Hlavní obsah

Zadržených na hranici ubývá, bez kontrol se ale vrátí

Foto: Profimedia.cz

Policisté a celníci provádějí kontroly na hranici se Slovenskem od 29. září. Ilustrační foto.

Reklama

Od zavedení hraničních kontrol na česko-slovenské hranici zadržela policie už 41 převaděčů. Počty odhalených nelegálních přechodů hranice nyní mírně klesají, podle policie převaděči o kontrolách vědí a s přechodem čekají.

Článek

„Převaděči jsou v jednoznačné většině cizinci, z velké části ukrajinské národnosti, jsou mezi nimi ale i Češi,“ popisuje mluvčí policie Ondřej Moravčík. Podle něj jsou většinou členy mezinárodních kriminálních struktur.

Trestný čin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice patří mezi poměrně závažné a převaděči za něj mohou být potrestáni až pěti lety ve vězení, pokud to dělají jako členové organizované skupiny.

Policie kontroluje hranici od 29. září a do dnešního dne prověřila při jejím přechodu bezmála dvě stě tisíc lidí. Původně měly kontroly trvat jen do tohoto týdne, Ministerstvo vnitra je nakonec prodloužilo o dalších dvacet dní.

Uprchlíky policie nepouští do Česka, pokud zjistí, že nesplňují podmínky pro vstup. To znamená, že například nemají platné cestovní doklady a víza (případně jsou padělané), nemají dostatečné množství prostředků k pobytu na území, nebo jsou nežádoucími osobami, tedy mohou ohrozit bezpečnost státu nebo veřejný pořádek.

Pokud však policie takové uprchlíky zadrží ve vnitrozemí, dostanou takzvaný výjezdní příkaz a republiku musejí opustit do třiceti dní. „Když migranty chytneme už na hranicích, tak je vůbec nepustíme do země a je to pro nás jednodušší,“ vysvětluje Moravčík.

Zda bude prodloužení kontrol až do 28. října dostatečné, je podle něj nejasné. Teď sice počty nelegálně příchozích klesají, jestliže ale kontroly skončí, převaděči se na původní trasu pravděpodobně vrátí.

Migrace v Česku

V letošním roce bylo při tranzitní nelegální migraci odhaleno už víc než 12 tisíc osob.

Nárůst nastal s příchodem léta: v červnu zadrželi 356, v červenci 1 055, v srpnu 3 478 a k 25. září 6 851 osob.

Od zavedení kontrol na hranici se Slovenskem 29. 9. do 3. 10. to bylo celkem 1 142 lidí.

Zajištěné běžence policisté převážejí do záchytných center, kontrolují jejich totožnost, zjišťují, zda nejsou ozbrojeni, fotografují je a berou jim otisky prstů. Pak je zpravidla převážejí na nádraží, odkud běženci pokračují v cestě, která nejčastěji míří do Německa.

Hraničních kontrol přibývá

V návaznosti na Česko minulý týden zahájilo kontroly na hranicích se Slovenskem také Rakousko. Slovensko o víkendu nasadilo hlídky na čtyři vybrané hraniční přechody s Maďarskem, posílilo i společné policejní hlídky, které pracují v Maďarsku v příhraničí se Slovenskem.

Četnější namátkové kontroly na pomezí s Českem a Rakouskem začalo dnes kvůli rostoucí migraci provádět i Bavorsko. Tamní zemský ministr vnitra Joachim Herrmann tak chce přispět k omezení balkánské migrační cesty, varuje také před možným nebezpečím z Ruska.

„Vzhledem ke složité situaci související s ruskou politikou si nemůžeme dovolit, aby do Evropské unie mohl přicházet tak jednoduše velký počet lidí s nejasnou identitou,“ řekl pro Deutschlandfunk. Uvedl, že Bavorsko pohraničí kontroluje nejen drony s termokamerami, ale také s pomocí vlastní zemské pohraniční policie.

Kontrola vnějších hranic ale v Německu spadá do pravomocí spolkové vlády, a tak bavorská zemská policie nemá výraznější pravomoci. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová zatím hraniční kontroly nechce.

Reklama

Doporučované