Hlavní obsah

Zemřela Alena Šrámková. Jedna z nejvýraznějších postav české architektury

Foto: Jindřich Nosek, wikimedia

Alena Šrámková na snímku z roku 2018.

Reklama

Ve věku 92 let dnes zemřela architektka Alena Šrámková, jedna z nejvýraznějších a oceňovaných postav české architektury posledních desetiletí.

Článek

Sdělila to její dcera, architektka Magdalena Hlaváčková. Šrámková je známá především realizacemi projektů nové haly pražského Hlavního nádraží a administrativní budovy ČKD na Můstku.

Svou tvorbou i svébytnou osobností Šrámková ovlivnila v architektuře mnoho následovníků. Architektka je řazena mezi představitele takzvané české přísnosti, jak historik architektury Rostislav Švácha charakterizoval skupinu tvůrců, kteří se vyznačují sklonem k minimalistickým tendencím. Šrámkové se někdy přezdívá první dáma české architektury.

Alena Šrámková se narodila v roce 1929, mládí strávila na Slovensku a vystudovala obor architektura a pozemní stavitelství na Slovenské vysoké škole technické v Bratislavě. Architekturu studovala ještě na Akademii výtvarných umění v Praze.

Nejprve pracovala v Chemoprojektu, pak se svým manželem Janem Šrámkem, později spolupracovala s dalšími architekty a od roku 2005 měla vlastní studio Šrámková architekti.

Architekturu také vyučovala, zvítězila v řadě architektonických soutěží a získala mnoho cen. Když v roce 2008 přebírala Poctu České komory architektů, uvedla, že z projektů, které se neuskutečnily, je jí líto budov, s nimiž se zúčastnila soutěže na banku na náměstí Republiky a na obchodní centrum na Karlově náměstí. „To, co je na náměstí Republiky, patří na sídliště,“ řekla. Rohovému domu na Karlově náměstí zase podle ní chybí velkorysost.

K jejím dalším pracím, ať už realizovaným nebo ve formě návrhu, patří kulturní centrum Lužiny, na kterém spolupracovala s Ladislavem Lábusem, drobná věž pro vědeckého pracovníka na Košíku, meteorologická stanice Šerák, lávka v Holešovicích či dům s pečovatelskou službou v Horažďovicích.

Z poslední doby k jejím realizovaným pracím patří nový Tyršův most v Přerově, sladovna v Olomouci. Alena Šrámková je také autorkou budovy Fakulty architektury ČVUT v pražských Dejvicích.

Reklama

Související témata:
Alena Šrámková

Doporučované