Hlavní obsah
Online

Živě: „Vaše chování je krajně nevhodné,“ napomenul soudce Babiše

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš přichází k jednání soudu.

Reklama

aktualizováno •

Sledovali jsme on-line přenos z pokračování soudního procesu s bývalým premiérem a kandidátem na prezidenta Andrejem Babišem a bývalou manažerkou Janou Nagyovou.

Článek

Po zhruba dvou měsících začal pražský městský soudce Jan Šott znovu řídit líčení v kauze Čapí hnízdo. A hned první den padl předběžný plán, že ještě před Vánoci budou u soudu proneseny závěrečné řeči - včetně té, kdy žalobce navrhne, jaký trest by pro obžalované žádal.

Advokáti obžalovaného Andreje Babiše a jeho bývalé manažerky Jany Nagyové si totiž vyžádali nové znalecké posudky z oboru ekonomie, a protože chtějí i výslech znalců před soudem, musel soudce odročit hlavní líčení po Novém roce na 4. ledna. První kolo přímé volby prezidenta, do něhož jde obžalovaný Babiš, se přitom koná 13. a 14. ledna.

Odročení však obhajoba žádala už před pokračováním líčení. Podala totiž k ústavnímu soudu podnět kvůli tomu, jak byl Andrej Babiš vydán Sněmovnou k trestnímu stíhání. Soudce odročení z tohoto důvodu zamítl.

U soudu i v pondělí vypovídali znalci. První z nich Aleš Čulík zkoumal podpisy na klíčových dokumentech Farmy Čapí hnízdo. Šlo o to, že svědek Andrej Babiš mladší své podpisy zpochybnil, a znalec v pondělí uvedl, že jejich pravým autorem mohl být obžalovaný Babiš. Ten to však odmítl a znalec nedokázal kvůli nedostatku materiálu s jistotou říci opak.

Další dvě znalkyně zkoumaly zdravotní stav Andreje Babiše mladšího, jehož svědectví v případu patří ke klíčovým. Uvedly, že Andrej Babiš mladší trpí schizofrenií. Že však nemoc zvládá, nebrání mu v účasti před soudem a je jako svědek pro soud věrohodný.

Znalkyně Gabriela Leblová například zmínila také, že Andrej Babiš mladší nemoc zvládl díky tomu, že se hned zkraje – po roce 2015 – velmi intenzivně léčil. „Dostal schizofrenní proces velmi dobře pod kontrolu,“ podotkla.

Druhá znalkyně - z oboru psychologie - Jindřiška Záhorská pak řekla, že Babiš mladší ví, že jeho výpověď u soudu jeho negativní vztah s otcem a s rodinou nezlepší. „Snaha poškodit otce nebyla z psychologického hlediska zjištěna,“ uvedla však znalkyně Záhorská.

Obžalovaný Babiš starší nedokázal při výslechu znalkyň udržet emoce a jeho chování musel označit soudce Jan Šott jako „krajně nevhodné“. O znalkyni Záhorské totiž obžalovaný řekl, že u soudu o jeho vztahu se synem lhala. „Vy jste o něm za pět hodin zjistila více než já za celý život, kdy se o něj starám,“ řekl Babiš a vysloužil si od soudce zmíněné napomenutí.

V lednu mají krom výslechu znalců zaznít závěrečné řeči a nejspíše i rozsudek.

Podrobněji přinášíme pondělní dění u Městského soudu v Praze v následující online reportáži.

  • Lhala jste, řekl Babiš na adresu znalkyně

    Andrej Babiš se pustil do znalkyně Jindřišky Záhorské. Tvrdí, že znalkyně u soudu lhala. „Vy jste o něm za pět hodin zjistila více než já za celý život, kdy se o něm starám,“ řekl Babiš.

    Soudce Jan Šott poté Babiše napomenul. „Vaše chování je krajně nevhodné,“ řekl Šott.

    Poté, co řeč znalkyně skončila, si vzal Andrej Babiš slovo. Uvedl, že se mu nelíbí, že se jeho vztah se synem řeší u soudu osobně. „Starám se o něj skvěle. Nechal jsem ho vystudovat nejlepší školy,“ řekl Babiš.

    „Můj syn mě nenávidí, protože jsem veřejně řekl, že má schizofrenii. Ale jinak jsem byl skvělý otec. Možná proto jsem agresivní. Omlouvám se, ale mě se to dotýká,“ doplnil.

  • Emoce na závěr. Hnus, řekl Babiš

    Už v soudní síni cloumaly při výslechu znalkyň Andrejem Babišem emoce. Soudce musel obžalovaného kandidáta na prezidenta dokonce okřiknout, že jeho chování začíná být krajně nevhodné. Při odchodu od soudu pak Babiš na otázku novinářů odmítl odpovědět s tím, že je hnus zneužívat v politickém boji děti.

    Proces totiž považuje za politický, přestože se v soudní síni týká podezření, že spáchal trestný čin napomáhání dotačnímu podvodu.

    Babišův komentář k dění v soudní síni: „Hnus.“Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

  • Obhajobě se podařilo odročit jednání na leden

    Advokát Josef Bartončík, obhájce Jany Nagyové, předložil soudu posudek, který si nechali zpracovat. Následně oznámil, že trvá na tom, aby znalci byli k jednání soudu předvoláni. Mohli by ale přijet až 4. ledna 2023. Advokáti Nagyové a Babiše poté uvedli, že nebudou chtít nyní vypovídat. Soudce Jan Šott tak odročil jednání až na začátek ledna. U soudu tedy tento týden další výpovědi ani závěrečné řeči nezazní.

  • Babiš mladší nechtěl otce poškodit

    Znalkyně Jindřiška Záhorská dále mluví o tom, že Andrej Babiš mladší během zkoumání mluvil o tom, že ví, že jeho výpověď u soudu jeho vztah s otcem a rodinou nezlepší. „Snaha poškodit otce nebyla z psychologického hlediska zjištěna,“ uvedla Záhorská.

  • Stížnost Babiše přišla Ústavnímu soudu před měsícem

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Andrej Babiš u jednání soudu.

    Ústavní soud potvrdil, že se zabývá stížností, kterou podal Andrej Babiš. V ní se snaží zpochybnit způsob, jímž byl letos v březnu vydán v Poslanecké sněmovně k trestnímu stíhání. „Ve věci dosud nebylo rozhodnuto, vzhledem k tomu, že věc padla na Ústavní soud teprve před měsícem,“ uvedla mluvčí Kamila Abbasi.

  • Znalkyně mluví o věrohodnosti Babiše mladšího

    Začala mluvit druhá znalkyně Jindřiška Záhorská. U Andreje Babiše mladšího se zabývala dvěma typy věrohodnosti. Mimo jiné řekla, že kvůli zmíněné nemoci Andreje Babiše mladšího musela uvést, že obecná věrohodnost je snížená. Znalkyně se však zabývala také takzvanou specifickou věrohodností. „Lze ji hodnotit jako nenarušenou,“ řekla Záhorská. Což vysvětlila tím, že výpověď Andreje Babiše v této kauze je podle ní věrohodná. „Hodnocení pravdy a lži je ale na soudu,“ zdůraznila Záhorská.

  • Nejsem policie, odmítla znalkyně dotaz Babiše

    Znalkyně se začal ptát také obžalovaný Andrej Babiš. „Ptala jste ho, proč psal mail policii, v němž psal, že byl unesen?“ uvedl Babiš. „Proč jste ho neptala?“

    „Já nejsem policie,“ odpověděla znalkyně.

    Andrej Babiš později pokračoval v dalším dotazu. „V Česku je 100 tisíc schizofreniků. Řekněte, co jsem měl dělat?“ uvedl Babiš.

    Do řeči mu následně skočil soudce Šott. Reagoval slovy, že znalkyně není psychiatričkou obžalovaného Andreje Babiše. A tedy jeho dotaz je celkem zbytečný.

  • Znalkyně: Babiš mladší má nemoc pod kontrolou

    Znalkyně Gabriela Leblová dále mluví o tom, že je Andrej Babiš mladší inteligentní. Zmínila také, že nemoc zvládl díky tomu, že se hned zkraje – po roce 2015 – velmi intenzivně léčil. „Dostal schizofrenní proces velmi dobře pod kontrolu,“ řekla.

  • K otci má negativní stav, řekla znalkyně

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Andrej Babiš mladší u soudu.

    Jednání soudu pokračuje. Znalkyně Gabriela Leblová u soudu také řekla, že si Andrej Babiš mladší pochvaloval léčbu ve Švýcarsku, kde žije. Advokát Andreje Babiše staršího Eduard Bruna se znalkyně ptá, jaký vztah má Babiš mladší ke svému otci. „K otci má negativní stav,“ řekla Leblová. Podle ní však v této souvislosti nemá Babiš mladší akutní bludy nebo halucinace.

    Advokát Bruna se tak přesto ptá, jestli tedy kvůli tomu může být ovlivněna výpověď Babiše mladšího vůči jeho otci. Znalkyně se snaží vysvětlit, že jeho výpověď u soudu ovlivněna nebyla. „Ten vztah nebyl nikdy hezký. Zasáhl ho rozchod rodičů,“ doplnila Leblová.

  • Babišův advokát si bere další přestávku

    Babišův advokát Michael Bartončík znovu žádá o přestávku. Soudce Jan Šott mu vyhověl.

  • Spustila nemoc kauza Čapí hnízdo?

    Členka senátu se ptala dále znalkyně na to, co u Andreje Babiše mladšího paranoidní schizofrenii takzvaně spustilo. „Způsobila to v roce 2015 kauza Čapí hnízdo?“ zeptala se. „To je veliká spekulace,“ uvedla znalkyně Gabriela Leblová.

    Na další otázku pak znalkyně řekla, že Andrej Babiš mladší je v současné době zaléčen.

  • Babiš mladší se může účastnit jednání u soudu

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Znalkyně před jednáním soudu.

    Jako první bude vypovídat znalkyně Gabriela Leblová. Uvedla, že u Andreje Babiše mladšího byla zjištěna paranoidní schizofrenie.

    „Je ale schopen účasti u soudu,“ uvedla Leblová. „Ví, že má psychické potíže. Polemizuje s tou vážnou diagnózou. To je ale naprosto běžné,“ doplnila.

    Andrej Babiš mladší je přitom důležitým svědkem proti svému otci. A to proto, že vypověděl, jak to bylo s akciemi Farmy Čapí hnízdo. O ní obžalovaný Babišův otec tvrdí, že to byla rodinná firma, avšak Babiš junior jako svědek řekl, že on akcie nikdy neměl a že na dokumentech byl zfalšován jeho podpis, že je převzal.

  • Šott odmítl návrh na vyloučení veřejnosti

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Obžalovaní a jejich obhájci.

    Předtím, než budou vypovídat další znalkyně, se soudce Jan Šott rozhodl, že veřejnost nebude vyloučena při projednání znaleckého posudku, který se zabývá zdravotním stavem Andreje Babiše mladšího. Babišův advokát Eduard Bruna si obratem vzal přestávku, aby se s obžalovaným Babišem poradil o dalším postupu.

  • Podpis se podobá písmu Babiše, řekl znalec

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Aleš Čulík.

    Znalec Aleš Čulík uvedl, že na smlouvách není klasický podpis, ale takzvaný textový výtvor. A ten se podobá psanému textu obžalovaného bývalého premiéra Andreje Babiše. „Ing. Babiš (obžalovaný Andrej Babiš) zanechal prvky svého rukopisu. Jsou tam ale nějaké rozdíly,“ uvedl znalec Čulík na dotaz na Babišova advokáta Michaela Bartončíka.

  • Babiš další podpisy neposkytl

    Jako první předstoupil znalec Aleš Čulík. Během své výpovědi zmínil, že jeho práce byla zkomplikována, protože mu Andrej Babiš neposkytl další své podpisy.

  • Šott odmítl na návrh Babiše jednání odročit

    Soudce Jan Šott na počátku jednání také zmínil, že Babiš navrhoval, aby bylo jednání soudu v pondělí odročeno. Přistoupil k tomu, protože obžalovaný bývalý premiér podal ústavní stížnost. Babiš ji podal, protože chce, aby došlo v jeho případě k vynětí z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Tím se Babiš snaží zpochybnit způsob, jímž byl letos v březnu vydán v Poslanecké sněmovně k trestnímu stíhání. Šott se ale rozhodl, že pro odročení pondělního jednání není důvod.

  • Jednání soudu začalo

    Soudce Jan Šott v devět hodin zahájil jednání soudu v kauze Čapí hnízdo. Šott uvedl, že v pondělí zazní výslechy znalců. Poté by mohli vypovídat oba obžalovaní. Podle Šotta se následně rozhodne, jestli přijdou na řadu závěrečné řeči.

  • Babiš a Nagyová přišli k soudu

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Andrej Babiš.

    Oba obžalovaní – Andrej Babiš a Jana Nagyová – už dorazili v pondělí k soudu. V jednací síni jsou také všichni znalci: Gabriela Leblová a Jindřiška Záhorská, které se zabývaly zdravotním stavem syna bývalého premiéra Andreje Babiše mladšího. A také znalec Aleš Čulík. Ten znovu zkoumal, kdo ve skutečnosti podepsal dokumenty k převodu akcií společnosti Farma Čapí hnízdo.

Reklama

Hlavní zprávy