbrojených silách ČR, skončí svoji průpravu po absolvování DVC. Jsou to intenzivní čtyři týdny s jednou dvoudenní pauzou uprostřed. Na rozdíl od jednotek aktivní zálohy se na absolventy DVC nevztahuje v době míru povinnost nastoupit k výkonu aktivní vojenské služby dle potřeb ozbrojených složek.

Pusťte si záznam semináře:

Záznam semináře o aktivních zálohách.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované