Hlavní obsah

Triumf Alzy může zbořit zákaz prodeje o svátcích, bojí se odbory

Foto: lunopark, Shutterstock.com

Zákon, který upravuje zákaz nakupování o svátcích, nově vyložil Nejvyšší správní soud. Výdej zboží z e-shopu podle něj není prodej. (ilustrační snímek)

Reklama

Většina zaměstnanců v obchodech jsou ženy, zákaz prodeje o svátcích je měl ochraňovat, tvrdí Renata Burianová z Unie zaměstnanců obchodu. Obává se teď dopadu soudního verdiktu, který se zastal výdeje z e-shopu Alza.cz.

Článek

Debatu o zákazu prodeje o vybraných svátcích znovu rozvířilo rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Minulý týden řekl, že výdej zboží z e-shopu, které bylo objednané přímo v provozovně, nelze považovat za prodej a pokutovat. Jednalo se o případ společnosti Alza, o které Seznam Zprávy informovaly.

Renata Burianova, prezidentka Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb to považuje za velmi nepříjemný verdikt. Většina zaměstnanců obchodu, kromě brigádníků, jsou podle ní rádi, že jsou o některých svátcích prodejny zavřené.

Co může verdikt Nejvyššího správního soudu změnit v provozu obchodů o svátcích?

Je to pro nás velmi nepříjemné. Nedovolila bych si nerespektovat rozhodnutí soudu. Nicméně praxe vypadá tak, že vejdete na pobočku obchodu, naťukáte si zboží a v druhé místnosti vám ho vydají. Z našeho pohledu je to normální prodej. Myslím si, že to bude sloužit jako inspirace pro další e-shopy.

Lze tedy podle vás říct, že obchod, který má zároveň e-shop, tak vlastně může fungovat i během svátků, kdy je prodej zakázaný?

Z mého pohledu ano. Takhle rozsudek mezi řádky čtu.

Vítězství e-shopů: výdej zboží není prodej, potvrdil soud

Počítačová myš, která pomohla vysvětlit zákon. Přečtete si příběh, na základě kterého Nejvyšší správní soud vyslovil rozhodnutí, že výdej zboží z e-shopu není prodej:

Vzniká tedy obava, že celý zákon se stane bezzubý a přestane chránit zaměstnance obchodu?

Zákon je celý takový prazvláštní. Jsme rádi, že teda nějaký je, to říkám na začátek. Nicméně jsme v Evropě jediná země, která to má omezeno na několik dní a nepokrývá všechny státní svátky. Západní ekonomiky, jako Německo a Rakousko, ale i v Polsku, na Slovensku i v Maďarsku se vlády k zákonu postavily tak, že platí zákaz o všech svátcích, a dokonce se tam hovoří i o nedělích.

V Česku ze zákona vypadly i velkoobchodní prodejny, kam se dostane i běžný spotřebitel. Takže nejsme ze zákona úplně nadšení, ale zaplať pánbůh alespoň těch pár dnů.

Někteří lidé si chtějí o svátcích přivydělat. Nebrání jim naopak zákon ve výdělku?

Pokud se dohodne zaměstnavatel ze zaměstnancem, tak jde o příplatek ve výši 100 procent, ale v první řadě náhradní volno. To je nutné říct, první možností je ze zákona náhradní volno.

Zákaz prodej o svátcích

Zavřeno mají mít ze zákona obchody s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních o těchto vybraných svátcích:

  • 1. 1. – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
  • Velikonoční pondělí
  • 8. 5. – Den vítězství
  • 28. 9. – Den české státnosti
  • 28. 10. – Den vzniku samostatného československého státu
  • 24. 12. – Štědrý den – otevřeno je jen do 12 hodin
  • 25. 12. – 1. svátek vánoční
  • 26. 12. – 2. svátek vánoční

Často jsme konfrontováni s tím, že si zaměstnanci chtějí vydělat. Já zaměstnance dělím na dvě kategorie. První jsou kmenoví zaměstnanci. Ti vnímají zákaz prodej velmi pozitivně. Mrzí je, že těch dnů není zákonem pokryto víc. Druhá kategorie jsou brigádníci nebo agenturní zaměstnanci, kteří nejsou se zákonem v souladu. Kmenový zaměstnanci tvoří skoro 90 procent ženy, kteří zákaz prodeje vnímají velmi pozitivně. Nedovolili bychom si prosazovat něco, s čím by nebyli v souladu zaměstnanci obchodu.

Pokud zhruba 90 procent kmenových zaměstnanců představují ženy, jaký je poměr mezi kmenovými a agenturními pracovníky?

Každá společnost to má trochu jinak. Když bych měla říct svůj názor, ale nemám to podložené, tak bych řekla, že je tak 80 až 85 procent kmenových zaměstnanců.

Jinými slovy většina v obchodech zůstává kmenovými zaměstnanci?

Určitě. Mluvím o maloobchodě, tam určitě.

Není aktuální verdikt Nejvyššího správního soudu příležitostí k novelizaci zákona o zákazu prodeje o svátcích?

Trochu se bojím, že vzhledem k tomu, jak je složená Poslanecká sněmovna, tak tam moc sociálního cítění v tomto směru není. Nejsem si jistá, jestli by to nebylo kontraproduktivní.

Nejvyšší správní soud se ve svém verdiktu zabýval otázkou, co už je prodej a co ještě výdej. Řešil proto i fungování e-shopů o svátcích. Z vašeho pohledu neměl by se zákaz rozšířit i na e-shopy?

Klasický e-shop, když si doma v teple pokoje objednáte zboží a oni ho dodají, tak s tím já problém nemám. Protože tam samozřejmě lidé pracují jako ve výrobě. Nám šlo primárně o tu přítomnost na tom obchodě.

Reklama

Doporučované