Hlavní obsah

Žádost o 5000 korun na dítě: Kdy vás stát považuje za samoživitele

Foto: Shutterstock.com

Rozvedení rodiče nemusí vyplňovat do žádosti o příspěvek bývalého partnera, pokud s ním nežijí (ilustrační snímek).

Reklama

Při vyplňování žádosti o jednorázový příspěvek na dítě je rozvedený rodič považován za samoživitele. Nezapočítávají se tak příjmy druhé osoby, pouze posílané výživné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jste samoživitel/ka? Otázka, na kterou musí odpovědět každý žadatel o jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě.

Zmást může dotaz toho, kdo sice žije s dítětem sám, ale bývalý partner/ka na potomka finančně přispívá. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale dává jasné vodítko, jak odpovědět.

Rozvedený rodič rovná se samoživitel. A podobně: Rodič, který reálně žije s dítětem bez partnera, nemusí nahlašovat příjmy další osoby.

Znamená to tedy, že se v takovém případě při hodnocení finanční situace domácnosti přihlíží jen k příjmu osoby, která má u sebe dítě.

„Pokud spolu ke dni podání žádosti rodiče nežijí, zohledňuje se pro nárok na dávku jen příjem toho rodiče, s kterým dítě ke dni podání žádosti žije,“ potvrzuje Eva Davidová, mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí.

A dodává, že není nutné započítávat příjmy druhého partnera ani ve chvíli, kdy spolu sice fakticky nežijí, ale stále mají stejné trvalé bydliště. „Trvalé bydliště slouží pro evidenci obyvatel, nikoliv k ověření faktu společné domácnosti,“ podotýká mluvčí.

Návod, jak vyplnit žádost o pět tisíc korun na dítě

Projděte si krok po kroku, jak vyplnit online žádost o jednorázový příspěvek na dítě. Přestože se Ministerstvo práce snažilo vytvořit co nejjednodušší formulář, kde je potřeba znát jen jména, přímení a rodná čísla, stále je zde pár funkcí, které mohou žadatele překvapit.

Například možnost nechat si zkontrolovat příjmy před vyplacením příspěvku.

Pro připomenutí: Příspěvek, o který lze od pondělí 15. srpna žádat, má dvě hlavní podmínky. Je zacílený na děti do osmnácti let a na domácnosti, které měly v loňském roce hrubé příjmy do jednoho milionů korun. U úplných rodin se počítá příjem obou rodičů.

Příjmy si stát zjistí sám

Online žádost o 5000 korun na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí má šest kroků, vyplňování údajů o partnerovi je věnovaný pátý.

Žadatel buď zaškrtne, že je samoživitel, nebo musí vyplnit údaje o partnerovi – jméno, příjmení a rodné číslo.

Foto: MPSV

Jak vypadá online žádost a formulář konkrétně o partnerovi.

„Pokud někdo váhá, tak si může kliknout na informace a systém mu řekne, jestli je, nebo není z našeho pohledu samoživitel,“ uvádí náměstek ministra práce Karel Trpkoš, který je zodpovědný za informační systémy.

Zákon definuje samoživitele jako „osamělého rodiče“. A takovým je rodič, „který je svobodný, ovdovělý nebo rozvedený, pokud nežije s druhem“.

V rámci žádosti není nutné příjmy dokládat, systém si podle náměstka Trkoše sám získá informace od České správy sociálního zabezpečení a Ministerstva financí.

Zároveň je třeba podotknout, že samotný zákon, podle kterého se jednorázový příspěvek vyplácí, započítává do příjmů rodiče i peníze z plnění vyživovacích povinností.

Tříměsíční soužití

Současně by v žádosti o příspěvek měli ze zákona žadatelé přiznat druha, který s nimi žije ve společné domácnosti. A to v případě, že společně žijí alespoň tři měsíce.

Na to upozorňuje i mluvčí ministerstva. „Pokud by ale dítě žilo s jedním z rodičů a s novým partnerem tohoto rodiče, nejde pro účely nároku pochopitelně o samoživitele a zohledňuje se příjem obou osob, které sdílí domácnost,“ vysvětluje Eva Davidová.

Z logiky věci se také započítávají příjmy obou rozvedených rodičů, pokud spolu nadále sdílí domácnost.

V průměru se v České republice každý rok rozvede více než dvacet tisíc párů, a to už od roku 1970. Nejvíce párů se rozvedlo v roce 2004, kdy jich bylo podle Českého statistického úřadu přes 33 tisíc. V loňském roce se rozvedlo podle průběžných dat z března přes 21 tisíc párů.

Reklama

Doporučované