Hlavní obsah

Založil sbírku na zbraně pro Ukrajinu. Řada lidí mě vymazala z mobilu, říká

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Cílová částka raketometu Přemysl s municí je 50 milionů. Zatím se vybralo 30 milionů, což pokrývá náklady na dodání vlastního stroje. Jeden projektil o váze 70 kg stojí cca 80 tisíc korun.

Reklama

„Jsem na Čechy hrdý,“ říká podnikatel Dalibor Dědek, do jehož sbírky Dárek pro Putina přispělo přes 120 tisíc lidí a vybrali bezmála půl miliardy korun. Naposledy na raketomet Přemysl s raketami.

Článek

Tank Tomáš, raketomet Přemysl, mobilní protivzdušná obrana Viktor, ale také drony pro dobrovolníky či výcvik záchranářů.

To je letmý výčet věcí, na které Češi od loňska přispěli v rámci kampaně Dárek pro Putina, kterou vyhlásil Dalibor Dědek, podnikatel a podle magazínu Forbes jeden z nejbohatších Čechů.

Vybrané peníze – zatím přes 440 milionů – putují na účet ukrajinského velvyslanectví v Praze a pod záštitou českého Ministerstva obrany se za ně podle požadavků ukrajinské armády kupuje u českých výrobců a dodavatelů vojenský materiál.

„Jsem na Čechy hrdý, protože v situaci, kdy se všechno zdražuje, jich nějakou částkou přispělo přes 100 tisíc. Nejvíce je darů v řádech stokorun nebo tisícikorun,“ říká Dědek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jste jeden z nejviditelnějších podnikatelů, kteří se angažují v podpoře Ukrajiny. Lidé přispěli do sbírky Dárek po Putina, kterou jste založil, bezmála půl miliardy korun. Proč zrovna podpora ukrajinské armády?

Protože mi to přijde správné. Když mi bylo jedenáct, babička mě 21. srpna 1968 vzbudila s tím, že je válka. Na ulici rachotily ruské tanky a dodneška mám tu hrůzu před očima. Nechci, aby se to opakovalo.

Nedokáži se smířit s tím, že my tady sedíme u televize, chroupeme brambůrky, ucucáváme víno a pár set kilometrů od nás někdo zabíjí děti, lidi tam živoří v hrůzných podmínkách, nemají topení, elektřinu, jídlo a bojují o holý život. Trochu se stydím za to, že patřím k té části světa, která už dávno mohla tuto hrůzu zastavit, ale ještě to neudělala.

Sbírka se trochu vymyká tím, na co je. Lidé se skládají na tanky, raketomety, protivzdušnou obranu, bojové drony nebo výcvik vojáků. To není úplně obvyklý druh pomoci.

Osobně jsem pacifista, vojna pro mě byla za trest, ale tímto směrem mě nasměroval ředitel humanitární společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek. Bylo to krátce po začátku války na akci, kterou mimochodem organizoval Seznam, kde se sešli podnikatelé, byl tam ukrajinský velvyslanec a Šimon Pánek vystoupil s apelem, že pokud chceme pomoct Ukrajině a Ukrajincům, máme jim pomoct se zbraněmi.

V tu chvíli jsem prozřel a řekl si: „Ano, to je pravda. Musíme jim pomoct, aby se měli čím bránit.“

Foto: Dárek pro Putina, Seznam Zprávy

Lidé se ve sbírce Dárek pro Putina složili i na kulomet.

Po té akci jsem si řekl, že dám peníze na zbraně. Tenkrát jsme posílali první milion eur (v přepočtu zhruba 24 milionů korun, pozn. red.), pak následovaly další. Pak jsem si řekl, že je třeba burcovat další lidi, takže jsem obvolal 50 nejbohatších Čechů u nás a během prvního měsíce a půl se vybrala miliarda korun.

Podpora začala postupně slábnout, tak jsem se potkal s Martinem Ondráčkem, kterého napadlo, že bychom udělali fiktivní e-shop na zbraně. Mně to přišlo natolik bláznivý, že jsme to realizovali a od loňského května jsme vybrali bezmála 450 milionů korun. Přispělo na to přes 12o tisíc lidí.

Zjevně je zaujalo přispívat na zbraně, které mají jméno – tank Tomáš, raketomet Přemysl, mobilní protivzdušná obrana Viktor… Podle jakého klíče zbraně vybíráte?

Tím, že spolupracujeme nebo komunikujeme s ukrajinským ministerstvem obrany a expertní skupinou na českém ministerstvu obrany, tak nás v podstatě trošku navádí, co vybírat. Současně se snažíme vybrat i něco atraktivního, co zaujme.

Když jsme zpočátku vybírali na klasické běžné věci, tak to nemělo zdaleka takový účinek, jako když si Češi skládají na Tomáše, Přemysla nebo Viktora. Lépe se to komunikuje, a ty peníze tam pak tečou rychleji.

Jakou roli ve sbírce hrajete?

Na počátku jsem se angažoval hodně, to je pravda. Zanedbával jsem svou práci a nakonec se mi podařilo vytvořit takový ansámbl – tým lidí, které platím, aby se sbírce věnovali profesionálně. Velmi mi s tím pomáhá Martin Ondráček, který je spoluzakladatelem a hlavou sbírky Dárek pro Putina. Od letošního roku jsme zřídili nadační fond, aby se to snadněji operovalo.

Stále se bavíme o sbírce na zbraně, které zabíjejí. Vyčetl vám to někdo?

Jasně, že ano. Řada lidí si mě vymazala z mobilu. Někteří volají po míru, tvrdí, že se nás válka na Ukrajině netýká, nebo navrhují, aby se Ukrajinci vzdali kusu svého území. Tito lidé mi za poslech nestojí.

Lidé na vaši sbírku poslali téměř půl miliardy. Kolik jste na pomoc Ukrajině dal ze svého?

Já nevím. Na účet ukrajinské ambasády jsem naposílal asi 60 milionů, pak dalších 15 na jiné sbírky, něco na náš e-shop. Odhaduji, že dohromady to bude něco málo pod 100 milionů.

Od napadení Ukrajiny uběhlo už 13 měsíců, mají lidé stále tendenci přispívat, nebo jich je méně a darují menší částky?

Jsem na Čechy hrdý, protože v situaci, kdy se všechno zdražuje, jich nějakou částkou přispělo přes 100 tisíc. Nejvíce je darů v řádech stokorun nebo tisícikorun. Někteří přispívají pravidelně. Nesmírně si těch lidí vážím. Jsem hrdý na to, že jsem Čech.

Reklama

Doporučované