Hlavní obsah

Zeman navzdory rozsudku omluvu neposlal, podal dovolání

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Nejvyšší soud se bude znovu zabývat výrokem prezidenta Miloše Zemana, který podle pravomocného rozsudku pomluvil svého bývalého poradce Zdeňka Šarapatku.

Článek

Prezident Miloš Zeman podal dovolání k Nejvyššímu soudu ve sporu s bývalým poradcem Úřadu vlády a členem Rady České televize Zdeňkem Šarapatkou.

Přistoupil k tomu poté, co si jeho právní zástupce Marek Nespala v pondělí převzal pravomocný rozsudek soudu. Podle něho se má Zeman Šarapatkovi omluvit.

Důvodem omluvy je Zemanův výrok pronesený během televizního rozhovoru v listopadu 2017. Tehdy prezident řekl, že Šarapatka byl v minulosti jako člen sboru jeho poradců na Úřadu vlády vyhozen pro neschopnost. Jenže podle soudů to nebyla pravda.

Prezident navzdory pravomocnému rozsudku soudu omluvu nejspíše Šarapatkovi nepošle. Mluvčí Marcel Lehečka z Okresního soudu v Rakovníku, který řešil případ v první instanci, potvrdil, že Zemanův právník již podal v tomto případě dovolání.

Zároveň podle Lehečky také žádá prezident Nejvyšší soud o odklad vykonatelnosti. Tedy aby se Zeman nemusel omluvit do doby, než bude o dovolání rozhodnuto.

Dovolání však nemá pro omluvu odkladný účinek a navíc není zatím jasné, jestli Nejvyšší soud žádosti Zemana o odklad vyhoví.

„Prezident republiky se rozhodl ve věci podat dovolání a samozřejmě i  návrh na odklad vykonatelnosti rozsudků soudů obou stupňů, bez něhož by dovolání postrádalo smysl, neboť jakékoli poskytnuté uspokojení je plnění nevratné a vyřčenou omluvu nelze vzít zpět. Důvody dovolání pochopitelně nebudeme sdělovat, neboť se s argumentací musí nejprve seznámit Nevyšší soud ČR,“ uvedl Zemanův advokát Marek Nespala.

Advokát Nespala si podle mluvčího Lehečky převzal rozhodnutí odvolacího soudu toto pondělí. Zeman tak má do 16. ledna čas, aby se omluvil. „JUDr. Nespala si převzal příslušné rozhodnutí v pondělí a téhož dne podal v předmětné věci jménem svého klienta dovolání a žádost o odklad vykonatelnosti,“ uvedl Lehečka.

Zdeněk Šarapatka a jeho advokát Artur Ostrý jsou přitom připraveni – pokud Zeman omluvu do té doby nepošle – obrátit se poté na soudního exekutora.

Ten by mohl Zemanovi udělovat pokuty až do výše 50 tisíc do doby, než by se omluvil.

Znění omluvy, kterou má poslat Miloš Zeman

Dne 16. 11. 2017 jsem uvedl v rámci televizního pořadu s názvem Týden s prezidentem vysílaného na televizní stanici TV Barrandov následující tvrzení: Zdeněk Šarapatka je člověk, který kdysi pracoval, teď nevím, jestli v Lidovém domě, nebo na Úřadu vlády, už je to hrozně dávno, ale vím, že jsem ho vyhodil pro neschopnost.

PaedDr. Zdeněk Šarapatka, Ph.D., nebyl Úřadem vlády České republiky vyhozen pro neschopnost, neboť jeho pracovní poměr byl v daném případě rozvázán dne 9. 10. 2000 dohodou uzavřenou mezi PaedDr. Zdeňkem Šarapatkou, Ph.D., a Úřadem vlády České republiky, a to z iniciativy PaedDr. Zdeňka Šarapatky, Ph.D.

Tímto se za tento dehonestující výrok omlouvám.

V tomto případě už soudy dříve za Zemanův výrok Šarapatkovi jednu satisfakci přiznaly. Za prezidenta se ale omluvilo Ministerstvo financí, které se poté obrátilo na Ústavní soud a ten určil, že v tomto případě má být o omluvu žalován přímo prezident. Šarapatka tak začal usilovat o omluvu přímo od Zemana. A nyní definitivně uspěl.

Do článku jsme doplnili vyjádření advokáta Marka Nespaly.

Reklama

Doporučované