Hlavní obsah

Zobrazit sucho všude na světě i na 10 dní dopředu lze v nové české mapě

Foto: Windy.com/Czechglobe.cz

Aktuální stav sucha podle výpočtů klimatologů z AV ČR na platformě Windy.com.

Reklama

Díky českým klimatologům a platformě Windy vznikla globální mapa sucha, v níž jsou problémy s nedostatkem sucha vidět v kontextu. Data jsou zdarma a v budoucnu budou dostupná i v mobilní aplikaci.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Čeští klimatologové ve spolupráci s platformou Windy.com připravili globální přehled stavu sucha s možností jeho předpovědi na deset dní. Ústav výzkumu globální změny Akademie věd České republiky pod vedením klimatologa Miroslava Trnky rozšířil svůj již fungující model Intersucho.cz, který se doposud věnoval suchu v české a slovenské krajině.

„Česko-slovenský projekt Intersucho.cz má daleko podrobnější data a také obsahuje historii sucha a jeho dopady. Globální projekt je menšího rozlišení a primárně se soustředí na současný stav a na krátkodobou projekci,“ popisuje Trnka rozdíl mezi místním a celosvětovým projektem.

Globální mapa sucha zatím ještě nemá velký ohlas, protože funguje jen několik týdnů, ale Intersucho.cz již má v českém a slovenském prostředí vybudovanou slušnou reputaci jako jediný systematický hlídač vody v krajině. „V Česku používá monitoring sucha Ministerstvo zemědělství nebo životního prostředí, Agrární komora, zemědělci nebo i Státní pozemkový úřad, který je naším partnerem. Údaje portálu se používají i na předpověď rizika vzniku požárů,“ vyjmenovává Trnka využití jejich webu.

Konečný uživatel – zemědělec v Africe

S obdobným zájmem počítají do budoucna i v globálním pohledu. „Třeba zemědělec v Ghaně, kde děláme my výzkum, by se mohl podívat, jaké má podmínky vody v krajině a jaké podmínky bude mít do budoucna. A jestli je to lokálně jenom na jeho farmě nebo je to celý region nebo stát. Nic takového tam totiž zatím nefunguje,“ líčí možné využití klimatolog.

Stejný názor na využívání mapy má i její technický provozovatel Windy.com (za projektem stojí tým majitele společnosti Seznam.cz Ivo Lukačovič, pozn. red.). „Věříme, že předpověď sucha budou používat uživatelé, jejichž život je suchem ovlivněn po ekonomické, sociální nebo environmentální stránce, zejména lidé ze zemědělství, kteří budou moci na základě předpovědi upravit své osevní plány nebo dávky hnojiv či pesticidů,“ uvádí pro Seznam Zprávy marketingová manažerka Windy.com Korina Karamalaki.

Dodává také, že projekt vznikl právě z iniciativy Windy. Kvůli dobré reputaci projektu Intersucho.cz, který již osm let sleduje „domácí“ sucho, se lidé z Windy rozhodli oslovit právě tým Miroslava Trnky. „Museli jsme si to promyslet, jestli budeme schopní něco takového vytvořit. Ale bylo to pro nás zajímavé i odborně, protože ještě nikde na světě není provozován obdobný model,“ popisuje Trnka.

Ostatně něco podobného plánovali již dávno. „Byl to pro nás přirozený krok, nadnárodní sledování sucha jsme chtěli udělat již před časem, abychom viděli sucho v souvislostech. Globální produkt jsme ale neplánovali,“ říká Miroslav Trnka.

Karalamaki nezávisle na klimatologovi popisuje stejnou motivaci. „Vytvoření nástroje pro monitorování sucha bylo pro nás již delší dobu zajímavým nápadem, který by umožnil profesionálům i běžným uživatelům analyzovat aktuální a budoucí situaci sucha a lépe se na něj připravit,“ uvedla.

Plánují dostupnost i pro telefony

Globální mapa sucha má za sebou rok testovacího provozu, protože je to nová zkušenost i pro samotnou meteorologickou platformu Windy. „Pro Windy vrstvy jsme doposud využívali data od mezinárodních institucí, nicméně pro nové vrstvy sucha jsme využili data českého projektu a ještě na globální úrovni. V tomto ohledu je pro nás projekt unikátní,“ říká Karalamaki.

Aktuálně se pracuje i na mobilní verzi, která je zatím v aplikaci nedostupná. Vědci zároveň ještě plánují zdokonalovat svoji metodiku a výpočty. „V tuhle chvíli analyzujeme dostupná data a mapy sucha. Provozně plánujeme tenhle systém do budoucna více přiblížit tomu, který používáme v Intersuchu. Abychom dokázali konkrétně mapovat i dopady sucha v terénu, nejenom ho zobrazovat jako počítačový model,“ uzavírá klimatolog Trnka.

Reklama

Doporučované