Hlavní obsah

Zločin s toxickým odpadem na severu: první ze zatčených se rozhodl mluvit

Foto: Iveta Lhotská / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Skládka společnosti Celio v Litvínově na Mostecku.

Reklama

Vyšetřování případu kolem sanace nebezpečných odpadů na litvínovské skládce společnosti Celio se pohnulo. Bývalý ředitel skládky byl propuštěn z vazby. Došlo k tomu krátce poté, co vypovídal na policii.

Článek

Čtvrt roku poté, co detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zadrželi devět lidí kvůli podezřením ze závažných deliktů na skládce firmy Celio v Litvínově, přišel v případu možná důležitý posun.

Vazební věznici opustil obviněný bývalý ředitel skládky René Konečný a podle zdrojů obeznámených s případem se tak stalo krátce poté, co vypovídal na policii.

„Začal spolupracovat,“ řekl Seznam Zprávám advokát Miroslav Kříženecký, který v tomto případě zastupuje právě firmu Celio.

Tato společnost, jejímž jediným vlastníkem je podle Kříženeckého podnikatel Jaroslav Kříž, byla letos v lednu obviněna ze čtyř trestných činů. Vedle ní policie stíhá ještě společnost Aquatest a také devět lidí včetně zmíněného exředitele skládky. Viní je nejen ze zločinu podvodu, ale také z obecného ohrožení či ohrožení a poškození životního prostředí. V textu obvinění policista uvedl, že jde o „zvlášť závažné zločiny“.

V případu se prověřuje, jak se naložilo s nebezpečnými odpady ze skládky Unipetrolu v Nelahozevsi, na jejichž sanaci získala státní zakázku ve výši kolem 26 milionů korun firma Aquatest. Detektivové mají podezření, že odpady skončily právě na litvínovské skládce Celia a že Aquatest předkládala státu o jejich řádné likvidaci fiktivní potvrzení. Sudy s nebezpečným odpadem, který podle textu obvinění může způsobit vážné nebezpečí pro obyvatele v až čtyřkilometrovém okolí skládky, nebyly ve skutečnosti vůbec zlikvidovány.

„On (Konečný) jim (policistům) řekl, že vůbec nevěděl, co v těch sudech, které se tam převážely, vlastně bylo. To je neuvěřitelné,“ řekl o Konečného výpovědi advokát Kříženecký

Dozorující státní zástupce Zdeněk Matula Seznam Zprávám potvrdil, že v kauze byla jedna osoba z vazby propuštěna. Více se k případu nechtěl vyjadřovat. „V současné době je vazebně stíháno pět obviněných osob. Další požadované informace nemohu poskytnout,“ uvedl žalobce Matula.

Z vazby propuštěný René Konečný nastoupil jako ředitel litvínovské skládky v září 2020, ale podle policie se do trestné činnosti zapojil. V obvinění se tvrdí, že jako ředitel skládky vystavoval o likvidaci sudů s nebezpečným odpadem zmíněná fiktivní potvrzení.

Vyjádření Konečného ani jeho advokátky Markéty Soukupové se redakci od pondělí získat nepodařilo. Na zaslané otázky nereagovali a advokátka nebyla k zastižení ani ve své kanceláři.

Ve společnosti Celio už René Konečný nepracuje. Jako ředitel skončil na konci března, tedy jen krátce poté, co byl propuštěn z vazby. Potvrdila to jeho bývalá asistentka.

Ze zjištění Seznam Zpráv také plyne, že během posledních tří měsíců byl z dvanácti firem odvolán také Daniel Kraft, jehož policie podle textu obvinění vede jako hlavního obviněného. Podle obchodního rejstříku Kraft po lednovém obvinění opustil představenstva společností, které v této kauze figurují. Daniel Kraft byl členem představenstva firmy Aquatest, jež v srpnu 2016 získala zmíněnou státní zakázku na odstranění starých ekologických zátěží. Nabídla tehdy nejnižší cenu (něco málo přes 26,3 milionu korun bez DPH).

Firma Aguatest se ve smlouvě se státem (ministerstvem financí) zavázala, že takto odborně odstraní 4 692 tun nebezpečného odpadu. Podle dosavadních závěrů policie popsaných v obvinění však vymyslel Daniel Kraft plán, že sudy se styreny, vysoce hořlavou látkou, přijme na své skládce firma Celio, v níž byl rovněž členem představenstva.

Sudy pak byly podle zjištění úřadů odvezeny na skládku, aniž by se upravovaly a evidovaly. Navíc, jak se uvádí v obvinění, se zavezly jiným odpadem, aby je nebylo možné odhalit. A vše se krylo fiktivními doklady o řádné likvidaci.

Policie zadokumentovala, že takto bylo vystaveno sedm potvrzení o likvidaci zhruba 2 170 tun nebezpečného odpadu. Ministerstvo, jak píše dále policie, vyplatilo firmě přes 3,7 milionu korun. Celkově však skupina chtěla z ministerstva vylákat přes 10,2 milionu.

Hlavní obviněný Daniel Kraft je nyní ještě ve vazbě. Advokátka Hana Riedlová, která ho zastupuje, uvedla, že se její klient nechce k případu v tuto chvíli vyjadřovat.

Reklama

Doporučované