Hlavní obsah

Až o polovinu nižší spotřeba. Proti drahé elektřině lidé nasazují soláry

Foto: Shutterstock.com/lalanta71, Shutterstock.com

Fotovoltaické panely mohou snížit spotřebu domácností i o polovinu. Ilustrační fotografie.

Reklama

Zájem o instalaci solárních panelů letos několikanásobně vzrostl. Domácnosti totiž ve fotovoltaice vidí způsob, jak v době drahých energií snížit spotřebu ze sítě. S poptávkou však roste i cena solárních elektráren.

Článek

Odběratelé elektřiny z řad domácností mají v poslední době mnohem vyšší zájem o instalaci solárních panelů. Kvůli zdražování elektřiny se tak snaží ušetřit na stále rostoucích cenách.

Velkoobchodní cena elektřiny za poslední rok vzrostla téměř o 200 procent, což se odrazilo na účtech mnohých odběratelů. Zároveň však zdražily i fotovoltaické panely, a to o polovinu. Na nárůstu cen se podepsalo především zdražení materiálů jako křemíku, solárního skla či zadních fólií.

Podle Jaroslava Šuvarského, jednatele společnosti S-Power Energies, se částka zvyšuje i z jiného důvodu. „Průměrná cena fotovoltaické elektrárny pro domácnosti postupně roste, protože stále častěji pořizují sestavy s bateriovým úložištěm. V současnosti už si bateriové úložiště pořizuje devět z 10 klientů,“ uvádí. Cena však může ještě narůst, klidně i o 20 procent.

Prodej letos v měsíci říjnu podepsal o 85 procent více smluv na fotovoltaiku, než tomu bylo v červnu.
Petr Ouška, ředitel pro nekomunitní služby ČEZ Prodej

Přesto je tento rok zájem o solární panely podle společností, které se jejich instalací zabývají, enormní. Nárůst pozorují především v posledních třech měsících, kdy výrazně rostly ceny energií, ale také díky spuštění dotačního programu Nová zelená úsporám.

„Tyto dva faktory vedou k tomu, že větší počet domácností přemýšlí o tom, jak uspořit. Jedním z řešení je pořízení si fotovoltaické elektrárny. Pro srovnání, ČEZ Prodej letos v měsíci říjnu podepsal o 85 procent více smluv na fotovoltaiku, než tomu bylo v červnu,“ říká Petr Ouška, ředitel pro nekomunitní služby ČEZ Prodej.

„Letos u nás registrujeme čtyřnásobný růst poptávky oproti loňsku. 98 procent instalací pro naše zákazníky z řad domácností jsou systémy s ukládáním přebytků do baterií,“ popisuje situaci mluvčí innogy Pavel Grochál.

Zájem o fotovoltaiky od společnosti E.ON Energie se v posledních měsících zvýšil o stovky procent, což znamená šesti až osminásobný meziroční nárůst oproti loňsku. „Lidé se nyní více zajímají o možnosti, jak za energie ušetřit, jak se před vyššími náklady za energie chránit a jak být energeticky více soběstační,“ myslí si Ondřej Hájek, vedoucí prodeje zákaznických řešení E.ON.

Podle něj se za běžné situace může zákazníkovi investice vrátit i za osm let. „Vyšší cena energie však přináší i kratší návratnost investice, která je s pořízením fotovoltaiky spojená,“ dodává Hájek.

Podobný názor zastává i Ouška z ČEZ Prodej. „Se současnými cenami elektrické energie může být návratnost fotovoltaické elektrárny již od pěti až šesti let, ale samozřejmě závisí na typu systému a dalších faktorech, které ovlivňují návratnost investice,“ říká s tím, že fotovoltaika dokáže snížit spotřebu až o 50 procent.

Společnost S-Power Energies je s instalaci panelů letos na dvojnásobku. „Pokud domácnost využívá fotovoltaiku efektivně, tedy bez velkých přetoků do sítě, dokáže snížit spotřebu až o polovinu. Návratnost investice se odvíjí od toho, jak se daná domácnost naučí s fotovoltaikou sžít, je například dobré přizpůsobovat fotovoltaice využívání spotřebičů,“ doporučuje Šuvarský.

Průměrná cena fotovoltaiky pro domácnosti se pohybuje nad 200 tisíci korun. Se zvýšeným zájmem o instalaci panelů jde ruku v ruce i poptávka po dotacích z programu Zelená úsporám. Podle mluvčí Lucie Früblingové roste počet žádostí kontinuálně, ale letošní rok je přelomový.

„Meziroční nárůst v počtu přijatých žádostí byl více než 70 procent. Program Nová zelená úsporám intenzivně komunikujeme jako snadnou cestu, jak si majitelé rodinných i bytových domů mohou dlouhodobě snížit výdaje na pokrytí provozu domu, což určitě přispívá ke zvyšující se oblibě programu jako takového a zejména pak dotací na obnovitelné zdroje energie,“ říká Früblingová.

Majitelé rodinných domů mohou dosáhnout na dotaci ve výši až 200 tisíc korun. Pokud jde o dům v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji, mají možnost získat až 220 tisíc korun.

Cena sice hraje ve výběru produktu důležitou roli, ale zákazníci často zohledňují i jiná řešení. „Zákazníci nyní méně důvěřují drobným instalačním firmám fotovoltaiky, které sice nabízejí mnohdy nižší cenu, ale nedokážou nabídnout takové záruky a komplexní balíčky produktů. Lidé tak ještě více spoléhají na stabilní a kvalitní dodavatele,“ popisuje Hájek.

U domácností kompletně závislých na elektřině se vhodnou kombinací fotovoltaiky a tepelného čerpadla dají snížit náklady na energie až o 75 procent. Podmínkou ovšem je, aby spolu obě technologie dokonale spolupracovaly.
Jaroslav Šuvarský, jednatel společnosti S-Power Energies

Lidé se však více porozhlížejí i po dalších možnostech snížení spotřeby, jako jsou třeba tepelná čerpadla. „Obecně lze říct, že zájem o úsporná a ekologická řešení ze strany domácností neustále stoupá. Typickými zákazníky, kteří si od ČEZ nechávají namontovat tepelné čerpadlo, jsou ti, kteří platí vysoké účty za elektřinu, protože vytápí svůj dům elektrokotlem,“ říká Ouška.

Tyto domácnosti podle něj mohou díky čerpadlu snížit své náklady na vytápění průměrně o 60 procent. „U domácností kompletně závislých na elektřině se vhodnou kombinací fotovoltaiky a tepelného čerpadla dají snížit náklady na energie až o 75 procent. Podmínkou ovšem je, aby spolu obě technologie dokonale spolupracovaly,“ říká Šuvarský, jednatele společnosti S-Power Energies.

Zájem o instalaci fotovoltaických elektráren roste už několik let, a to nejen ze strany domácností, ale i firem. ČEZ Prodej předpokládá, že pokud půjdou ceny energií dále nahoru, poroste s nimi také poptávka po solárních panelech a dalších alternativách k úspoře spotřeby.

Reklama

Doporučované