Hlavní obsah

Zavoral ustoupil tlaku. Obzinová v čele zpravodajství Českého rozhlasu nebude

Foto: ČTK

Šéfredaktor Českého rozhlasu René Zavoral vzal zpět jmenování Jitky Obzinové na post ředitelky zpravodajství.

Reklama

aktualizováno •

Ředitel Českého rozhlasu René Zavoral v tiskovém prohlášení uvedl, že Jitka Obzinová po společné dohodě na post ředitelky zpravodajství nenastoupí.

Článek

Téměř 600 zaměstnanců Českého rozhlasu (ČRo) vyzvalo ředitele Reného Zavorala, aby zrušil jmenování Jitky Obzinové ředitelkou zpravodajství. A šéf veřejnoprávního média tlaku zaměstnanců ustoupil. V tiskovém prohlášení uvedl, že ohlášená změna ve vedení neproběhne.

„Dnes jsem se sešel s paní Jitkou Obzinovou. Český rozhlas máme oba natolik rádi, že bude vždy stát nad jakoukoliv profesní kariérou. Oběma nám leží na srdci stabilita a silná pozice Českého rozhlasu. Společně jsme se tak dohodli, že na post ředitelky zpravodajství Českého rozhlasu paní Jitka Obzinová nenastoupí,“ napsal Zavoral v prohlášení.

„Vítáme, že Jitka Obzinová nenastoupí na pozici ředitelky zpravodajství ČRo. Jsme přesvědčeni, že tato situace poškodila jeho důvěryhodnost. Požadujeme aby generální ředitel René Zavoral na setkání se zaměstnanci příští úterý detailně vysvětlil důvody jím původně prosazované personální změny. Věříme, že ať už se v budoucnu ředitelem nebo ředitelkou zpravodajství stane kdokoliv, půjde o důvěryhodnou osobu, která zaručí pokračování nezávislosti média veřejné služby,“ uvedl mluvčí iniciativy #nebudemezticha Václav Štefan.

Zaměstnanci Českého rozhlasu se vůči jmenování Obzinové postavili, protože podle nich ohrožovalo nezávislost zpravodajství veřejnoprávního média, jak už v minulosti učinila svými kroky ve vedení zpravodajství televize Prima.

„Názorně to dokládá zdokumentovaná a médii popsaná událost ze září 2015. Na poradě vedení FTV Prima tehdy Jitka Obzinová coby vedoucí zpravodajství přímo ovlivňovala vyznění reportáží o uprchlících tak, aby vzbuzovaly protiimigrační vášně. Manipulaci faktů v reportážích konstatovala i RRTV,“ uvedli signatáři v otevřeném dopise.

Zpravodajství Českého rozhlasu by dočasně mohl vést stávající šéfredaktor ČRo Radiožurnál Ondřej Suchan, a to do výběru stálého ředitele.

„Ondřej Suchan mě požádal o čas na rozmyšlenou do začátku týdne, což jsem akceptoval,“ dodal Zavoral v prohlášení.

Organizace: Zavoral by měl odstoupit

Po oznámení o změně na postu šéfa zpravodajství se začaly ozývat kritické hlasy od zaměstnanců i politiků a veřejně známých osob. Pochybnosti o Zavoralově kroku vyjádřila na Twitteru například předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nebo její místopředseda Jan Bartošek (KDU-ČSL), který jmenování označil za nepřijatelné.

Otevřený dopis podepsali například šéfeditor zpravodajství Jan Dražan, editor Radiožurnálu Pavel Šuba, vedoucí investigativního oddělení Radiožurnálu Markéta Chaloupská, vedoucí zahraniční redakce zpravodajství Filip Nerad nebo moderátor Radiožurnálu Jiří Chum.

Zaměstnanci ČRo kvůli jmenování Obzinové také hromadně na Twitteru začali měnit profilové fotky na černé pozadí s hashtagem nebudemezticha a přidávají následující tweet:

„Nesouhlasíme s tím, aby usvědčená manipulátorka Jitka Obzinová byla šéfkou zpravodajství Českého rozhlasu #nebudemezticha .“

Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu a Nadační fond nezávislé žurnalistiky vyzvaly Zavorala k rezignaci.

„Jestliže generální ředitel ČRo po šesti letech dospěl k závěru, že jím řízená organizace vyžaduje krizové řízení, a jestliže k tomu vybral novinářku, proti které protestují renomovaní zaměstnanci, je na místě, aby rezignoval sám na svou funkci. K tomu ho vyzýváme,“ uvedli zástupci organizací v prohlášení.

Reklama

Doporučované